Koronavirusuutiset Espanjassa

Koronavirusuutiset Espanjassa

Koko Espanjassa on voimassa uusi hätätila. Kasvomaskin käyttö julkisilla paikoilla jatkuu pakollisena. Espanja vaatii riskialueilta matkustavilta todistuksen negatiivisesta PCR- tai TMA-koronatestistä. Itsehallintoalueet ovat pääasiallisessa vastuussa hätätilan aikana voimassa olevista rajoituksista. Espanjassa matkustavia sekä pysyvästi oleskelevia suomalaisia kehotetaan seuraamaan ulkoministeriön ja suurlähetystön tiedotteita, sosiaalista mediaa ja verkkosivuja sekä paikallisviranomaisten tiedotteita.

Hätätila koko Espanjaan 25.10.2020 alkaen

Pääministeri Pedro Sánchez on huonontuneen epidemiologisen tilanteen vuoksi julistanut 25.10.2020 Espanjaan hätätilan, joka on voimassa 9. toukokuuta 2021 saakka. Jos Espanjan epidemiologinen tilanne kuitenkin tänä aikana paranee, voitaisiin hätätila päättää jo aiemmin. Suurlähetystö seuraa tilannetta. 

Hätätilan aikana valta rajoitusten täytäntöönpanosta on delegoitu itsehallintoalueiden johtajille, jotka voivat määrätä rajoituksista autonomioidensa sisällä. Poikkeuksena ovat ainoastaan lähes koko Espanjaa koskevat yölliset ulkonaliikkumisrajoitukset (ks. lisää alla).

Henkilöiden ulkonaliikkumisvapautta rajoitetaan aikavälillä 23-06. Tällöin ulkona liikkuminen on sallittua vain oikeutetun syyn nojalla. Tällaisia syitä ovat terveyspalveluiden pariin hakeutuminen, lääketarpeiden hankinta, eläinlääkärin päivystysvastaanotolle hakeutuminen, työvelvollisuuksien vuoksi liikkuminen, kotiinpaluu em. asioilta, vanhuksen, lapsen, vammaisen tai erityisen haavoittuvassa asemassa olevan henkilön hoitotarkoituksessa liikkuminen, force majeure -syy tai muu oikeutettu syy sekä ajoneuvon tankkaus em. aktiviteetteja varten. Itsehallintoalueet voivat halutessaan siirtää rajoituksen voimassaolon alkamista ja sen päättymistä yhdellä tunnilla.

Itsehallintoalueet voivat päättää rajoittaa liikkumista alueelle ja alueelta pois, joko koko itsehallintoalueella tai sen osissa. Toisin sanoen, autonomiat voivat eristää koko itsehallintoalueen tai pienempiä alueyksikköjä autonomian sisällä. Poikkeuksena liikkumisrajoituksille ovat terveydenhuoltopalveluihin hakeutuminen, päiväkotiin, oppilaitokseen tai työpaikalle liikkuminen, kotiinpaluu, kiireellisillä viranomais-, laki- ja notaariasioilla liikkuminen, force majeure -syy tai muu oikeutettu syy. Alueiden läpi liikkuminen on sallittua. Suomen Madridin-suurlähetystö tarjoaa matkustuskirjeen Suomessa asuville henkilöille, jotka liikkuvat alueilla kotiinpaluutarkoituksessa. 

Itsehallintoalueet voivat lisäksi päättää enintään kuuden hengen kokoontumisrajoituksista (eivät koske samassa taloudessa asuvia). Useat itsehallintoalueet ovat myös mm. rajoittaneet tupakointia julkisilla paikoilla ml. ravintoloiden terassit, jos muita ihmisiä on alle kahden metrin etäisyydellä. Alueilla on voimassa myös muita rajoituksia esim. aukioloaikoihin ja täyttöasteisiin.

