Coronavirusnyheter i Spanien

Coronavirusnyheter i Spanien

Användning av ansiktsmask på offentliga platser är fortvarande obligatoriskt. Bevis på negativt NAAT- eller antigen-test, vaccinationsbevis eller bevis på genomgången sjukdom krävs vid ankomst till Spanien från resenärer som anländer från riskområden. De självstyrande enheterna är huvudsakligen ansvariga för de begränsningar som är i kraft efter nödläget. Finländare som reser i samt vistas permanent i Spanien ombes läsa utrikesministeriets och ambassadens meddelanden, sociala medier och webbplatser samt meddelanden från de lokala myndigheterna.

 

Nödläget är över i Spanien

Nödläget är över i hela Spanien 9.5.2021. Självstyrelseområde kan bestämma om begränsningarna (Länk till en annan webbplats.)inom självstyrelserna, till exempel:

De självstyrande områdena kan besluta om begränsning av rörligheten. Med andra ord kan de autonoma områdena isolera mindre enheter inom självstyret. Undantag i begränsningarna i rörelsefriheten är bland annat att söka sig till hälsovård, daghem, läroanstalt eller arbetsplats, brådskande lag- eller notarieärenden, force majeure-orsak eller annan berättigad orsak. 

De självstyrande områdena kan dessutom besluta om begränsningar gällande sammanträden av högst sex personer (gäller inte personer som bor i samma hushåll). Några självstyrelse områden har begränsat sammanträde att gälla enbart personer i samma hushåll. Flera självstyrelse områden har även begränsat rökning på allmänna platser, medräknat restaurangers terrasser, ifall det finns andra personer på under två meters avstånd. Också andra begränsningar är i kraft på områdena, så som begräsningar i öppethållningstider och beläggningsgrader.

Gällande vilka begränsningar som är i kraft rekommenderar vi att följa med informationen i det egna självstyrelse området. Brott mot begräsningarna kan bestraffas. Spanska myndigheter är ansvariga för inträdesbegränsningar och andra begränsningar i Spanien. För ytterlig information rekommenderar vi att kontakta de spanska myndigheterna eller den spanska ambassaden i Helsingfors.

Användning av ansiktsmask är fortfarande obligatoriskt

Förordningen Real-Decreto-ley föreskriver att från och med 26.6.2021 bör alla personer äldre än 6 år alltid använda andningsskydd(Länk till en annan webbplats.) på offentliga platser inomhus, och utomhus om man kan inte hålla säkerhetsavstånd. Man bör dock ha med sig ett andningskydd, eftersom masken måste placeras på ansiktet när man rör sig inomhus eller om säkerhetsavståndet inte kan upprätthållas. Tvånget att bära andningsskydd gäller även i kollektivtrafiken samt i privata fordon (inkl. taxi, VTC osv.), när passagerarna inte bor i samma hushåll.

Andningsskydd är inte obligatoriskt för personer som lider av andningssvårigheter och vilkas hälsa bevisligen skulle kunna påverkas negativt av masken, eller för personer som på grund av en utvecklingsstörning eller någon annan orsak inte kan använda en mask. Användning är inte heller  under sådan verksamhet där användning på grund av verksamhetens natur inte kommer i fråga, samt i andra force majeure-situationer. 

Andningsskyddet ska täcka näsan, munnen och hakan. Modellen har inte definierats separat, men hälsovårdsmyndigheterna rekommenderar "hygieniska masker" eller kirurgmasker (mascarillas higiénicas o quirúrgicas). Straff kan utmätas för brott mot bestämmelsen.

Finländare som vistas i Spanien

Finlands utrikesministeriums rekommendation är fortfarande att undvika onödigt resande till andra än de länder som har hävt den inre gränskontrollen.

Om du misstänker att du insjuknat i coronavirus bör du ringa din allmänläkare eller en jourläkare och berätta om dina symtom. De ger dig råd i situationen. På ambassadens sociala medier finns dessutom alla Spaniens självstyrelseområdens journummer för coronafrågor(Länk till en annan webbplats.)

Vid inresa

Hälsovårdsministeriet har specificerat åtgärderna vid inkomst. Alla som anländer  i Spanien från utlandet, vare sig luftväg eller via havet bör fylla i ett formulär gällande hälsouppgifter antingen på adressen: www.spth.gob.es(Länk till en annan webbplats.) eller via gratis appen SPAIN TRAVEL HEALTH-SpTH. Då resenären fyllt i formuläret får hen en QR-kod, som bör visas vid inresa.

