Tiedoksi: suomalainen pääsee Suomeen rajojen sulkeuduttuakin, muista karanteeni molemmissa päissä

Suomi sulkee rajansa 19.3.2020 kello 00.00 koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Suomen kansalaisten ja Suomessa vakituisesti ja oleskeluluvalla asuvien paluu kotiin on mahdollista tämän jälkeenkin. Suomalaisille matkailijoille suositellaan välitöntä paluuta Suomeen. Liikenneyhteydet vähenevät nyt nopeaa vauhtia.

Viro on jo sulkenut rajansa ulkomaalaisilta. Virossa vakituisesti asuvat Suomen kansalaiset ovat kuitenkin oikeutettuja palaamaan Viroon, jos heillä on oleskelulupa.

Muista kahden viikon karanteeni!

Suomen ja Viron välillä on runsaasti henkilöitä, joilla on työ, koti ja perhe kahdessa maassa. Tällaisessa tapauksessa kannattaa harkita, kumpaan maahan on nyt helpompi jäädä siihen asti, kunnes epidemia hellittää. Pikaisia vierailuja maasta toiseen ei nyt voi tehdä, koska molemmissa päissä odottaa kahden viikon karanteeni rajanylityksen jälkeen.

Virossa otetaan rajalla allekirjoitus, jossa maahantulija sitoutuu jäämään kahdeksi viikoksi karanteeniin. Sisäministeriön mukaan noudattamista aiotaan valvoa pistokokein.

Suomessa hallitus on linjannut erityistoimenpiteissään, että ulkomailta palaavat suomalaiset ja Suomessa pysyvästi asuvat henkilöt ohjataan kahden viikon karanteenia vastaaviin olosuhteisiin. Ulkomailta palaavien tulee sopia työhön paluunsa ajankohdasta ja kahden viikon poissaolosta yhdessä työnantajansa kanssa.

Yksityiskohtien tarkennuksia on tulossa. Suurlähetystö seuraa tilanteen kehittymistä ja tiedottaa muutoksista sosiaalisessa mediassa ja nettisivuillaan.

Lisätietoa:

Lähetystön tiedote suomalaisille Viron ja Suomen välisestä matkustustilanteesta (avautuu uuteen ikkunaan)

Suomen hallituksen toimenpiteet: https://vnk.fi/etusivu(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Viron Poliisi- ja rajavartiolaitoksen tiedote Virossa asuville ulkomaalaisille (viroksi) https://www.politsei.ee/et/uudised/eestis-viibivad-vaelismaalased-ei-pea-eestist-lahkuma-kui-koju-minek-on-takistatud-1254(Linkki toiselle web-sivustolle.)