Suosittelemme seuraamaan oman itsehallintoalueen paikallista tiedotusta voimassa olevista rajoituksista. Rajoitusten rikkomisesta voidaan rangaista. Espanjan maahantulorajoituksista sekä alueellisista rajoitteista vastaavat Espanjan viranomaiset. Suosittelemme olemaan mahdollisten jatkokysymysten suhteen yhteydessä Espanjan paikallisviranomaisiin tai Espanjan suurlähetystöön Helsingissä.

Kasvomaskin käyttö jatkuu pakollisena

Real Decreto-ley -asetus määrää kaikille yli 6-vuotiaille kasvomaskin käytön pakolliseksi julkisissa sisä- ja ulkotiloissa silloin, kun turvaväliä ei ole mahdollista säilyttää. Maskipakko on voimassa myös julkisessa liikenteessä sekä yksityisajoneuvoissa silloin (ml. taksit, VTC:t jne.), kun matkustajat eivät asu samassa taloudessa.

Huomioithan, että itsehallintoalueet voivat päättää alueella voimassa olevista rajoituksista. Tällä hetkellä kaikki itsehallintoalueet ovat määränneet suu-nenäsuojaimen pakolliseksi, vaikka turvaetäisyys olisikin mahdollista säilyttää. Poikkeuksena ovat tietyt tilanteet ja aktiviteetit, jotka vaihtelevat itsehallintoalueittain. 

Kasvosuojaimen käyttö ei ole pakollista hengitysvaikeuksista kärsiville, henkilöille, joiden terveyteen maskin käyttö todistettavasti voisi vaikuttaa kielteisesti, tai jotka kehitysvamman tai muun syyn takia eivät maskia voi käyttää. Käyttö ei myöskään ole pakollista ulkoilmassa tapahtuvan yksilöurheilun aikana eikä sellaisessa toiminnassa, jossa sen käyttö ei toiminnan luonteen takia tule kyseeseen, sekä muissa force majeure -tilanteissa. 

Kasvomaskin tulee peittää nenä, suu ja leuka. Sen mallista tai materiaalista ei ole erillistä määräystä, mutta terveysviranomaiset suosittelevat käytettäviksi "hygieenisiä" tai kirurginmaskeja (mascarillas higiénicas o quirúrgicas). Pakon rikkomisesta voidaan rangaista.

Espanjaan matkustava suomalainen

Mikäli epäilet sairastuneesi koronavirukseen, soita yleislääkärillesi tai päivystävälle lääkärille ja kerro oireet. He ohjaavat sinua tilanteessa. Suurlähetystön sosiaalisen median kanavilta löytyvät lisäksi kaikkien Espanjan itsehallintoalueiden päivystävät koronapuhelimet

Maahantulon yhteydessä: terveystietolomake, terveydentilatarkastus ja negatiivinen PCR- tai TMA-testi lähtöalueesta riippuen

Terveysministeriö on tarkentanut toimia maahantulon yhteydessä. Kaikkien Espanjan ulkopuolelta lento- tai meriteitse saapuvien matkustajien tulee täyttää sähköinen terveystietolomake joko osoitteessa www.spth.gob.es tai ilmaiseksi ladattavassa SPAIN TRAVEL HEALTH-SpTH -sovelluksessa. Lomakkeen täytettyään matkustaja saa QR-koodin, joka tulee esittää maahantulon yhteydessä. Lisätietoa Espanjan terveysministeriön sivuilla (englanniksi).

Kaikkien Espanjaan meri- ja lentoteitse tulevien matkustajien täytyy myös suostua tarkastukseen maahan tullessaan. Kaikilta mitataan kuume, joko kosketuksettomalla kuumemittarilla tai lämpökameralla. Jos kuumetta on yli 37,5 astetta, ohjataan matkustaja tarkempaan terveystarkastukseen. Näin voidaan tehdä myös terveystietolomakkeesta tai matkustajan silmämääräisessä tarkastuksessa ilmenevien syiden pohjalta. Tämän terveystarkastuksen arviosta riippuen matkustaja ohjataan joko lähimpään terveyskeskukseen tai päästetään jatkamaan matkaa. 