Alla resenärer som reser till Spanien luftväg eller via havet måste ge sitt medtycke till en hälsogranskning då de anländer. Febern mäts av alla, antingen med en febertermometer eller en värmekamera. Ifall resenären har över 37,5 grader feber, visas resenären till en noggrannare hälsogransking. Hälsogranskingen kan göras även på basis av hälsoformuläret eller orsaker som kommer fram vid visuell granskning. Beroende på utvärderingen av hälsogranskingen hänvisas resenären antingen till närmaste hälsocentral eller tillåts fortsätta sin resa. Tillsvidare utförs inte korona test vid flygfälten eller stationerna.

Från och med 7.6. 2021 ändrar Spanien förutsättningarna för över 12-åriga resenärer som anländer från riskzoner. Vid samband av anländning i landet bör resenären visa ett av följande dokumet(Länk till en annan webbplats.) (spark engelska, spanska, tyska eller franska):

a) Vaccinationsbevis: Duger vid ankomst i landet 14 dygn efter att resenären fått sista dosen av koronavaccinationerna, dvs. resenären är färdigt vaccinerad. De vaccin som duger bör ha EMA:s eller WHO:s godkännande.

b) Ett högst 72 timmar gammalt bevis på NAAT-sortens koronavistustest (PCR, TMA eller motsvarande) eller bevis på 48 timmar gammalt negativt antigen-test, som finns på listan (Länk till en annan webbplats.)som godkänts av Europeiska komissionen.

c) Bevis på genomgången sjukdom, som resenären fullt hämtat sig från. Tilääggsinformation hittas vid bland annat Spanska handels- och industriministeriets instruktioner(Länk till en annan webbplats.).

Riskzoner

11.10.-17.10.2021: Hela Finland med undantag av Åland är en riskzon(Länk till en annan webbplats.).

Spanska hälsomisnisteriets lista om riskområden uppdateras ofta enligt den ändrande koronasituationen, så vänligen följ med hälsomyndigheternas sidor(Länk till en annan webbplats.) för att få information om de senaste ändringarna innan din resa.

Om flyg

Följ ditt flygbolags eller din researrangörs information på kundinformationssidor och i sociala medier och kontakta dem främst elektroniskt. Flygsituationen ändras fortlöpande, så kom ihåg att kontrollera det aktuella läget för ditt flyg. Kontrollera ditt flygbolags information om hygiennormer, och om andningsskydd är obligatoriska i planet. Notera att masktvånget i Spanien gäller i alla offentliga lokaler, även på flygplatserna. 

Några länder har begräsningar som gäller passagerare som gör en mellanlandning i landet. Om du gör en mellanlandning i ett annat land innan du anländer till Spanien, kom ihåg att kontrollera begränsningarna även i det land där du mellandar.

Gränskontroller 

Spanien hävde gränskontrollerna för invånare i EU- och Schengen-länderna efter att det första nödläget upphörde 21.6. Inget karantäntvång gäller längre för personer som kommer från utlandet. 

Om turist- och säsongsboende

Turistboende har öppnats i hela Spanien. Kanarieöarna inför från och med den 14 november en regel om att det för boende på turistinrättningar måste kunna uppvisa ett negativt Covid-19-test som utfärdats senast 72 timmar före ankomst till Kanarieöarna. Barn under sex år är undantagna regeln.

Turistinrättningar på Kanarieöarna 

​​​Kanarieöarna(Länk till en annan webbplats.) (Länk till en annan webbplats.)har bestämt att boende på turistinrättningar måste kunna uppvisa ett negativt Covid-19-test som utfärdats senast 72 timmar före ankomst till Kanarieöarna, vaccinationsbevis eller bevis på genomgången sjukdom. Barn under 12 år är undantagna regeln. Testet måste betalas själv. Observera att ett intyg över negativt coronavirustest är obligatorisk bara för turister boende på turistinrättningar.

Alla boende på turistinrättningar på Kanarieöarna borde ladda ned och använda applikationen som kallas Radar Covid. 

Ett intyg över ett negativt Covid-19-test krävs för alla passagerare som anländer från riskområde till Spanien. Notera att Kanarieöarna fortfarande kräver att boende på turistinrättningar måste kunna uppvisa ett negativt Covid-19-test.

