Sammanfattning över direktiv för gränsövergång 14.5.-14.6.2020

NOTERA! Estland har fattat beslut om att frigöra inresa till Estland från EU- och Schengenländer fr.o.m. 1.6.2020. Rekommendationerna gäller tillsvidare då man reser till Finland, det vill säga förutsättning för inresa är retur till Finland, retur till andra EU- och Schengenländer eller via sådana länder samt arbetstrafik och annan nödvändig trafik.

Gränsövergång från Estland till Finland

Medborgare i Finland och deras familjemedlemmar, medborgare i EU-länder som har registrerat sitt uppehälle i Finland, samt medborgare från tredje länder som har uppehållsrätt i Finland, har alla rätt att resa till Finland. Dessutom accepteras arbetsresor, ett arbetsförhållande eller ett uppdrag som man ska kunna med dokument bestyrka vid gränsen. Gränsövergång är tillåten även av viktiga familjeorsaker eller av andra vägande orsaker. Fritidsresor anses inte vara nödvändig eller viktig orsak för inresa.

Den till Finland anländande ska efterfölja en karantän på egen hand i 14 dagar. Att ta sig mellan arbetsplatsen och hemmet, samt besök i butik och apotek, är tillåtet. 

Eftersom ambassaden inte är den myndighet som svarar för gränsövergång, hänvisas kunderna till Gränsbevakningsväsendet i frågor som gäller enskilda fall av gränsövergång.

Notera! Statsrådet har fattat beslut om att delvis häva restriktionerna gällande resandet i närområden.

Finland avstår från gränskontroll 15.6.2020 gällande flygtrafiken, färjetrafiken och trafiken med fritidsbåtar mellan Finland och Estland. Beträffande Estland slopas rekommendationen om karantän.

Tilläggsuppgifter: https://vnk.fi/sv/artikeln/-/asset_publisher/lahimatkailun-rajoituksia-puretaan-osittain-ulkorajoilla-rajoitukset-pysyvat-ennallaan(Länk till en annan webbplats.)

Närmare direktiv hittas på Gränsbevakningsväsendets hemsidor:

https://www.raja.fi/aktuellt/instruktioner_gransovergang(Länk till en annan webbplats.)

Om ni inte hittar svar till er fråga i direktiven, fås ytterligare uppgifter från Gränsbevakningens medborgarrådgivning:

https://www.raja.fi/aktuellt/undantagstillstand(Länk till en annan webbplats.)

Följ även den finska ambassadens informationer om aktuella saker på Facebook-sidan:

https://www.facebook.com/SoomeSuursaatkondTallinn(Länk till en annan webbplats.) och i Twitter: https://twitter.com/FinEmbTallinn(Länk till en annan webbplats.)

Gränsövergång från Finland till Estland

Estland har fattat beslut om att öppna sina gränser för från Europa inkommande resenärer fr.o.m. 1.6.2020. I Finland gäller fortfarande utrikesministeriets rekommendation om att undvika onödigt resande utrikes. Med detta avses bl.a. fritidsresor. Vid retur till Finland gäller fortfarande rekommendationen om 14 dygns karantän på egen hand.

Till Estland får anlända fr.o.m. 1.6.2020 symptomfria personer från EU- och Schengenländer samt från Storbritannien och Nordirland. Kravet på 14 dagars karantän gäller de inresande som anländer från länder där virusläget är sämre: de koronabesmittade proportionella antal har under de senaste två veckorna varit större än 15. Detta betyder att om besmittningarna är 15 eller mindre per 100.000 innevånare i landet därifrån man startade sin resa, behöver personen inte stanna i 14 dagars karantän. I annat fall gäller förpliktelsen om 14 dagars karantän. 

Förteckningen över länderna och karantänförpliktelserna uppdateras varje fredag, den senaste uppgiften hittas på web-sidan www.kriis.ee och på Estlands utrikesministeriets web-sida www.vm.ee 

Enligt situationen för tillfället får man resa från Finland till Estland utan karantänkrav fr.o.m. 1.6.2020. Finska utrikesministeriet rekommenderar fortfarande att undvika resande.

Notera! En insjuknad får inte ta sig över gränsen.