Espanjan terveysministeriön julkaiseman listauksen mukaan 11.1. alkaen (sekä ainakin 24.1. saakka) myöskään Helsinki-Uudeltamaalta matkustavat eivät enää tarvitse negatiivista koronavirustestiä päästäkseen Espanjaan, sillä aluetta ei kyseisestä päivästä alkaen enää ole luokiteltu korkean koronariskin alueeksi. Kanariansaarille matkustavien on huomioitava, että saaret vaativat yhä negatiivisen testituloksen turistimajoituspaikoissa majoittuvilta matkustajilta.

Olemme saaneet paljon tiedusteluja välilaskun vaikutuksesta testausvaatimukseen. Tietojemme mukaan huomioon otetaan matkustajan lennon lähtömaa- tai alue. Jos siis lähtömaa ei ole korkean riskin alueeksi listattu, välilasku korkean riskin maassa tai alueella ei vaikuta testausvaatimukseen, mikäli matkustaja pysyttelee transit-alueen sisällä ja lentoliput ovat molemmat samassa varauksessa. Tilanne muuttuu, mikäli joutuisi esimerkiksi yöpymään välilaskukohteessa. Muista kuitenkin tarkistaa myös välilaskumaan mahdolliset rajoitukset.

Suurlähetystö ei vastaa lentoyhtiöiden rajoituksista tai maahanpääsystä Espanjaan. Seuraamme tilannetta ja tiedottamme mahdollisista muutoksista verkkosivuillaan ja sosiaalisen median kanavillaan. Koska kyseessä on Espanjan viranomaisasia, suosittelemme olemaan yhteydessä Espanjan viranomaisiin (esim. Espanjan suurlähetystö Helsingissä) jos tarvetta lisätiedolle ilmenee. Suomen suurlähetystö Madridissa ei ole toimivaltainen viranomainen Espanjan maahantuloasioissa.

Lennoista

Seuraa oman lentoyhtiösi tai matkanjärjestäjäsi tiedotusta asiakasinfosivuilla ja sosiaalisessa mediassa ja ole ensisijaisesti yhteydessä heihin sähköisesti. Lentojen tilanne muuttuu jatkuvasti, joten tarkistathan oman lentosi tämänhetkisen tilanteen. Tarkistathan omalta lentoyhtiöltäsi tiedon hygienianormeista, maskipakosta ja mahdollisista maahantulosäädöksistä. Huomaa, että Espanjan maskipakko on voimassa kaikissa julkisissa tiloissa, myös lentokentillä.

Filomena-myrsky on vaikuttanut etenkin Madrid-Barajasin lentokentän toimintaan. Tarkista viimeisin tieto lentosi tilasta omalta lentoyhtiöltäsi. Tietoa lentokenttien tilasta löydät Aenan sivuilta.

Rajatarkastukset 

Espanja on luopunut rajatarkastuksista EU- ja Schengen-maiden asukkaille ensimmäisen, maaliskuussa määrätyn hätätilan päätyttyä 21.6. Karanteenipakkoa ulkomailta tuleville ei enää ole. 

Suomen hallitus ja ulkoministeriö suosittelevat edelleen välttämään tarpeetonta matkustusta muihin kuin maihin, joiden kohdalla sisärajavalvonnasta on luovuttu.

Turisti- ja kausimajoituksesta

Turistimajoitus on avautunut koko Espanjassa, mutta tarjonta voi monin paikoin olla tavallista suppeampaa. Kanariansaaret vaatii 14.11.2020 alkaen matkailijalta todistuksen negatiivisesta korkeintaan 72 tuntia vanhasta koronatestituloksesta, joka tulee esittää majoituspaikkaan sisäänkirjautumisen yhteydessä. 

Kanariansaarten majoituspaikat vaativat todistuksen negatiivisesta koronatestituloksesta

​​​BOC:ssa julkaistu Decreto ley -asetus määrää, että Kanariansaarille matkustavan, yli 6-vuotiaan henkilön on esitettävä turistimajoituspaikkaan sisäänkirjautumisen yhteydessä todistus korkeintaan 72 tuntia vanhasta negatiivisesta koronatestituloksesta. Testi on omakustanteinen. Huomaa, että todistus on pakollinen vain matkustajille, jotka majoittuvat turisteille tarkoitetuissa majoituspaikoissa. 

