Etiopiens president: För fred och tolerans

Etiopiens president gav sina riktlinjer för regeringens politik i oktober. Ambassadör Kirsti Aarnio är nöjd över att programmet för första gången nämner att också handikappade skall få utbildning. Specialundervisningen hör till tyngdpunkterna i Finlands utvecklingssamarbete.

President Girma Woldegiorgis höll sitt installationstal vid öppnandet av parlamentet den 8 oktober. Talet var samtidigt regeringens programdeklaration för den begynnande sessionen.

Nästa dag valde parlamentet den 82-årige Girma på nytt till president för den kommande sexårsperioden. Oppositionens presidentkandidat Beyene Petros förlorade omröstningen klart med 109–318.

Regeringen utlovar reformer

Parlamentet har ett arbetsdrygt år framför sig om det tänker godkänna alla de lagförslag och -utkast som president Girma nämnde i installationstalet.

Regeringen planerar att den bland annat ska avge lagförslag till parlamentet om att utvidga utbildningen och förbättra kvaliteten. Lagförslagen utlovar samtidigt speciella rättigheter för de handikappade. Specialundervisningen är en av tyngdpunkterna i Finlands bilaterala utvecklingssamarbete med Etiopien.

“Finlands insats för att trygga specialundervisningen får på det här sättet erkännande”, kommenterade Finlands ambassadör i Etiopien, Kirsti Aarnio.

Presidenten presenterade bland annat reformförslag gällande lantbruket, administrationen av vattenresurserna, handeln, investeringarna, energin, kampen mot korruptionen och beskattningen.

Lagar som gäller medierna, medborgarorganisationerna och det ekonomiska stödet till partierna ska också presenteras för parlamentet. De här tre lagarna har man väntat länge på och det har förts förhandlingar om dem mellan regeringen och oppositionen, men utan resultat. Nu tänker regeringen ändå hämtas dem till parlamentet för godkännande.

För att behålla den yttre och inre freden lovar regeringen att ta till åtgärder för att stärka toleransen, dialogen och kompromissviljan bland medborgarna. Enligt presidenten behövs alla de här för att nå de nationella målen. För att trygga freden är det också meningen att den federala polisen ska bli effektivare och att bruket och handeln med illegala vapen ska minskas.

Ambassadör Aarnio anser att det är ett utmärkt mål att försöka främja toleransen och dialogen.

“Alla parter måste ge allt möjligt stöd för att främja de här målen.Det här stödet handlar främst om att stärka kapaciteten, utbyta erfarenheter och uppmuntra till medling mellan såväl politiska partier som mellan etniska grupper.”

"Presidenten gav en synnerligen positiv bild av läget i landet, trots att det uppenbart finns problem inom många sektorer”, tillade Aarnio.

Oppositionen orolig för demokratin

Oppositionen kommenterade presidentens tal under parlamentets session den 23 oktober. Alla de tre oppositionsledare som höll tal uttryckte sin oro för den demokratiska utvecklingen, landets ekonomiska situation, den nya medielagen och läget i Somalia.

Oppositionens presidentkandidat och United Ethiopian Democratic Forces -partiets ordförande Beyene Petros påpekade att ledningen för den lokala administrationen inte är demokratiskt vald och att folket inte har någon säkerhet om när nästa mångpartival ordnas.

Vid det förra valet 2005 anklagade oppositionen regeringen för att ha förfalskat valresultatet. Situationen ledde till kravaller där flera tusen oppositionsanhängare fängslades. De sista oppositionsledarna benådades och släpptes först i juli i år.

Beyene efterlyste mera diskussion om hur den nya tv- och radiolagen påverkar den kommande medielagen.

Diskussionerna mellan partierna har inte heller enligt Beyene framskridit på ett tillfredsställande sätt.

"Dialogen mellan maktpartiet och oppositionspartierna är på is. Viktiga lagförslag, som de som rör medierna, medborgarorganisationerna och partifinansieringen, kommer nu till parlamentet utan någon gemensam syn på saken. Det här ökar frustrationen inom oppositionen”, belyser Kirsti Aarnio läget i Etiopien.

Också Temesgen Zewdie (Coalition for Unity and Democracy, CUD) och Bulcha Demeksa (Oromo Federalist Democratic Movement, OFDM) kommenterade för oppositionens del regeringens planer i parlamentet.

Olli Moilanen