Miinalaiva Pohjanmaa – tehtävä suoritettu Intian valtamerellä

Onnistuneen rauhanturvaoperaation päättymisen kunniaksi Djiboutissa pidettiin 29. huhtikuuta 2011 EU:n Atalanta-operaatioon osallistuneiden mitaliparaati.

Suomen Etiopian suurlähettiläs Leo Olasvirta kiinnittää mitalia Atalanta-operaatioon osallistuneen rauhanturvaajan rintaan. Kuva: miinalaiva Pohjanmaa Suomen Etiopian suurlähettiläs Leo Olasvirta kiinnittää mitalia Atalanta-operaatioon osallistuneen rauhanturvaajan rintaan. Kuva: Miinalaiva Pohjanmaa 

Miinalaiva Pohjanmaan miehet ja naiset osallistuivat Somalian rannikolla toimivaan EU:n merirosvouden vastaiseen operaatioon kolmen kuukauden ajan, minkä jälkeen tuli aika purjehtia kohti viileämpiä Itämeren vesiä.

Pohjanmaan päällikkö komentaja Mika Raunu, suurlähettiläs Leo Olasvirta ja kansallisen tukielementin päällikkö komentaja Juha Lehtinen jakoivat mitalit rauhanturvaajille.

Pohjanmaan päätehtävä operaatiossa oli suojata Somaliaan suuntautuvia avustuskuljetuksia. Pohjanmaa suojasi myös Adeninlahdella ja Intian valtamerellä liikkuvia kauppalaivoja ja osallistui merirosvojen vastaisiin operaatioihin.

Kaikki Pohjanmaalle annetut tehtävät saatiin suoritettua mallikelpoisesti, sillä operaatioon oli valittu todellinen valiojoukko nuoria suomalaisia. Joukon keski-ikä on noin 34 vuotta.

Ratkaisu merirosvouteen löytyy Somalian maaperältä

Kestävä ratkaisu Somalian ongelmiin on somalien omassa sovinnonteossa, jossa kansainvälinen yhteisö, EU ja Suomi ovat tukijoina. Somalian rauhanprosessin onnistuminen on taattu, jos Somaliassa laitetaan sivuun ikiaikaiset klaanierimielisyydet ja ryhdytään aitoon valtionrakennushankkeeseen.

EU:n Atalanta-operaatioon osallistuneiden mitaliparaati Djiboutissa 29.4.2011. Kuva: Miinalaiva Pohjanmaa EU:n Atalanta-operaatioon osallistuneiden mitaliparaati Djiboutissa 29.4.2011. Kuva: Miinalaiva Pohjanmaa

Näin ollen kestävä ratkaisu merirosvouteenkin on tukevasti Somalian maaperällä.

Somalian turvaton tilanne säteilee kuitenkin koko Afrikan sarven alueelle ja laajemmallekin. Somalian rannikko on yli 4 000 kilometriä pitkä, ja suurin osa maailman meriliikenteestä kulkee tämän tärkeän solmukohdan kautta.

Merirosvouksessa on kysymys vaarallisesta kansainvälisestä rikollisuudesta, johon on syytä puuttua ankarasti. Rankaisemattomuutta ei tule suvaita maalla muttei myöskään merellä tai ilmassa.

Miinalaiva Pohjanmaan avulla Suomi on mukana tässä rankaisemattomuuden vastaisessa taistelussa merkittävällä panoksella.

Operaatio on myös Suomen rauhanturvaamisen historian ensimmäinen merioperaatio.

Suomi osallistuu aktiivisesti Somalian tilanteen ratkaisemiseen

Rauhanvälitystyön, kehitysyhteistyön ja rauhanturvaamisen kautta Suomi osallistuu aktiivisesti Somalian tilanteen ratkaisemiseen ja hädänalaisten auttamiseen. Tämä työ jatkuu edelleen siihen asti, kunnes rauha on palannut Somaliaan.

Suomen Etiopian suurlähettiläs Leo Olasvirta ja Djiboutin ulkoministeri Mahamoud Ali Youssouf. Kuva: Simo-Pekka Parviainen Suomen Etiopian suurlähettiläs Leo Olasvirta ja Djiboutin ulkoministeri Mahamoud Ali Youssouf Djiboutin ulkoministeriössä 28.4.2011. Kuva: Simo-Pekka Parviainen

Suomen suurlähettiläs Leo Olasvirta teki myös kohteliaisuuskäynnin Djiboutin ulkoministerin Mahamoud Ali Youssoufin luokse. Lämminhenkisen tapaamisen aikana keskusteltiin alueellisesta tilanteesta, meriturvallisuuskysymyksistä ja muista ajankohtaisista aiheista.

Miinalaiva Pohjanmaalla toimiva kuvausryhmä on taltioinut operaatiokokemuksia laadukkaiksi videoiksi. Alla olevasta linkistä voi seurata yhden menestyksellisen operaation kulkua, jossa miinalaiva Pohjanmaa keskeyttää epäiltyjen merirosvojen toiminnan:

Simo-Pekka Parviainen

Kirjoittaja työskentee kehitysyhteistyön erityisasiantuntijana Suomen Etiopian-suurlähetystössä. Hän vieraili miinalaiva Pohjanmaalla Djiboutissa 29. huhtikuuta 2011.

EU