Todistuksessa tulee olla seuraavat tiedot: testin ottamisen päivämäärä ja kellonaika, henkilötiedot, testinottopaikan tiedot sekä tieto negatiivisesta tuloksesta. Todistuksen suositeltu kieli on espanja tai englanti. Todistus ei ole pakollinen henkilölle, joka voi todistettavasti osoittaa oleskelleensa Kanariansaarilla 15 vuorokautta ennen majoituspaikkaan sisäänkirjautumista, ja jolla ei tänä aikana ole esiintynyt koronavirustartunnan oireita.

Henkilöltä, jolla ei ole esittää todistusta negatiivisesta testituloksesta, evätään pääsy majoituspaikkaan. Jos henkilö kuitenkin suostuu testattavaksi, ohjataan hänet välittömästi lähimpään testinottopaikkaan. Tällöin matkailija pysyy majoituspaikassaan karanteenissa negatiivisen testituloksen saamiseen saakka.

Majoituspaikkojen asiakkaiden tulisi myös ladata ja ottaa käyttöön Radar Covid -sovellus koko Kanariansaarilla oleskelunsa ajaksi sekä pitää sovellus käytössä vielä 15 vuorokautta matkan jälkeen. Lisätietoa saat englanniksi mm. täältä.

Maahantulon yhteydessä esitettävä todistus negatiivisesta PCR- tai TMA-testituloksesta vaaditaan kaikilta korkean riskin alueilta Espanjaan matkustavilta henkilöitä (10.1. saakka Helsinki-Uusimaa). Huomaa, että maahantulon yhteydessä vaadittava todistus riskialueilta tulevilta sekä Kanariansaarten turistimajoituspaikoissa majoittuvilta matkustajilta vaatima testitulos ovat kaksi erillistä asiaa: vaikka Suomea ei enää kokonaisuudessaan luokitella korkean riskin alueeksi 11.1. alkaen eikä negatiivista testitulosta vaadita tällöin enää maahantulon yhteydessä esitettäväksi, vaativat Kanariansaarten turistimajoituspaikat yhä negatiivisen koronatestituloksen sisäänkirjautumisen yhteydessä.

Teneriffalle voi edelleenkin matkustaa vain välttämättömistä syistä ja ne turistit, joilla on varaus turistimajoituspaikassa (joissa vaaditaan em. negatiivinen koronatesti sisäänkirjoittautumisen yhteydessä).

Suomen sisärajavalvonnasta ja matkustusrajoituksista

Suomen ulkoministeriö suosittelee edelleen välttämään tarpeetonta matkustusta muihin kuin maihin, joiden kohdalla sisärajavalvonnasta on luovuttu. Raja-arvona pidetään enintään 25 uutta tautitapausta 100 000 henkilöä kohden edellisen 14 vuorokauden aikana. Tällä hetkellä sisärajavalvonta on voimassa 9.2.2021 saakka.

Siltä osin kuin sisärajavalvonta jatkuu sisärajoilla on mahdollista paluuliikenne Suomeen, työmatkaliikenne ja muu välttämätön liikenne. Kyseessä voi olla esimerkiksi perheasia, henkilökohtainen syy tai kiinteistö, asunto tai vapaa-ajan asunto Suomessa. Paluuliikenne tarkoittaa Suomen kansalaisten lisäksi kaikkia Suomessa asuvia EU- ja Schengen-valtioiden kansalaisia ja heidän perheenjäseniään sekä Suomessa oleskeluluvalla oleskelevia kolmannen maan kansalaisia. Tarkista ajankohtainen tilanne Rajavartiolaitoksen sivuilta

Matkailijan palattua Suomeen

Sisärajavalvonnan piiriin kuuluvista maista Suomeen tuleville henkilöille suositellaan 10 vuorokauden omaehtoisesta karanteenia. Tällöin tarpeettomia fyysisiä kontakteja on syytä välttää ja kodin ulkopuolella liikkuminen tulisi rajoittaa vain välttämättömään. Hengitystieoireiden ilmentyessä henkilön tulee ottaa välittömästi yhteys terveydenhuoltoon. Maahantulijoita voidaan myös ohjata vapaaehtoiseen koronatestiin lentokentällä tai satamassa, ja lääkäri voi määrätä riskiarvion perusteella karanteeniin.

