Espanja panostaa tietoyhteiskunnan kehittämiseen

Espanja tähtää tietoyhteiskunnan kehittämiseen sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan edistämiseen. Tavoitteena on kehittää kansalaisten sähköisiä palveluita ja e-hallintoa, tukea yksityisen ja julkisen sektorin välistä yhteistyötä sekä pyrkiä parantamaan tutkijoiden uramahdollisuuksia ja liikkuvuutta.

Tekes Tietoyhteiskunnan kehittämiseen tähtäävän suunnitelman tavoitteena ei ole vain talouden kohentaminen, vaan myös laajempi yhteiskunnankehittäminen. Tekes Kuva: Tekes/ Susanna Lehto

Kohti kehittyneempää tietoyhteiskuntaa

Tutkimuksesta, kehityksestä ja innovaatioista vastaava valtiosihteeri Carmen Vela totesi maaliskuussa, että lähtökohta uusien suunnitelmien toteuttamiselle on vaikea Espanjan taloudellisesta tilanteesta ja niukoista resursseista johtuen. Nykyisessä tilanteessa on kuitenkin luotava suunnitelmia ja tehtävä taustatöitä tulevaisuutta varten, jotta maa olisi valmis nopeisiin uudistuksiin, kun taloustilanne alkaa parantua.

Hallituksen helmikuussa hyväksymän tietoyhteiskuntasuunnitelman keskeinen tavoite on viedä Espanjaa eteenpäin informaatioyhteiskunnan alalla. Sen pääkimmokkeita ovat Euroopan yhteisten tietoyhteiskunta tavoitteiden toteuttaminen Espanjassa. Asiantuntijatyöryhmien, virkamiesten ja julkisen keskustelun vuorovaikutuksella päädyttiin kuuteen tärkeimpään suuntaviivaan:

  1. Edistetään  verkkoyhteyksien ja sähköisten palveluiden levittämistä. Tietoyhteiskuntasuunnitelman tavoitteisiin on kirjattu saada kaikki kansalaiset 30 MB:n Internet-yhteyden piiriin ja puolet väestöstä 100 Mbp   yhteyden piiriin vuoteen 2020 mennessä.
  2. Edistetään sähköistä taloutta espanjalaisten yritysten kilpailukyvyn, kasvun ja kansainvälistymisen parantamiseksi. Tarkoitus on luoda kannustimia yrityksille tietotekniikan uudenlaiseen käyttöön.
  3. Parannetaan Internet-pohjaista hallintoa ja kehittää parempia ratkaisuja digitaalisten palveluiden kehittämiseksi. Julkisella puolella pääteema on hallinnon eri sektoreiden palveluiden laajempi digitalisointi. Tärkeintä on hallinnon tehostaminen ja kansalaisten palveluiden parantaminen tietotekniikan paremmalla hyödyntämisellä.
  4. Tietoyhteiskuntasuunnitelman tarkoitus on myös vahvistaa luottamusta maan tietoyhteiskuntatavoitteeseen. Teknologian kehitystavoitteisiin uskovan ilmapiirin rakentaminen katsotaan tärkeäksi osaksi suunnitelmaa.
  5. Tutkimuksen, kehityksen ja innovaatioiden tukeminen informaatioteknologian alalla. Julkisten investointien tehostaminen ja yksityisten investointien lisääminen ovat tärkeimpiä toimintamalleja.
  6. Edistetään tietotekniikkataitojen oppimista, entistä helpompaa osallistumista  tietoyhteiskuntaan sekä uusien alan ammattilaisten kouluttamista. Tämä edellyttää koulutustarjonnan päivittämistä vastaamaan nykyistä työvoimatarvetta.

Hallituksen helmikuussa hyväksymä Espanjan kansallinen tiede-, teknologia- ja innovaatiostrategia vuosille 2013–2020 on osa hallituksen reformisuunnitelmaa. Sen tarkoituksena on vastata tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotavoitteisiin. Kansallinen strategia yhdistää Espanjassa valtiollisen ja alueellisen hallinnon tasot. Sen päätavoitteet ovat:

  1. Tutkimukseen, kehitykseen ja innovaatioihin liittyvien toimien koordinointi julkisen hallinnon ja EU:n välillä.
  2. Julkisten ja yksityisten investointien suunnittelun kehittäminen sekä julkisten tutkimus- ja innovaatiohankkeiden tehostaminen.
  3. Kansainvälisesti tunnustettujen kriteereiden käyttöön ottaminen laadun, relevanssin ja yhteiskunnallisen vaikuttavuuden arviointiin.
  4. Parempi valvonta ja tilivelvollisuus kaikessa julkisen hallinnon tutkimusta, kehitystä ja innovaatioita tukevissa toimissa.
  5. Sukupuolinäkökohdan parempi huomiointi. Tarkoituksena on oikaista inhimillisen pääoman hukkaaminen, joka johtuu sukupuolten epätasa-arvosta tieteen ja teknologian uralle päätyvien määrässä.

