Suurlähettiläs luovutti kunniamerkin viidelle Suomen eteen pitkäjänteisesti ja aktiivisesti toimineelle Espanjan kansalaiselle

Suomen suurlähettiläs Sari Rautio luovutti 2.2. virka-asunnossa pidetyssä tilaisuudessa Suomen tasavallan presidentin myöntämän kunniamerkin viidelle Espanjan kansalaiselle. Kunniamerkit edustavat saajiensa pitkäjänteistä ja merkityksellistä työtä Suomen sekä maiden välisten suhteiden eduksi.

​  Kunniamerkkien saajat ja suurlähettiläs vasemmalta oikealle: Gustavo Sánchez López, Mariano Sánchez Martínez, suurlähettiläs Sari Rautio, Carlos Pereda Pérez ja Luisa Gutiérrez Ruiz.  ​
Kunniamerkkien saajat vasemmalta oikealle: Gustavo Sánchez López, Mariano Sánchez Martínez, suurlähettiläs Sari Rautio, Carlos Pereda Pérez ja Luisa Gutiérrez Ruiz.

Kapellimestarille, musiikin ammattilaiselle Gustavo Sánchez Lópezille myönnettiin Suomen Valkoisen Ruusun ritarimerkki SVR R. Sánchez on merkittävästi edistänyt suomalaisen musiikin ja kapellimestarikoulutuksen tunnetuksi tekemistä Espanjassa sekä työllään sujuvoittanut Suomen ja Espanjan välistä kulttuuriyhteistyötä.  Sánchez on arvostetun Camerata Antonio Soler -kamariorkesterin johtaja ja perustaja, ja tämän johdolla orkesteri on monissa tilaisuuksissa soittanut asiantuntevasti ja monipuolisesti suomalaisten säveltäjien musiikkia. Tämän lisäksi Sánchez on tehnyt näkyväksi suomalaista kapellimestariosaamista jo kymmenen vuoden ajan Madridissa järjestettävän kansainvälisen Escorial-kapellimestarikurssin kautta. Sánchez on toiminnallaan merkittävällä ja ainutlaatuisella tavalla edistänyt myönteistä Suomi-kuvaa sekä kahdenvälisten kulttuurisuhteiden kehittämistä Espanjassa.

Kirjallisuuden kääntäjä Luisa Gutiérrez Ruizille myönnettiin Suomen Valkoisen Ruusun ritarimerkki SVR R. Gutíerrez on ansiokkaasti kääntänyt suomalaista kirjallisuutta espanjaksi vuodesta 2010 lähtien ja on työllään edistänyt suomalaisen kirjallisuuden tunnettuutta espanjankielisellä alueella. Gutíerrez on kääntänyt espanjaksi yli 60 suomalaisteosta proosasta draamaan, sarjakuvaan ja lasten- ja nuortenkirjallisuuteen. Gutiérrez on siis jo yli vuosikymmenen ajan edistänyt suomalaiskirjallisuuden ja eri tyylilajien leviämistä sekä positiivista Suomi-kuvaa Espanjassa ja koko espanjankielisellä alueella.

Suomen kunniakonsulina Alicanten provinssissa sekä kunniavarakonsulina ja kunniakonsulina Murcian autonomisella alueella vuodesta 1992 lähtien toimineelle, vuoden 2021 lopussa tehtävän jättäneelle Mariano Sánchez Martínezille myönnettiin Suomen Leijonan ritarikunnan komentajamerkki. Sánchez Martínez on toiminut erittäin ansioituneesti kunniakonsulin tehtävässä ja edistänyt aktiivisesti suomalaisten asioita Costa Blancan alueella. Tämän lisäksi Sánchez Martínez on tukenut suurlähetystöä yhteyksissä alueen suomalaisyhteisöön, viranomaisiin ja elinkeinoelämään. Hänelle on myös vuonna 2005 myönnetty Suomen Leijonan I luokan ritarimerkki. Sánchez Martínezia kunnioitetaan siis jälleen kunniamerkillä tunnustuksena hänen erittäin pitkään ja aktiivisesti Suomen hyväksi tekemistään palveluista.

Suomen kunniakonsulina Asturiasin autonomisella alueella vuodesta 1998 lähtien toimineelle, vuoden 2022 lopussa tehtävän jättäneelle Romualdo Alvargonzález Figaredolle myönnettiin Suomen Leijonan ritarikunnan komentajamerkki. Hänelle oli jo vuonna 2013 luovutettu Suomen Leijonan I luokan ritarimerkki. Alvargonzález hoiti kunniakonsulin tehtäväänsä aktiivisesti pitäen esillä Suomen yhteiskunnallisia ja taloudellisia vahvuuksia. Hän edisti maidemme välisiä kaupallisia suhteita mm. hankkimalla ja promovoimalla suomalaista satamateknologiaa. Luopuessaan kunniakonsulin tehtävästä 70 vuoden iässä Alvargonzálezille myönnettiin kunniamerkki pitkäaikaisista ansioista Suomen ja Espanjan välisten suhteiden edistämisessä. Suureksi suruksi hän menehtyi ennen kuin ehti ottaa kunniamerkin vastaan, ja tilaisuudessa kunniamerkin vastaanotti Alvargonzálezin tytär.

Suomen kunniakonsulina Cantabrian autonomisella alueella vuodesta 2009 lähtien toimineelle, vuoden 2022 lopussa tehtävän jättäneelle Carlos Pereda Pérezille myönnettiin Suomen Leijonan I luokan ritarimerkki. Pereda on kattavien ja monipuolisten suhteidensa kautta edistänyt myös Suomen vientitavoitteita Espanjassa. Peredalle myönnettiin kunniamerkki tämän ansiokkaasta ja pitkäaikaisesta panoksesta Suomen ja Espanjan välisten suhteiden edistämisessä.