Suurlähettilään tervehdys Suomen itsenäisyyspäivänä 6.12.2020

Suurlähettilään tervehdys Suomen itsenäisyyspäivänä 6.12.2020

Suomen Espanjan-suurlähettiläs Tiina Jortikka-Laitinen

Arvoisat suomalaiset, hyvät Suomen ystävät Espanjassa,


Tänä vuonna vietämme Suomen itsenäisyyttä ulkomailla hyvin poikkeuksellisissa oloissa. Virtuaaliseksi muuttuneessa maailmassa emme pääse tuntemaan aivan samaa läsnäolon ja juhlan tunnelmaa kuin mihin täällä Espanjassa olemme tottuneet aiempina vuosina. Silti Suomen itsenäisyys herättää meissä syvää ilon ja kiitollisuuden tunnetta, jota haluamme olla yhdessä jakamassa, elämäämme monella lailla kaventavista rajoituksista huolimatta.


Kulunut vuosi on ollut meille kaikille monella tapaa erilainen. Tuskin osasimme maaliskuussa arvata, että joutuisimme vielä pitkään torjumaan vaarallista maailmanlaajuista koronaepidemiaa. Vähitellen tästä on tullut uusi normaali, jonka kanssa olemme oppineet elämään. Uskoisin, että kokemus on jättänyt meihin kaikkiin jälkensä ja siitä on tullut historiallinen jakaja, jolla mittaamme ja mietimme aikaa ennen ja jälkeen koronan.


Koronakriisi on vaikuttanut hyvin paljon meidän suomalaisten elämään täällä Espanjassa. Kriisin puhjettua maaliskuussa moni suomalainen halusi palata kotimaahan ja käynnistyi mittava muuttoliike, jota vaikeutti lentoyhteyksien nopea väheneminen. Tilanne aiheutti monissa ahdistusta ja pelkoa mikä näkyi myös työssämme suurlähetystössä, jossa annoimme tuhansille suomalaisille apua kotimaahan pääsyn onnistumiseksi. Haluan tässä yhteydessä kiittää lämpimästi kaikkia niitä yksityisiä suomalaisia ja yhteisöjä, jotka antoivat apunsa suomalaisten auttamiseksi vaikealla hetkellä. Tämä oli monille korvaamaton tuki.


Koronakriisin isku talouselämälle on ollut raskas ja kannan suurta huolta erityisesti niiden suomalaisyritysten puolesta, jotka täällä Espanjassa ovat joutuneet kärsimään kriisistä. Tiedän, että monilla on ollut ja on edelleen vaikeaa. Olen kuitenkin suurella ylpeydellä seurannut yhteishenkeä, joka  vallitsee Espanjan suomalaisten keskuudessa ja on varmasti auttanut monia jaksamaan. Olette jälleen osoittaneet sisukkuuden voiman, joka on aina auttanut meitä suomalaisia vaikeimpien aikojen yli.


Hyvät suomalaiset,


Haluan toivottaa teille kaikille oikein hyvää itsenäisyyspäivää ja lähestyvää joulunaikaa. Pidetään huoli itsestämme ja toisistamme!


Tiina Jortikka-Laitinen
Suomen Espanjan-suurlähettiläs