Näiden kaikkien keskeisin yhteistavoite on edistää tieteellistä, teknologista ja liiketoiminnallista johtajuutta sekä parantaa yhteiskunnan ja talouden innovaatiokykyä. Pääpiirteissään linjaukset tämän saavuttamiseksi ovat alan lahjakkuuden tunnistaminen ja etsiminen, huippututkimuksen edistäminen teknis-tieteellisillä aloilla sekä yrityselämän roolin kasvattaminen.  Myös yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyö sekä globaalien yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisuun pyrkivän tutkimus- ja innovaatiotoiminnan tukeminen kuuluvat strategian pääperiaatteisiin.

Etusijalla yhteiskunnalliset tarpeet

Kansalliselle strategialle alisteinen valtiollinen suunnitelma vastaa keskushallinnon toimista strategian toteuttamiseksi. Se vastaa pääpiirteissään kansallisen strategian linjauksia. Suunnitelman tärkeimpiin uudistuksiin kuuluvat lahjakkuuden tukemisen ja työllistämisen alalla (1) tutkijan urien tukeminen, (2) teollisuuden kanssa yhteistyössä tehtävät tohtorintutkinnot ja (3) liikkuvuuden edesauttaminen julkisen ja yksityisen sektorin välillä.

Lisäksi tarkoituksena on kehittää huippuyksiköitä ja tutkimusryhmiä, tukea perustutkimusta erityisesti nousevilla teknologian aloilla, parantaa teknologista ja tieteellistä infrastruktuuria sekä kehittää palveluita yrityksille.

Yritysten roolia on tarkoitus kasvattaa parantamalla yksityisten tutkimus-, teknologia- ja innovaatioprojektien rahoitusta, vahvistamalla investointiverkostoja sekä edistämällä julkisia innovaatiohankintoja ja julkisen ja yksityisen sektorin välistä yhteistyötä.

Globaaleihin yhteiskunnallisiin haasteisiin pyritään vastaamaan määrittelemällä teknis-tieteellisiä ja sosiaalisia prioriteetteja, jotka perustuvat ennen kaikkea yhteiskunnallisiin tarpeisiin akateemisten sijaan. Lisäksi tarkoitus on etsiä poikkitieteellisiä ratkaisumalleja kaikkiin haasteisiin. Eurooppalaisen tason toimijoiden ja alueellisten tasojen toimijoiden yhteistyön auttaminen on myös tärkeä tavoite.

Talous- ja kilpailukykyministeriön tutkimuksesta, kehityksestä ja innovaatioista vastaava valtiosihteeri Vela totesi maaliskuussa, että Espanjan uudistussuunnitelmien taustalla ovat vaikeat taloudelliset lähtökohdat. Toinen lähtökohta on, että nyt on työskenneltävä hartiavoimin, jotta oltaisiin valmiita, kun taloustilanne paranee ja resurssit kasvavat. Näin konkreettisia uudistuksia voidaan toteuttaa nopeammin tilanteen salliessa.

Sujuvuutta sektorien välille

Yhteiskunnallinen näkökohta on Velan puheissa yhtä tärkeä kuin taloudellinenkin. Kyseessä ei siis ole suunnitelma vain talouden kohentamiseksi, vaan myös laajemmin yhteiskunnan kehittämiseksi. Valtiosihteeri Vela näkee Espanjan akateemisen tutkimuksen tason hyvänä. Erityisesti aivan huippujulkaisuissa espanjalaiset ovat julkaisseet hänen mukaansa kiitettävän paljon. On myös korkeatasoisia instituutteja, joissa on korkea tieteen tekemisen taso.

Investoinnit erityisesti yksityiseltä puolelta tutkimukseen ovat selkeästi Euroopan keskitasoa matalammat, mikä lyö loven budjettiin. Espanjalla ei ole resursseja lisätä myöskään valtion tukia. Tärkeä kysymys on: mitä hallituksen uusilla suunnitelmilla aidosti tavoitellaan? Velan mukaan keskeinen tavoite on parantaa järjestelmän kilpailukykyä. Siksi on tärkeää tarkastella asiaa moniulotteisesti ja etsiä tuoreita ideoita. Keskeistä on pitää mielessä, että fokuksen tulisi olla ideoiden soveltuvuudessa kansalaisten ongelmien ratkaisuun.

Tiedonsiirto on Velan mielestä ydinsana. Sen tulisi toimia eri sektorien välillä sujuvasti. Tässä muodostuu lisäarvoa tiedon soveltuvuuden kehittämisessä, tietämyksen parantamisessa ja tiedon muokattavuudessa. Vela korostaa myös tutkijanuran kehittämistä. Olisi tärkeä luoda nuorille tutkijoille uramahdollisuuksia. Hänen mielestään akateemisen ja teollisuuden maailmoja pitäisikin lähentää. Velan mielestä teollisuuden kanssa yhteistyössä tehtävät väitöskirjat voisivat olla yksi tapa lisätä henkilöiden liikkuvuutta julkisen ja yksityisen sektorin välillä. Vela muistuttaa myös eurooppalaisten näkökohtien tärkeydestä. Mitkä ovat Euroopan sosiaalisia haasteita ja miten niihin vastataan tieteen ja teknologian alalla? Hän pitää eurooppalaista yhteistyötä näillä aloilla tärkeänä.

Akseli Peltola