Utvecklingsfrågor intresserar finländska opinionsbildare

Pressmeddeelande 285/2009
6.11.2009

Denna höst genomför utrikesministeriet det så kallade introduktionsprogrammet till utvecklingsfrågor för andra gången. Till programmet har kallats fjorton representanter för det politiska livet, näringslivet, medierna, statsförvaltningen och kyrkan.

Syftet med introduktionsprogrammet är att fördjupa deltagarnas kunskaper i globala utvecklingsfrågor och i Finlands utvecklingspolitik och utvecklingssamarbete: vad samarbetet går ut på i praktiken, vad man åstadkommer med statens pengar i utvecklingsländerna, och hurdana behov utvecklingsländerna har.

En del av programmet består av en resa till Etiopien som kursdeltagarna gör den 8-12 november, för att bekanta sig med utvecklingspolitik och utvecklingssamarbetet i praktiken. Under resan program kommer deltagarna bland annat att bekanta sig med det program för vattentjänster och miljö på landsbygden som Finland understöder i Bahir Dar, liksom med hälsovårdsprogrammet i Addis Abebas slumområden, samt göra besök i småföretag. Deltagarna träffar också representanter för Afrikanska unionen, Etiopiens regering, FN-organisationer och Världsbanken.

Med programmet strävar man efter mera diskussion om utvecklingsfrågor, och samarbete mellan olika finländska instanser när det gäller utvecklingspolitik och utvecklingssamarbete. En målsättning är också att bidra till att det finska kunnandet utnyttjas maximalt i utvecklingssamarbetet.

Kursdeltagarna har förberett sig på fältbesöket och bekantat sig med aktuella utvecklingsfrågor i och med de seminarier som utrikesministeriet har arrangerat under hösten. Republikens president delgav kursdeltagarna sitt eget utvecklingssamarbetsbudskap vid en sammankomst i Slottet den 6 oktober.

Introduktionsprogrammet ordnas nästa gång hösten 2010.

Närmare upplysningar: Ritva Koukku-Ronde, understatssekreterare med ansvar för utvecklingssamarbete och utvecklingspolitik, [email protected], tel. 09 1605 6400, eller Petri Tuomi-Nikula, chef för informations- och kulturavdelningen, [email protected], tel. 09 1605 5800.