Lumiolot panivat ensimmäisen Eskolan juoksun osallistujat koetukselle

Dmitri Aristov ja Egle Villik voittivat erikoisen talvisään sävyttävän Eskolan juoksun Narvassa 19.1.2019. Juoksu järjestettiin Viron Vapaussodassa Narvan vapauttajan kunnianimen saaneen suomalaisen kapteenin Anto Eskolan kunniaksi.

Kuva: Liis Reiman / EV100
Juoksu starttasi Narvan raatihuoneentorilta.

Narvan vapauttamisen päivänä 100-vuotispäivänä 19. tammikuuta järjestettiin Suomen suurlähetystön aloitteesta ensimmäinen Eskolan juoksu. Miesten sarjan voitti Dmitri Aristov ja naisten Egle Villik. Osallistujia oli yhteensä 44. Lumisen kelin vuoksi tieolosuhteet mahdollistivat juosta historiallisesta reitistä vain loppuosan. Se oli alkuun pettymys, mutta lopulta lyhennettykin reitti tarjosi riittämiin haastetta. Matka oli yhteensä 12,45 kilometriä.

Kuva: Hannele Valkeeniemi / Suomen suurlähetystö
Ensimmäisen Eskolan juoksun voitti Dmitri Aristov.

”Emme puhdistaneet juoksuväylää lumesta tarkoituksella. Tarkoitus ei ollut tehdä tästä juoksua, jolla rikotaan ennätyksiä. Osaa juoksijoista vastaan tuli vapaasti juoksevia koiria. Emme tiedä johtiko se nopeampaan vauhtiin, vai päinvastoin. Joka tapauksessa sitä emme järjestäneet tarkoituksella juoksun vaikeuttamiseksi”, totesi kisan järjestäjä Aet Kiisla.

”Tietysti oli pettymys, ettei ollut mahdollista juosta koko historiallista reittiä Utrian rannasta asti. Mutta ymmärrän oikein hyvin nykyajan turvallisuusvaatimukset tiellä. Sodan oloissa 100 vuotta sitten turvallisuus oli vähän eri käsite kuin nykyään. Nyt saamme elää vapaassa maassa, jossa viranomaisten tehtävä on varmistaa kansalaisten turvallisuus. Siitä voi olla yksinomaan iloinen”, totesi yksi järjestäjä, lehdistöneuvos Hannele Valkeeniemi Suomen suurlähetystöstä.

Kuva: Hannele Valkeeniemi / Suomen suurlähetystö
Lähtolaukauksen ampuivat historiallisiin asuihin pukeutuneet Front Line Eestin soturit.

Urheiluaktiivi, yksi järjestäjistä, Anton Pratkunas totesi, että ”ensi vuonna yritämme saada juoksun varsinaiselle historialliselle reitille, ja silloin on luvassa todellinen tuskien taival urheilumielessä. Tästä voi tulla uusi hieno perinne, ja tälle alullee saadaan uusi vetovoimainen, haastava talvinen puolimaraton maastossa, jossa jokainen voi panna itsensä koetulle. ”

Viron vapaussodassa noustiin Utriassa maihin 17. tammikuuta 1919. Lähes tuhannesta sotilaasta suomalaisia oli noin 600 ja virolaisia 400. Kapteeni Anto Eskolan johtama komppania ehti ensimmäisenä Narvaan. Komppanian tempaus oli varsin uhkarohkea juoksumarssi Narvajoen vartta 8 kilometrin päässä sijainneesta Riigikülasta suoraan Narvan raatihuoneelle, jonne saavuttiin 18. tammikuuta 1919 klo 17.20. Pian tueksi saapui jo vapaajoukon 2. komppania. Seuraavana päivänä Narva oli kokonaan vapautettu.

Kuva: Hannele Valkeeniemi / Suomen suurlähetystö
Narvan vapauttamisen 100-vuotispäivä huipentui historialliseen taistelunäytökseen (taaslavastus) Kreenholmin tehtaan edustalla. Sen järjesti sotilashistorian harrastajien seura Front Line Eesti.

Eskolan juoksu järjestettiin samaan aikaan maihinnousun nimeä kantavan Utria Dessantin kanssa. Juoksu oli samalla sotilastaitokilpailun siviiliosa, kaikille urheilusta kiinnostuneille. Yhteistyökumppanina olivat paikalliset juoksuharrastajat, ja käytännön järjestelyistä vastasi Gurmeejooksud MTÜ.

Kuva: Hannele Valkeeniemi / Suomen suurlähetystö
Utria Dessant –sotilastaitokilpailussa on perinteisesti ollut suomalaisia maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK:n tuomareita. Tänä vuonna heitä oli yhteensä kolmisenkymmentä.

Narvan vapauttamisen 100-vuotispäivä huipentui taistelunäytökseen Kreenholmin tehtaan edustalla.

Tapahtuma oli osa Viro 100 –toimikunnan vapaussodan 100-vuotistapahtumia.

Video:https://bit.ly/2sClMyq(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Kuka oli Anto Eskola: https://estofilia.finland.ee/2018/01/anto-eskola.html(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Juoksun tulokset:http://www.jooksja.ee/eskola-jooks-pani-osalejad-lumes-proovile/(Linkki toiselle web-sivustolle.)