Suomen järjestämä vuoden 2020 Afganistanin apukonferenssi viitoittaa polkua kohti rauhaa, hyvinvointia ja itsenäisyyttä

Genevessä 23.–24.11.2020 järjestettävällä vuoden 2020 Afganistanin apukonferenssilla on merkittävä rooli Afganistanin tiellä kohti rauhaa, hyvinvointia ja itsenäisyyttä. Suomi järjestää konferenssin yhteistyössä Afganistanin hallituksen ja YK:n kanssa.

Afghanistan 2020
Afghanistan 2020

Neljän vuoden välein pidettävän tukilupauskonferenssin tavoitteena on jatkaa Afganistanin kehitykseen ja vakauteen liittyviä kansainvälisiä ja Afganistanin omia sitoumuksia, päästä sopimukseen yhteisistä kehitystavoitteista vuosille 2021–2024 ja koordinoida Afganistanin taloudellista tukemista koskevaa kehitysyhteistyötä. 

Konferenssi historiallisena ajankohtana 


Afganistanin rauhanneuvottelujen alkaminen tarjoaa uusia mahdollisuuksia saavuttaa edistystä. Kumppanuudet ja kansainvälinen tuki ovat avainasemassa, kun Afganistan ja afganistanilaiset tarttuvat haastavaan tehtävään rakentaa ja ylläpitää rauhaa neljän sodan ja kärsimyksen täyttämän vuosikymmenen jälkeen.

“Afganistanissa on nyt ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin mahdollisuus saavuttaa todellinen rauha. Suomi tukee yhdessä kehitysyhteistyökumppaniensa kanssa vahvasti Afganistania ja afganistanilaisia pyrkimyksissä kohti kestävää kehitystä, hyvinvointia ja kestävää rauhaa. Laaja-alainen osallistaminen ja naisten merkityksellinen osallistuminen rauhanprosessin kaikkiin vaiheisiin on rauhan ja kehityksen kannalta elintärkeää”, totesi Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto.

”Afganistan elää kriittisiä vaiheita. Pyrkimyksissä kohti rauhaa olemme edenneet toiveista vaiheeseen, jossa toimenpiteet ovat toteutettavia ja uskottavia suurelta osin Afganistanin kansan uhrausten ja Afganistanin hallituksen toimien ansiosta. Tulevaisuudessa meidän täytyy säilyttää yhtenäinen näkemys ja pyrkiä saamaan aikaan edistyksellinen, hyvinvoiva, demokraattinen, vapaa ja vakaa Afganistan, joka elää rauhassa niin sisäisesti kuin naapuriensa ja koko maailman kanssa.  Toimeenpano ja toteutus ovat tärkeitä. Afganistanin hallituksen ja sen kansainvälisten kehitysyhteistyökumppanien täytyy yhdessä edistää realistisia ja hyvin kohdennettuja pyrkimyksiä, jotka johtavat selkeästi köyhyyden vähenemiseen. Panostusten rauhaan ja kehitykseen tulee tuottaa riittävät takuut siitä, että ne edistävät sukupuolten tasa-arvoa, ihmisoikeuksien suojelua, naisten ja vähemmistöjen oikeuksia ja demokratian periaatteita. Tasavaltainen hallitusmuoto kuvastaa aidosti Afganistanin moninaisuutta ja sitä tulee vahvistaa. Koska korruptio johtaa arvokkaiden voimavarojen valumiseen Afganistanista pois ja häiritsee itseluottamuksen rakentamisprosessia, sen vastaista taistelua kaikissa muodoissaan täytyy jatkaa”, sanoi Afganistanin valtiovarainministerin sijainen Abdul Hadi Arghandiwal.

Vuodesta 2001 lähtien tapahtunut kehitys on parantanut Afganistanin poliittisia, sosiaalisia ja taloudellisia näkymiä. Tarvitaan kuitenkin ratkaisevia toimia, jotta Afganistanista kehittyy vakaa, rauhallinen ja itsenäinen yhteiskunta maan Muutosvuosikymmenen (Transformation Decade) (2015–2024) viimeisten vuosien aikana. 

“Afganistanilla on nyt ratkaisevat hetket, kun se aloittaa rauhanneuvottelunsa vuosikymmeniä kestäneen konfliktin lopettamiseksi. Toivon kansainvälisen yhteisön vahvistavan tässä Geneven tilaisuudessa vankkumattoman tukensa Afganistanin kehitykselle ja samassa yhteydessä sen rauhanprosessille. YK on sitoutunut työskentelemään Afganistanin hallituksen, Suomen ja avunantajayhteisön kanssa parhaan mahdollisen tuloksen aikaan saamiseksi kaikkien afganilaisten hyväksi”, sanoi YK:n pääsihteerin Afganistanista vastaava erityisedustaja Deborah Lyons.

“Suomi odottaa mielenkiinnolla tilaisuutta isännöidä apukonferenssia yhteistyössä Afganistanin hallituksen ja YK:n kanssa. Afganistanin monimutkaisten haasteiden ratkaiseminen vaatii yhteisiä ponnistuksia ja pitkäaikaista sitoutumista sekä Afganistanilta että kansainväliseltä yhteisöltä. Olemme yhdessä kumppaneidemme kanssa sitoutuneet muokkaamaan apuarkkitehtuuria samalla kun takaamme, että rakenteet säilyttävät kuluneiden vuosikymmenten aikana saavutut edistysaskeleet ja vahvistavat ihmisoikeuksien ja demokratian perusperiaatteiden toteuttamisen”, totesi Suomen kehitys- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.

Tietoa kokousjärjestelyistä


Konferenssi pidetään YK:n päämajassa Genevessä hybridimuotoisena siten, että delegaatiot voivat osallistua kokoukseen joko saapumalla paikan päälle tai etänä. Konferenssiin odotetaan edustajia yli 70 maasta, kansainvälisistä järjestöistä, Afganistanin hallituksesta ja kansalaisjärjestöistä. 

Pandemiasta johtuvien matkustus- ja kokoontumisrajoitusten takia lisätietoja konferenssin käytännön järjestelyistä ja asialistasta toimitetaan lähempänä tilaisuuden ajankohtaa. 
Median akkreditoituminen konferenssiin alkaa lokakuun lopulla ja lisätietoja mediatilaisuuksista toimitetaan myöhemmin. 

Lisätietoa:

Kysymykset konferenssin järjestelyistä: Suomen 2020 Afganistanin apukonferenssin sihteeristö(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Afganistan-konferenssi ulkoministeriön verkkosivuilla(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Konferenssi Twitterissä: @FinlandinAFG(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) @mediaoffice_mof(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) @UNAMAnews(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) #Afghanistan2020
Ulkoministeriön uutinen (12.3.2020): Suomi järjestää kansainvälisen konferenssin kehitysavun koordinoimiseksi(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Median yhteydenotot:

Viestintäsuunnittelija Johanna Kaprio, Suomen ulkoministeriö, [email protected], puh. +358 50 522 8916

Viestintäjohtaja ja tiedottaja Shamroz Khan, Afganistanin valtiovarainministeriö, [email protected], puh. +93 (0) 797 332 334

Strategisen viestinnän johtaja Liam McDowall, YK:n avustusoperaatio Afganistanissa (UNAMA), [email protected], puh. +93 (0) 728 426 195

logo logo logo