Espanja on avannut elpymishankkeille virallisen sivuston – rahoitusmahdollisuuksia on jo avattu

Espanja on avannut uuden sivuston Next Generation EU -elpymishankkeille(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Vasta avatuilta sivuilta voi seurata elpymishankkeiden kehitystä ja seurata avautuvia hankekilpailuja, kiinnostuksenosoituspyyntöjä, avustuksia ja strategisia projekteja (PERTE). Lisäksi sivustolla on tarjolla yleistä tietoa Espanjan elpymissuunnitelmista. Tietoa on saatavilla vain Espanjan kielellä.

Espanjan suunnitelma Next Generation EU -elpymisvälineen käytöstä hyväksyttiin 16.6. Espanja saa paketista yhteensä noin 69,5 miljardia euroa suoria tukia. Lisäksi maa saa noin 70 miljardia lainaa, mikä nostaa kokonaissumman noin 140 miljardiin euroon.  Espanja saa tänä vuonna käyttöönsä noin 19 miljardia euroa, joista 9 miljardia jo kesän aikana. Espanjan elpymissuunnitelman toimeenpano on nyt voitu käynnistää ja joitain hankkeita on jo laitettu liikkeelle, joitain hankkeita on jo avattu rahoituskilpailulle.

Sähköajoneuvot ja vähäpäästöinen liikenne

Ensimmäinen strateginen projekti (PERTE) on hyväksytty. Strategisen projektin tarkoitus on luoda vaadittava ekosysteemi Espanjan nostamiseksi sähköajoneuvojen valmistuksen ja sähköisen liikenteen kärkimaaksi Euroopassa. Hankkeen(Linkki toiselle web-sivustolle.) tavoitteellinen mittaluokka on yli 24 miljardia euroa, josta 4,3 miljardia euroa on julkista rahoitusta ja 19,7 miljardia yksityisiä investointeja.

Sähköajoneuvoihin liittyvän strategisen projektin yhteydessä on avoin kilpailutus(Linkki toiselle web-sivustolle.), jonka budjetti on 40 miljoonaa euroa. Yksittäiseen hankkeeseen voi pyytää rahoitusta 5-12 miljoonaa. Rahoitusmalli on subventointi, ja subventoinnin määrä riippuu yrityksen koosta. Sivuston mukaan tällä hetkellä selvityksen alla ovat strategiset projektit myös elintarvikeketjuihin, digitaaliseen terveyteen ja avaruusteknologiaan liittyen.

Espanjan hallitus myöntää myös yhteensä 400 miljoonaa euroa tukea autonomisille alueilleen projekteille, joilla on tarkoitus edistää vähäpäästöistä liikennettä. Itsehallintoalueet järjestävät kilpailutukset(Linkki toiselle web-sivustolle.), joiden on määrä päättyä vuoden 2023 lopulla. 

Digitalisaatio

Tekoälyn ja robotiikan integraation alalla on avattu kilpailutus(Linkki toiselle web-sivustolle.). Hankkeen kautta myönnetään 50 miljoonaa euroa rahoitusta projekteille, joissa hyödynnetään tekoälyä ja robotiikkaa Espanjan talouden ja yhteiskunnan haasteisiin vastaamiseksi.

Avoinna on myös kilpailutus(Linkki toiselle web-sivustolle.), jonka kautta myönnetään rahoitusta digitaalisille innovaatioille elintarviketeollisuuteen ja maatalouteen. Tavoitteena on edesauttaa espanjalaisten elintarvike- ja maatalousalan pk-yritysten digitalisaatiota. Budjetti on 13 miljoonaa euroa.

Avoinna on myös erityisesti naispuolisille digialan yrittäjille suunnattu kilpailutus(Linkki toiselle web-sivustolle.), jonka kautta jaetaan lainarahoitusta tavoitteena kaventaa sukupuolten välistä kuilua. Jaettavien lainojen summa on välillä 25 000 – 1,5 miljoonaa.

Terveys

Lisäksi on avattu myös yksilöllisen lääketiedeteen kilpailutus(Linkki toiselle web-sivustolle.), jonka kautta myönnetään rahoitusta tutkimukseen 29,5 miljoonaa euroa.