När en resande har återvänt till Finland

Personer som anländer till Finland ska från och med den 12 juli 2021(Länk till en annan webbplats.) visa upp intyg över att ha blivit vaccinerade med en covid-19-vaccinationsserie eller intyg över att ha genomgått coronavirussjukdom inom de senaste sex månaderna. Inresande som kan visa upp intyg över någotdera har inga andra skyldigheter som hänför sig till hälsosäkerheten vid ankomsten till Finland.

Andra personer ska visa upp intyg över ett negativt resultat av ett covid-19-test som tagits före ankomsten till landet eller intyg över att ha fått en första vaccindos minst 14 dygn före ankomsten. I båda ovannämnda fall måste inresande dessutom gå och testa sig tre till fem dygn efter ankomsten. Det gäller att undvika kontakt med andra människor och stanna hemma eller på inkvarteringsstället tills ett negativt testresultat har bekräftats. Personer som anländer till Finland och inte kan visa upp intyg över en covid-19-vaccinationsserie, över genomgången coronavirussjukdom, över ett negativt testresultat eller över att ha fått en första vaccindos minst 14 dygn före ankomsten till landet, ska delta i ett covid-19-test genast efter ankomsten till Finland och i ett andra test tre till fem dygn efter ankomsten. 

Sidan FINENTRY (Länk till en annan webbplats.)gör resande till Finland och testning av passagerare flytande. På sidan fins information om Covid-testning och den frivilliga karantänen i Finland.

De spanska myndigheternas anvisningar och meddelanden

Den spanska regeringens meddelanden kan till exempel läsas på premiärministerns kanslis sidor(Länk till en annan webbplats.) (på engelska). Spaniens olika regioner kan också ha egna restriktioner, som det lönar sig att följa lokalt.

Mer information om coronaviruset finns exempelvis på Spaniens hälsovårdsministeriets sidor (Länk till en annan webbplats.)(på spanska).

Det allmänna nödnumret är 112. Motsvarande nummer för coronavirusförfrågningar i Spaniens olika självstyrelseområden finns på hälsovårdsministeriets sidor(Länk till en annan webbplats.).

Den som reser ut ur Spanien bör främst kontakta sin researrangör eller flygbolaget. Mer information om flygsituationen finns till exempel på AENA:s sidor(Länk till en annan webbplats.). AENA administrerar flera flygplatser. Om läget gällande tågtrafiken finns information på Renfes (Länk till en annan webbplats.)sidor.

Ytterligare information till finländare

Madrids ambassad på Facebook(Länk till en annan webbplats.)

Madrids ambassad på Twitter(Länk till en annan webbplats.)

Utrikesministeriet: Frågor och svar om resande och coronaviruset(Länk till en annan webbplats.)

Utrikesministeriet: Sidan Nettikonsuli på Facebook(Länk till en annan webbplats.)

Institutet för hälsa och välfärd THL: Aktuellt om coronaviruset(Länk till en annan webbplats.)

Gränsbevakningsväsendet: Aktuella frågor och svar om coronaviruset(Länk till en annan webbplats.)

Statsrådets kansli: Information och råd om coronaviruset(Länk till en annan webbplats.)

Ambassadens avvikande kundtjänst i coronavirusläget

Ambassadens telefonlinje är öppen på numret +34 91 319 6172. Vi tar emot samtal vardagar under kundtjänsttid kl. 10–13. Vi ber att förfrågningar som gäller konsulära ärenden, coronavirusläget i Spanien och resande fortfarande skickas per e-post till [email protected] Vi besvarar frågorna så snabbt som möjligt i den ordning de kommer in.

Kunder tas emot endast med tidsbokning. De honorära konsulatens kundtjänsttider finns på beskickningens webbplats. I brådskande nödfall under veckoslut och helgaftnar betjänar UM:s jourcentral kunderna alla dagar dygnet runt på [email protected] eller +358 9 1605 5555. 

Behandlingen av inreseansökningar är tills vidare avbruten. Man har börjat bevilja pass och personkort med tidsbokning. Ambassaden informerar om ändringarna på sin webbplats och på kanaler på sociala medier.

Ambassaden rekommenderar att alla turister och personer som redan vistas i landet gör en reseanmälan(Länk till en annan webbplats.).