Tilanne Etiopiassa

Tilanne Etiopiassa on tällä hetkellä epävakaa ja arvaamaton. Etiopian hallitus julisti 2.11. kuuden kuukauden kansallisen hätätilan. Hätätilajulistus koskee koko maata.  Suomen suurlähetystö seuraa tilanteen kehittymistä tiiviisti ja koordinoi tilannetta myös yhteispohjoismaisesti sekä EU-maiden kesken.

Tilanteen kehittymistä on vaikea ennustaa ja turvallisuustilanne sekä esim. huoltovarmuus ja lentojen saatavuus voivat heikentyä odottamatta. Jos olet maassa, pidä huoli vesi- ja ruokavarastojen riittävyydestä.

 Etiopiassa on aikaisempien levottomuuksien aikana rajoitettu tai suljettu nettiyhteyksiä ja matkapuhelinverkkoja. On hyvä huomioida, että näin voi tapahtua nytkin ja tämä voi vaikeuttaa yhteydenpitoa.

Suomi on päivittänyt matkustustiedotettaan 5.11, ja kehottaa tilanteen johdosta kaikkia suomalaisia poistumaan välittömästi maasta.

On hyvä huomioida, että kaupalliset lennot ovat edelleen toiminnassa. Jokainen hankkii ja kustantaa lentonsa itse. Addis Abeban lentokentän arvellaan ruuhkautuvan lähipäivinä ja lennoille tulisi pyrkiä mahdollisimman nopeasti.

On tärkeää tehdä matkustusilmoitus ja seurata edustuston verkkosivuja ja Facebookia.

Hätätilanteessa olevia, Suomen kansalaisia ja Suomessa pysyvästi asua, Etiopiassa kehotetaan olemaan yhteydessä ulkoministeriön päivystyskeskukseen ensisijaisesti sähköpostitse [email protected] tai puhelimitse +358 9 1605 5555.

Suomen suurlähetystöön Addis Abebassa saa parhaiten yhteyden sähköpostitse: [email protected]