Etiopiens parlament godkände omstridd lag om medborgarorganisationerna

Medborgarsamhällets verksamhetsmöjligheter blev svÅrare i Etiopien när landets parlament godkände en omstridd lag i början av Året.

Lagen som länge varit under beredning väckte livlig debatt sÅväl internationellt som inom landet. Bland annat människorättsorganisationerna Amnesty International och Human Rights Watch anser att den är ett hot mot människorättsarbetet, skriver nätportalen allafrica.com.

Lagen godkändes den 6 januari med rösterna 327-79. Det finns sammanlagt 547 parlamentariker. Enligt nyhetskällor lät nästan alla oppositionens äldre ledamöter bli att rösta.

Enligt den nya lagen klassas en etiopisk organisation som fÅr över 10 procent av sin finansiering frÅn utlandet som utländsk. Det innebär enligt den nya lagen att den inte fÅr jobba med frÅgor inom mänskliga rättigheter, jämställdhet, barnens rättigheter, de handikappades ställning, konfliktförebyggande eller straffrätt.

De etiopiska medborgarorganisationerna mÅste enligt lagen registrera sig pÅ nytt inom ett Års transitionsperiod. De mÅste ocksÅ meddela om sitt verkamhetsomrÅde och sina finansiella källor. 

FN:s tidigare människorättskommissionär Mary Robinson säger i en intervju för FN:s nyhetstjänst IRIN att hon är oroad av lagen. Enligt henne är det beklagligt att lagstiftningen sätter strikta gränser för medborgarsamhället, som är en del av landets utveckling.

Enligt Etiopiens regering ökar lagen genomskinligheten av finansieringen och gör bÅde lagstiftning och övervakning gällande organisationerna klarare.

BistÅndsgivarna som verkar i Etiopien har fört en dialog med regeringen under beredningen av lagen. OcksÅ landets medborgarorganisationer hördes.

Etiopien hör till Finlands lÅngvariga partnerskapsländer. OcksÅ flera finländska medborgarorganisationer har utvecklingssamarbetsprojekt där.

Marja-Leena Kultanen

Källor: IRIN News, allafrica.com, AFP

 

 

mänskliga rättigheter