Pekka Haavisto utnämnd till utrikesministerns särskilde representant för kriser i Afrika

Riksdagsledamot Pekka Haavisto, utrikesminister Alexander Stubb och chefen för informationsgruppen Juha Vänskä vid presskonferensen den 15 januari. Utrikesminister Alexander Stubb har utnämnt riksdagsledamot Pekka Haavisto till sin särskilde representant för kriser i Afrika. Ministern gav en presskonferens den 15 januari där han berättade att utnämningen ligger i linje med den utrikespolitiska betoning pÅ Afrika som Finland i År kommer att ha.

I egenskap av särskild representant ska Haavisto ansvara för regionerna Sudan och Afrikas horn, som omfattar Eritrea, Etiopien och Somalia. Haavisto sköter sitt nya uppdrag vid sidan om arbetet som riksdagsledamot.

Utrikesminister Stubb har redan tidigare meddelat att Afrika är den region som Finland kommer att lyfta fram i sin utrikespolitik i År. "Utrikesministeriet utarbetar för närvarande en riktlinje för Afrika. Dess syfte är att se över vÅr bild av Afrika och bedöma vilka möjligheter och utmaningar Afrika innebär för Finland och hur Finland ska reagera pÅ dem. UtgÅngspunkten är att vi inte enbart ska se Afrika som en fattig världsdel och partner i utvecklingssamarbetet", sade Stubb.

Utrikesministerns första resa till Afrika under vÅren är en resa till Etiopien, Egypten och Tchad i mars. I mars arrangerar Finland tillsammans med Afrikanska unionen och frivilligorganisationen ACCORD ett seminarium i Addis Abeba. även president Martti Ahtisaari deltar i seminariet, var syfte är att främja fredsmäkling.

Haavisto driver president Ahtisaaris fredsarbete vidare

Enligt minister Stubb är det viktigt att det fredsarbete som Ahtisaari pÅbörjat i Afrika fortsätter. Ministern motiverade utnämningen av Haavisto bland annat med hans lÅnga erfarenhet av situationen i Afrika och med det intresse som FN visat för Haavistos verksamhet. Genom att utnämna en egen särskild representant höjer Finland ocksÅ sin profil i kampanjen för medlemskap i FN:s säkerhetsrÅd.

Haavisto var Europeiska unionens särskilda representant för Sudan i fredsförhandlingarna om Darfur Åren 2005-2007. Han har därefter varit FN:s rÅdgivare i olika fredsprocesser och lett forskningsgrupper inom FN:s miljöprogram i olika konfliktregioner.

Haavisto stÅr inför ett krävande uppdrag i strävan efter fred. Situationen i Darfur är fortsättningsvis svÅr och det finns tvÅ miljoner flyktingar i regionen. I Somalia har flera olika fredsförhandlingar varit resultatlösa och ocksÅ i denna region har den humanitära krisen blivit värre.

Fredsförhandlingarna försvÅras av parternas olika syn pÅ Somalias nuläge och framtid. "Jag ser ingen annan lösning pÅ situationen i Somalia än att placera parterna vid samma bord och upprätta en övergripande dialog", sade Haavisto om sin kommande utmaning.

utrikes- och säkerhetspolitik