Suomi pyrkii kouluttamaan EU-kansalaisia tekoälyn perusteisiin

Suomi tarjoaa kaikilla virallisilla EU-kielillä kansalaisten käyttöön tekoälyn peruskurssin. Ilmainen Elements of AI -kurssi tarjotaan EU-kansalaisille vuosina 2020-2021 kaikilla virallisilla EU-kielillä. Tulevaisuustaitoihin investointi on yksi osa Suomen EU-puheenjohtajuuskautta. Sillä vastataan työn murrokseen ja halutaan vahvistaa Euroopan digitaalista johtajuutta. Kurssi on saatavilla jo nyt viroksi.

Elements of AI on maksuton verkkokurssi, jonka ovat toteuttaneet Helsingin yliopisto ja suomalainen teknologiayritys Reaktor. Kurssin tarkoituksena on rohkaista oppimaan tekoälyn perusteet iästä tai koulutuksesta riippumatta.

Suomen aloite julkistettiin Brysselissä 10. joulukuuta EU-maiden työministerikokouksen yhteydessä.

Digitaidot ovat yksi suurimmista haasteista

– Tekoälyn merkitys kasvaa ja sen hyödyntämiseen tarvitaan digitaitoja. Työn murros, kiristyvä globaali kilpailu ja työmarkkinoiden muutos edellyttävät EU-mailta panostuksia ihmisiin. Jokaisella EU-kansalaisella tulee olla mahdollisuus läpi työuran jatkuvaan oppimiseen iästä ja koulutustaustasta riippumatta, totesi työministeri Timo Harakka.  

– Haluamme jättää puheenjohtajakaudesta käytännönläheisen jalanjäljen, joka vastaa yhteen Euroopan ja Suomen suurimmista haasteista: digitaitojen kehittämiseen, ministeri sanoi.

Tulevaisuus rakentuu osaamiselle ja koulutukselle. Yliopistot ovat uusien innovaatioiden luojina keskeisessä asemassa. Elements of AI:n taustalla on sekä Helsingin yliopiston vuosien pitkäjänteinen tutkimustyö.

Tekoäly, kuten teknologia laajemminkin, luo Euroopalle valtavasti mahdollisuuksia.

– Siksi on elintärkeää, että yhä useampi ymmärtää miten eri ratkaisut toimivat ja mitä niillä on mahdollista tehdä. Olemme erittäin innoissamme siitä, että kurssi otetaan käyttöön Euroopan laajuisesti ja useilla eri kielillä, sanoo Ville Valtonen Reaktorista.

Helsingin yliopiston suosituin kurssi

Elements of AI on julkaistu vuonna 2018, ja kurssi on jo saatavilla englanniksi, suomeksi, ruotsiksi ja viroksi. Alun perin tavoitteena oli saada yksi prosentti suomalaisista, eli noin 55 000 ihmistä, opiskelemaan tekoälyn perusteet. Tavoite täyttyi muutamassa kuukaudessa. Elements of AI on Helsingin yliopiston kaikkien aikojen suosituin kurssi.

Kurssi viroksi: https://www.elementsofai.ee/?_ga=2.100536670.1154413048.1575976027-673871430.1575976027(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Lisätietoja:

valtiosihteeri Pilvi Torsti, TEM, +358 40 719 1206
apulaisprofessori Teemu Roos, Helsingin yliopisto, +358 445 231 238
managing Director Ville Valtonen, Reaktor Education, +358 50 323 7203