Coronavirusnyheter i Spanien

Av de som reser från högriskområden kräver Spanien ett intyg av en komplett vaccinserie, ett negativt coronatest eller bevis på att man insjuknat i och återhämtat sig efter coronavirus. Användning av ansiktsmask på offentliga platser är obligatoriskt. Restriktioner kan variera beroende på region. Vi uppmuntrar dig att följa bulletiner från lokala myndigheter, meddelanden från Utrikesministeriet och ambassaden , sociala medier och webbplatser.

 

Reser till Spanien

Utrikesministeriet rekommenderar att särskild försiktighet iakttas vid resor till EU och Schengenområdet. Om du bestämmer dig för att resa, kontrollera de spanska myndigheterna för aktuella corona- och inresebegränsningar. THL rekommenderar att du skaffar ett fullt coronavaccinationsskydd.

Se till att din reseförsäkring är giltig och täcker även kostnader i händelse av en pandemi.

Elektroniskt hälsoformulär

Passagerare som anländer till Spanien med flyg eller sjöfart som inte har ett officiellt EU-, eller motsvarande coronavaccincertifikat eller ett intyg för coronasjukdom, som passageraren har återhämtat sig från helt, måste fylla i ett elektroniskt hälsoinformationsformulär. Information på www.spth.gob.es(layout.types.url.description) eller i SPAIN TRAVEL HEALTH-SpTH-applikationen(layout.types.url.description). Efter att ha fyllt i hälsoinformationsformuläret får passageraren en QR-kod, som måste uppvisas vid incheckning och vid ankomst till landet. Mer information finns på det spanska hälsoministeriets webbplats(layout.types.url.description).

Inträdesvillkor för dem som kommer från högriskländer

Högriskländerna

Resenärer till Spanien bör följa de spanska hälsomyndigheternas Corona-riktlinjer på Spths webbplats(layout.types.url.description) (engelska) och BOE(layout.types.url.description) (spanska) lagstiftning. Den spanska listan över riskländer finns på hälsomyndigheternas hemsida(layout.types.url.description).

Riskområden i Finland

Om de spanska myndigheterna delar upp Finland i riskområden är dessa enligt följande(layout.types.url.description):

 • Helsingfors-Nyland
 • Södra Finland
 • Norra och östra Finland
 • Västra Finland
 • Åland.

Helsingfors-Nyland ingår alltså inte i södra Finland i denna indelning. 

Om du kommer från en plats utanför riskområdet måste du ta med dig en resebiljett och/eller bevis på boendeplats för(layout.types.url.description) att styrka resans början från ett område där coronatest inte krävs.

Dokumentation

Ett av följande dokument(layout.types.url.description) krävs för alla passagerare över 12 år (engelska, spanska, tyska eller franska):

1) Vaccinationsintyg för hela coronavaccinationsserien (mer än 14 dagar efter sista dosen). Endast EMA(layout.types.url.description) eller WHO(layout.types.url.description) godkända coronavirusvaccin. Vaccinationsintyget är giltigt i 270 dagar (9 månader) från senaste vaccinationen. En boosterdos bör då tas, annars anses vaccinationsintyget vara föråldrat. I detta fall måste ett PCR- eller antigentest utföras före resan.

2) Negativt coronavirus test certifikat från listan(layout.types.url.description) som godkänts av Europeiska kommissionen:

 • ett negativt coronavirustest av NAAT-typ (upp till 72 timmar gammal PCR, TMA eller motsvarande), eller  
 • Negativt antigentest (upp till 24 timmar gammal RAT).

3) Intyg om coronavirussjukdom, som passageraren har återhämtat sig från helt (under de senaste 6 månaderna). För mer information, se guiden(layout.types.url.description) från det spanska ministeriet för industri och handel.

Ytterligare krav för resenärer till Kanarieöarna

​​​ En person över 12 år som reser till Kanarieöarna måste visa upp något av ovanstående dokument vid incheckning på turistboendet. För mer information om coronabegränsningar på Kanarieöarna, besök HelloCanaryIslands(layout.types.url.description). En person som reser till Kanarieöarna bör också ladda ner Radar Covid-applikationen(layout.types.url.description).

Hälsoinspektion i Spanien

Passagerare som anländer till Spanien sjövägen och med flyg måste acceptera att de kontrolleras in vid ankomsten. Passagerare mäts för feber (över 37,5 grader) och en visuell inspektion görs och passageraren hänvisas till en mer detaljerad läkarundersökning vid behov. Beroende på bedömningen av hälsokontrollen kommer passageraren antingen hänvisas till närmaste vårdcentral eller tillåtas fortsätta resan.

De spanska myndigheterna är ansvariga för de spanska coronareglerna. Ytterligare information: Spanska ambassaden i Helsingfors.(layout.types.url.description) Finlands ambassad i Madrid är inte den behöriga myndigheten för spanska inreseärenden och ansvarar inte för inresa till Spanien eller restriktioner för flygbolag. Finlands ambassad övervakar situationen och informerar om eventuella förändringar på sin webbplats och sociala mediekanaler.

