Suomen EU-puheenjohtajuus näkyy myös Virossa

Suomi esittelee kestävän tulevaisuuden arkisia ratkaisuja maakuntakiertueella.

​​​​​​​
​​​​​​​Myös logossa on kestävyys otettu huomioon ja hyödynnetty edellisen puheenjohtajuuskauden logopohjaa.

​​​Suomen Euroopan Neuvoston 1. 7. alkanut puheenjohtajuuskausi näkyy erilaisina tapahtumina myös Virossa. Heinäkuun puolivälissä alkaa #EU2019FI –kiertue, joka esittelee Suomessa kehitettyjä kestävän kehityksen ratkaisuja – esimerkiksi kuinka korvataan muovi pakkauksissa tai tekstiileissä.

”Emme halua esitellä ongelmia, vaan ratkaisuja. Suomi on ratkaisukeskeinen maa”, toteaa suurlähettiläs Timo Kantola.

Suomen EU-puheenjohtajuuskauden motto on ”Kestävä Eurooppa, kestävä tulevaisuus”. Kestävyys ymmärretään tässä laajasti, aina ympäristöstä turvallisuuteen. Yksi Suomen EU-puheenjohtajuuden painopiste on taistelu ilmastonmuutosta vastaan. Lisäksi Suomi painottaa yhteisten arvojen ja oikeusvaltioperiaatteen vahvistamista, kilpailukykyisempää ja sosiaalisesti eheämpää unionia sekä kansalaisten kokonaisturvallisuuden takaamista.

#EU2019FI -kiertue alkaa 13.7. Valgasta. Sen jälkeen kierros jatkuu Kärdlaan, Maarduun, Rakvereen ja Viljandiin. ”Yleensä aina ollaan isoissa kaupungeissa, joten tällä kertaa halusimme mennä pienempiin kaupunkeihin”, perustelee suurlähettiläs Timo Kantola.

Koivukangasta ja jätteestä tehtyä polttoainetta

Bio- ja kiertotalous auttavat vähentämään kasvihuonekaasuja, uudistavat taloutta ja luovat uusia työpaikkoja. Koska suuret muutokset koostuvat pienistä arjen valinnoista, kiertue esittelee Suomessa kehitettyjä muovittomia ja öljyttömiä pakkausmateriaaleja, tekstiilejä ja polttoainetta. Lokakuussa Tallinnassa järjestetään lisäksi kestävän talouden seminaari suuryritysten näkökulmasta.

Yksi tunnetuimmista uusista suomalaisinnovaatioista on Aalto-yliopistossa kehitetty Ioncell-selluloosakuitu. Se on ympäristöä säästävämpi ja pitkäkestoisempi materiaali kuin puuvilla tai öljyä sisältävät tekokuidut. Kiertueella esitellään myös mm. Suomessa kehitettyjä Kotkamillsin muovittomia pakkausmateriaaleja sekä jätteestä valmistettua Nesteen biodieseliä.

Kestävä tulevaisyys näkyy monin käytännön toimin Suomen kokousjärjestelyissä. Tarjoiluissa suositaan kasvispainotteisuutta ja kauden tuotteita, pulloveden sijaan tarjotaan hanavettä, puheenjohtajuuslahjoista säästynyt raha käytetään lentopäästöjen kompensointiin.

Tapahtumia Virossa

To 2.7 Avajaistilaisuus
Kutsuvierasvastaanotto ja Pepe Willbergin ulkoilmakonsertti Suomen suurlähetystön pihalla.

To 9.7 Avajaisseminaari Viron ulkoministeriössä
​​​​​​​Suomen puheenjohtajuuskauden painopisteiden esittely virkamiehille ja diplomaateille. Kutsuvieraille.

#EU2019FI -kiertue

La 13.7 Valga, Liivimaan maapäivät, Valgan museon pihamaalla

La 3.8 Kärdla, Hiidenmaan kahvilapäivillä, pihakahvila ”Muumit Rivieralla”

La 7.9 Maardu, syksymarkkinat, Maardun kulttuurikeskus

La 21.9 Rakvere, Kamalammas-ruokafestivaaleilla

La 5.10 Viljandi, torilla
Kiertueella esitellään uusia, Suomessa kehitettyjä ratkaisuja, joiden avulla voidaan säästää ympäristöä. Kiertue järjestetään yhdessä Euroopan unionin komission Viron edustuston ja Suomen Viron –instituutin kanssa.

To 10.10 Vihreän talouden seminaari, Viron Tiedeakatemiassa
Miten yritykset vastaavat vihreään haasteeseen? Suomen näkökulmia esittelevät Neste, Prisma ja Metsa Group.

Joulukuu #EU2019FI –tapahtuma Tallinnan joulutorilla

​​​​​​​Lisätietoja: Hannele Valkeeniemi, lehdistöneuvos, [email protected] , + 3725118548