Suomen vaaleille poikkeuksellinen näkyvyys Espanjassa

Tulevat eurovaalit ja Espanjan omat ennenaikaiset vaalit nostivat Suomen vaalituloksen espanjalaislehtien otsikoihin. Sosialistit valjastivat pääministeri Pedro Sánchezin johdolla perussuomalaisten nousun ja samanlaisen tuloksen välttämisen Espanjassa oman vaalikampanjansa aseeksi.

Espanjan lehdistössä on Suomen vaaleista ollut poikkeuksellisen paljon artikkeleita, myös ennen vaaleja, mutta etenkin niiden jälkeen. Tiistaina 16.4 vaaleista oli valtalehti El Paísin etusivulla pieni uutinen ja ensimmäisellä aukeamalla koko aukeaman juttu. El País lähetti oman toimittajansa kokonaiseksi viikoksi Suomeen vaalien ympärillä, joten lehdessä oli useana päivänä myös muita aiheita käsitteleviä, mutta vaaleja sivuavia juttuja Suomesta (hybridiuhkakeskus, saamelaisten asema). Muissa lehdissä julkaistiin EFE-uutistoimiston Helsingistä käsin kirjoitettuja juttuja sekä Espanjassa tehtyjä analyyseja.

 

Kärkenä artikkeleissa on ollut ennemmin perussuomalaisten vaaleissa saavuttama tulos sekä Jussi Halla-aho kuin SDP:n ja Antti Rinteen vaalivoitto. Suomen vaaleja on peilattu yleiseen kehitykseen Euroopassa ja nationalististen/maahanmuuttovastaisten puolueiden suosion kasvuun. Espanjan lehdistössä näistä puolueista ja myös perussuomalaisista käytetään nimitystä äärioikeistolainen (ultra tai extrema derecha).

 

Osasyy Suomen vaalien saaman tavanomaista suuremman huomion määrään löytyy sekä eurovaaleista että etenkin Espanjan omista ennenaikaisista vaaleista, jotka pidetään 28.4 eli alle kahden viikon kuluttua, ja joissa asetelmat ovat hyvin samansuuntaiset kuin Suomessa. Suomen vaalitulosta on pidetty eräänlaisena varoituksena siitä, että ”äärioikeistolaiset”, EU-vastaiset ja populistiset puolueet saattavat saada yllättävänkin hyvän tuloksen tulevissa eurovaaleissa sekä Espanjan omissa parlamenttivaaleissa.

 

Muun muassa sosialistipuolue PSOE:ta johtava pääministeri Pedro Sánchez käytti Suomen vaalitulosta varoittavana esimerkkinä mahdollisesta äärioikeiston suosion kasvusta korostaen äänestämisen tärkeyttä. Lisäksi perussuomalaisten nousua verrataan sekä Skandinavian että Baltian maiden tilanteisiin, joissa maahanmuuttovastainen populismi on saanut jalansijaa Ruotsissa, Tanskassa, Virossa ja Latviassa.

 

Suomen vaaleista on lisäksi kerrottu muun muassa, kuinka tasaiset ne olivat, kuinka vaikeita hallitusneuvotteluista odotetaan ja minkälaisia erilaisia mahdollisia hallituspohjia on olemassa. SDP:n ja perussuomalaisten lisäksi muista puolueista ei juurikaan puhuta, vaikka esimerkiksi keskustan paikkojen menetys sekä Juha Sipilän ero mainitaan. Halla-ahosta puolestaan kirjoitetaan laajemmin, usein mainiten myös hänen saamansa tuomio blogikirjoituksestaan. Lisäksi uutisoitiin Rinteen näkemys siitä, että perussuomalaisten kanssa hallitukseen meneminen lienee mahdotonta ”erilaisen arvopohjan vuoksi”.

 

Twitterissä Rinnettä ja SDP:tä onnittelivat ainakin Espanjan pääministeri Sánchez sekä ulkoministeri Josep Borrell, jotka molemmat edustavat sosialistipuolue PSOE:ta. Kumpikin mainitsi twiiteissään sosiaalidemokratian olevan tärkeä tekijä äärioikeiston nousun hillitsemisessä. Vox:in (=”Espanjan perussuomalaiset”) tai Vox:in puheenjohtajan Twitteristä ei löytynyt onnitteluja Halla-aholle. Lisäksi merkittävän ajatushautomon Real Instituto Elcanon johtaja Charles Powell noteerasi twiiteissään Suomen vaalitulokset.