Flyg

Flygbolagen bestämmer sina egna restriktioner; kontakta ditt flygbolag eller researrangör för mer information om hygienstandarder, mask- och testkrav samt eventuella inresebestämmelser. Information om coronareglerna för spanska flygplatser finns på AENA:s hemsida(layout.types.url.description). Observera att kravet på ansiktsmask gäller alla allmänna utrymmen, inklusive flygplatser.

Krav på mellanlandningar

Kontrollera även eventuella restriktioner och krav för mellanlandningen, eftersom kraven i vissa länder även gäller transitpassagerare. Ytterligare information om restriktioner för transitländer finns på Re-open EU-webbplatsen(layout.types.url.description) eller hos inresemyndigheterna i landet där mellanlandningen sker.

Gränskontroller

Spanien har övergett gränskontrollerna för EU- och Schengenbor och det finns inte längre någon karantänsskyldighet.

Territoriella restriktioner inom Spanien

Restriktioner för de spanska autonoma regionerna(layout.types.url.description) finns till exempel på RTVE:s webbplats (på spanska). Regionala regeringar kan besluta om rörelsebegränsningar, sammankomster, öppettider och beläggningsgrader. Coronapasset används i vissa områden. Brott mot restriktioner kan bestraffas.

Användning av ansiktsmasken

Användning av ansiktsmask(layout.types.url.description) är obligatoriskt enligt lag i offentliga inomhusutrymmen för alla över 6 år. Ansiktsmasken ska täcka näsa, mun och haka. Användning av ansiktsmask är också obligatoriskt på offentliga utomhusområden när ett säkerhetsavstånd på 1,5 m inte kan hållas. Maskskyldigheten gäller även för kollektivtrafik (inklusive taxibilar, VTC etc.) samt privata fordon när passagerare inte bor i samma hushåll. Brott mot tvång av användning av ansiktsmask kan straffas.

Användning av ansiktsskydd är inte obligatoriskt av bevisade hälsoskäl: t.ex. för personer som har svårt att andas, eller som inte kan använda masken på grund av utvecklingsstörning eller annan orsak. 

Positivt coronatestresultat eller symtom i Spanien

Om du misstänker att du kan ha ett coronavirus, ring din närmaste läkare eller läkare och berätta om dina symtom. Webbplatsen för det spanska hälsoministeriet innehåller coronatelefoner på jour i de spanska autonoma regionerna(layout.types.url.description). Kontakta också ditt reseförsäkringsbolag, såväl som ditt flygbolag, för att boka om ditt returflyg om ditt hemresa snart är.

Resa till Finland

De som reser till Finland måste följa THL:s instruktioner(layout.types.url.description).

Dokumentation

Regeringen 27.1. Enligt Finlands beslut upphör den inre gränskontrollen mellan Finland och alla Schengenländer den 31 januari. Alla passagerare omfattas dock av certifieringskrav enligt smittskyddslagen och beslut av de regionala myndigheterna om obligatoriska läkarundersökningar.

Nödvändiga dokument:

 1. Bevis på en komplett vaccinationsserie mot coronavirus*, minst 7 dagar måste ha förflutit sedan den senaste vaccindosen.
 2. Certifikat för det första vaccinet* och för coronavirussjukdom inom sex månader (motsvarande en hel serie vacciner, måste uppvisas med ett certifikat)
 3. EU:s digitala corona-certifikat för covid-19-sjukdomen för mindre än sex månader sedan.
 4. Ett intyg om negativt resultat av ett covid-19-test utfört senast 72 timmar före ankomst till Finland. Ett negativt resultat från ett PCR- eller antigentest accepteras. I detta fall hänvisas passageraren även till ett annat coronatest efter 3-5 dagar.

*Vaccinationsintyget är giltigt i 270 dagar (9 månader) från sista vaccinationsdos. En boosterdos bör då tas, annars anses vaccinationsintyget vara föråldrat.

Om passageraren inte behöver uppvisa något av ovanstående kommer han eller hon att hänvisas till coronatestet omedelbart vid inresan och ytterligare 3-5 dagar efter inresan.

Flyg och mellanlandingar

Notera att många länder, såväl som transportföretag, kräver ett negativt koronatestresultat, ett intyg på en sjuk corona eller ett intyg om coronavaccin som villkor för antagning. Passagerare måste kontrollera certifieringskraven med myndigheterna i destinationslandet och med flygbolagen eller flygbolagen. Mer information: Re-open Europe(layout.types.url.description) (Öppnar nytt fönster)

Alla som anländer till Finland rekommenderas ett förtest 48 timmar före ankomst till Finland och hemprov efter inresa.

Mer information på Gränsbevakningsväsendets hemsida (layout.types.url.description) (Öppnar nytt fönster)och om hälsosäkerhetsåtgärder på THL:s hemsida(layout.types.url.description) (Öppnar nytt fönster).

Reseanmälan

Ambassaden rekommenderar alla turister och fastboende att göra en reseanmälan(layout.types.url.description) . Om det inte har funnits något utgångsdatum i ditt resebesked eller du har återvänt till Finland tidigare än planerat, ska anmälan raderas. Om du har registrerat dig för tjänsten kan du själv redigera din annons. Om du inte har registrerat dig, skicka en begäran om borttagning till [email protected].