Oireeton ebolatartunnan saanut ei tartuta muita

Oireeton ebolatartunnan saanut ei tartuta muita

Ebolavirus on levinnyt vakavaksi epidemiaksi Guineassa, Liberiassa ja Sierra Leonessa. Tautia on tavattu myös Nigeriassa, Malissa, Senegalissa, Espanjassa sekä Yhdysvalloissa. Virus aiheuttaa verenvuotokuumeen, jonka oireita ovat muun muassa korkea kuume, ripuli, päänsärky ja verenvuoto.

Ebola tarttuu vain sairaasta potilaasta ja hänen eritteistään. Oireeton henkilö ei tartuta muita. Ebola ei tartu ihmisestä toiseen ilman kautta kuten esim. influenssa.

Unicef jakoi Guineassa keväällä ebolan leviämisen estämiseksi perheille saippuaa ja klooria. Kuva: Unicef/Flickr
Unicef jakoi Guineassa keväällä ebolan leviämisen estämiseksi perheille saippuaa ja klooria.
Kuva: Unicef/Flickr

Ulkoasiainministeriö suosittaa tällä hetkellä välttämään kaikkea matkustamista Sierra Leoneen, Liberiaan ja Guineaan. Alueella liikkuvien suomalaisten voi olla erityisen vaikea saada muihin terveysongelmiinsa käypää hoitoa, lisäksi maasta poistuminen oireisena on ongelmallista.

Normaalioloissa lähtökohta on se, että sairastuneen henkilön kotiuttamista ei toteuteta valtion organisoimana tai kustannuksella, vaan siitä vastaa asianosaisen työnantaja tai vakuutusyhtiö. Mikäli nämä eivät halua tai kykene toteuttamaan kotiuttamista, lähtökohtainen vaihtoehto on potilaiden hoito paikan päällä.

Noudata viranomaisten ohjeita

Vaikka matkailijan mahdollisuus saada tartunta on pieni, liikenteen ja muun yhteiskunnan toimimattomuus voi aiheuttaa matkailijalle ongelmia. Ebola-alueella liikkuvien matkailijoiden kannattaa seurata terveysviranomaisten ohjeita tartunnan välttämiseksi sekä toiminnasta mahdollisen altistuksen jälkeen.

Muualla Afrikassa liikkuvien on hyvä noudattaa paikallisten terveysviranomaisten antamia ohjeita ebolaan liittyen. Lisäksi Maailman terveysjärjestö WHO ylläpitää kattavaa tilannekuvaa taudin leviämisestä ja antaa terveyteen ja suojautumiseen liittyviä ohjeita.

Asiantuntijoiden mukaan on hyvin epätodennäköistä, että virus voisi aiheuttaa Suomen olosuhteissa laajan epidemian.

Lisätietoa:

UM suosittelee välttämään kaikkea matkustamista Liberiaan, Sierra Leoneen ja Guineaan

Ebola romuttamassa hyvin alkaneen kehityksen Länsi-Afrikassa

Ulkoministeriö myönsi lisärahoitusta ebolan torjumiseen

Sosiaali- ja terveysministeriön ebolasivut

WHO:n ebolasivut (englanniksi)

WHO:n ohjeet matkailijoille