Världsbankens Etiopienstrategi stödjer basservice och påskyndar ekonomisk tillväxt

Målet med strategin som sträcker sig fram till år 2011 är att hjälpa Etiopien att upprätthålla sin starka ekonomiska tillväxt och utveckla sin grundläggande service. Finland stödjer Etiopiens vattenförsörjning, sanitation och utbildning.

I länet Amhara förverkligas ett vattenprogram med stöd från Finland som utgör mönster för den vattenförsörjningsstrategi som täcker hela landet. Foto: Ramboll Finnconsult I länet Amhara förverkligas ett vattenprogram med stöd från Finland som utgör mönster för den vattenförsörjningsstrategi som täcker hela landet. Foto: Ramboll Finnconsult

Enligt Världsbanken har Etiopien gjort stora framsteg när det gäller att erbjuda basservice under de senaste tio åren. Antalet barn som börjar grundskolan har blivit tre gånger större, man har lyckats  minska barndödligheten med nästan hälften, och dubbelt så många etiopier har tillgång till rent vatten idag än för tio år sedan.

Sanningen är ändå att det fortfarande återstår mycket som kräver förbättring i basservicen eftersom utgångsläget var så lågt. Till exempel på landsbygden, där 85 procent av etiopierna bor, omfattas bara hälften av invånarna av vattenförsörjningen.

Finland utvecklar basservice tillsammans med Världsbanken

Finlands bilaterala program i Etiopien förstärker basservicens standard genom att koncentrera sig på att utveckla vattenförsörjningen, sanitationen och undervisningen. Finland har nyss beslutat att fortsätta, och ytterligare utöka sitt stöd för dessa sektorer.

När det gäller vattensektorn har Finland traditionellt satasat på vattenförsörjning och sanitation. I fortsättningen kommer stödet för vattensektorerna att växa, och flera program som planeras i samarbete med Världsbanken kommer att tillkomma.

Inom utbildningssektorn har Finland länge understött specialundervisningens utveckling i Etiopien. Finland fortsätter också att utveckla utbildningens kvalitet tillsammans med Världsbanken.

Fattigdomen har minskat

Bruttonationalprodukten i Etiopien har ökat med över 11 procent under de senaste fyra åren. Antalet människor som lever i fattigdom har sjunkit till 39 procent från 46 procent tio år tidigare.

”Etiopiens framgångar med den ekonomiska tillväxten och basservicen är anmärkningsvärda” säger Ken Ohashi som är direktör för bankens Etiopienfunktioner. ”Men det är svårt att upprätthålla framgångarna.”

Utmaningarna består, förutom av makroekonomiska risker så som inflation och obalans i handeln, också av att locka investerare, utsträcka utvecklingen till diskriminerade grupper och förbättra basservicens kvalitet. På lång sikt måste Etiopien också ta itu med de problem som klimatförändringen medför (bland annat översvämningar och torka), fortsätta utveckla sin förvaltning och intensifiera samarbetet med grannländerna, påpekar Världsbanken.

Världsbankens verksamhet i Etiopien står på fyra pelare: man värnar om den ekonomiska tillväxten, förbättrar basservicens tillgänglighet och kvalitet, förbättar de fattigaste människornas levnadsförhållanden samt främjar gott styre.

International Finance Corporation (IFC) samarbetar med Världsbanken och stödjer landets privata sektor. IFC har nyligen gjort sin första investering på 18 år i Etiopien.