Ambassadörens spalt belyser beskickningens verksamhet

Ambassadör Markku Keinänen Ambassadören i Madrid Markku Keinänen har startat ”ambassadörens spalt” på beskickningens webbplats. Tanken är att varje vecka ge den breda allmänheten en inblick i vad som händer på ambassaden. Spalten är ett svar på frågan vad våra ambassader och ambassadörer gör ute i världen.

”Ett av ambassadens resultatmål har varit att satsa på öppenhet och öka närvaron på olika håll i Spanien. Jag har använt uttrycket ”a la calle” - ut på gatan!”, berättar Keinänen om idén bakom spalten. Spalten är en kreativ tillämpning av sociala medier då den inte kan kallas en egentlig blogg eftersom den inte kan kommenteras. Spalten är snarare en fräsch kommunikationskanal på ambassadens egen webbplats i gränsområdet mellan beskickningens officiella kommunikation och en helt informell blogg.

Situationen i Spanien är exceptionell på grund av den betydande mängden finländare som bor i landet. Omkring 25 000-30 000 finländare beräknas årligen bo olika långa tider på Solkusten. För att nå olika mänskor krävs det kommunikationskanaler och nya lösningar av varierande slag.

”Vi har besökt olika finländska evenemang och fortsatt att utveckla våra tjänster till allmänheten. Vid mötena har vi fått uppfattningen att mänskor fortfarande har många fördomar om ambassadernas verksamhet. De undrar varför vi fortfarande behöver en ambassad i ett EU-land - att det är ett dyrt och onödigt maskineri.” Liknande tankar har också framförts i medier på sista tiden.

Keinänen vill med sin spalt belysa hurdana frågor ambassaden jobbar med under veckan. ”Jag försöker plocka fram större och intressantare evenemang och samtidigt berätta hur ambassaden genom sin verksamhet i praktiken stöder till exempel vårt lands inflytande i EU eller den offentliga diplomatin.” Spalten är alltså även direkt kopplad till beskickningens rykteshantering.

”Vi har fått mycket positiva kommentarer. De har främst framhävt att det är fint att ambassaden berättar öppet om sin verksamhet”, säger Keinänen och fortsätter: ”Själv tror jag fullt och fast att vår verksamhet får ett större godkännande om vi ökar öppenheten och berättar vad vi gör för allas väl inom hela statsförvaltningen.

Öppenheten ger också en möjlighet till fortsatt debatt och ytterligare motiveringar om en läsare undrar över något. Om det är något vi inte kan motivera måste vi också vara beredda att ändra på saker.”

Ambassadörens spalt på ambassadens webbplats (på finska) (avautuu uuteen ikkunaan)