Korkeamman ilmaantuvuuden maasta palatessaan Suomessa asuva voi 1.10. alkaen lyhentää omaehtoista karanteenia kahdella vapaaehtoisella koronatestillä. Alle 72 tunnin maassa oleskelu ei edellytä toista testiä eikä omaehtoista karanteenia. Lue lisää karanteenikäytännöstä ja testauksesta THL:n sivuilta tai täältä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on päivittänyt maskisuositustaan. Kasvomaskin käyttöä suositellaan koko maassa kaikille yli 12-vuotiaille. Kaikessa liikenteessä on edelleen muistettava välttää fyysisiä kontakteja ja säilytettävä turvaväli muihin ihmisiin sekä noudatettava hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Poistuttaessa lentokentältä tai satamasta suositellaan oman auton tai taksin käyttöä.

FINENTRY-sivusto sujuvoittaa matkustamista Suomeen sekä maahantuloon liittyvää koronavirustestausta. Palvelussa matkustaja saa tietoa ja toimintaohjeet koronavirustestauksiin ja omaehtoiseen karanteeniin liittyen. 

Espanjan viranomaisten ohjeita ja tiedotteita

Espanjan hallituksen tiedotteita voi seurata englanniksi esimerkiksi pääministerin kanslian sivuilta. Espanjan eri alueilla voi olla myös omia rajoituksia, joita kannattaa seurata paikallisesti.

Lisätietoa koronaviruksesta saa esimerkiksi Espanjan terveysministeriön sivuilta (espanjaksi).

Yleinen hätänumero on 112. Espanjan eri itsehallintoalueiden koronavirustiedusteluihin vastaavat numerot löytyvät terveysministeriön sivuilta.

Espanjasta pois matkustamassa olevien kannattaa ensisijaisesti olla yhteydessä omaan matkanjärjestäjään tai lentoyhtiöön. Lisätietoa lentotilanteesta on esimerkiksi useita lentokenttiä hallinnoivan AENA:n sivuilla. Junien tilanteesta löytyy tietoa Renfen sivuilla.

Lisätietoja suomalaisille

Madridin-suurlähetystö Facebookissa

Madridin-suurlähetystö Twitterissä

Ulkoministeriö: Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta

Ulkoministeriö: Nettikonsuli-sivu Facebookissa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL: Ajankohtaista koronaviruksesta

Rajavartiolaitos: Usein kysyttyä koronaviruksen vaikutuksesta rajaliikenteeseen

Valtioneuvoston kanslia: Tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta

Suurlähetystön poikkeava asiakaspalvelu koronavirustilanteessa

Suurlähetystö palvelee puhelimitse numerossa +34 91 319 6172. Vastaamme puheluihin arkisin asiakaspalveluaikaan klo 10–13. Pyydämme lähettämään konsuliasioihin, Espanjan koronavirustilanteeseen ja matkustamiseen liittyvät tiedustelut yhä sähköpostitse osoitteeseen [email protected] Vastaamme viesteihin mahdollisimman nopeasti saapumisjärjestyksessä.

Asiakkaita otetaan vastaan vain ajanvarauksella. Katso kunniakonsulaattien asiakaspalveluajat täältä. Viikonloppuisin ja juhlapyhinä kiireellisissä hätätapauksissa palvelee UM:n päivystyskeskus 24/7: [email protected] tai +358 9 1605 5555. 

Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä kaikille matkailijoille ja maassa jo oleskeleville.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected].