Solkustens finländare framförde önskemål till utrikesministern

Rektor Juha Helvelahti och ordföranden för skolans stödförening Sakari Pekkarinen förevisade Solkustens finska grundskola och gymnasium. Foto: uusiFuengirola.fi. Rektor Juha Helvelahti och ordföranden för skolans stödförening Sakari Pekkarinen förevisade Solkustens finska grundskola och gymnasium. Foto: uusiFuengirola.fi.

Utrikesminister Alexander Stubb besökte spanska Solkusten under veckoslutet 6-7 mars efter att han deltagit i Gymnich-mötet i Cordoba. Ministern hann träffa flera hundra finländare under sin korta visit.

Ministern betonade i sina uttalanden till finländarna och de finska lokala massmedierna – i området finns en finsk radiostation, en veckotidning samt tre månatliga tidningar – att allmänhetstjänsterna är en viktig verksamhetssektor för utrikesministeriet och att ministeriet inte har glömt den stora finska kolonin på Solkusten.

Det mest angelägna önskemålet från kolonins sida var att det ska bli möjligt att söka långvariga pass vid konsulatet i Malaga igen, samt att man får en socialassistent till området.

Ministern deltog också i invigningen av det finska köpcentret. Foto: uusi.Fuengirola.fi. Ministern deltog också i invigningen av det finska köpcentret. Foto: uusi.Fuengirola.fi.

I minister Stubbs program ingick också att inviga det första finska köpcentret utanför Finlands gränser, att tala vid en folkfest ordnad av en lokal samlingspartistisk förening, att delta i en veteranfest samt att hälsa på Solkustens finska grundskola och gymnasium och dess 230 elever. Ministern besökte också redaktionen för den finska tidningen Olé för att gratulera till den 25-åriga verksamheten.

Minister Stubb lyckönskar den finländska Ole-tidningen med anledning av tidningens  25-års jubileum.  Foto: Markku Keinänen Minister Stubb lyckönskar den finländska Ole-tidningen med anledning av tidningens 25-års jubileum. Foto: Markku Keinänen

Flera hundra finländare hade trotsat ösregnet och stormen och kommit till invigningen av köpcentret. Det ska hysa finska tjänsteproducenter och affärer som säljer finska varor. Det finns också planer på att inrätta en informationsdisk för finländare i köpcentret. Ministern hade tillfälle att uppmärksamma de människor och föreningar som arbetat för finländarna.

Solkustens veteraner hälsade ministern välkommen till festen. Foto: uusiFuengirola.fi. Solkustens veteraner hälsade ministern välkommen till festen. Foto: uusiFuengirola.fi.

Det var fullt hus, 300 personer, också på folkfesten. Även veteranfesten lockade 150 deltagare. Ett tjugotal veteraner med makar hade orkat komma till platsen. Ministern skadade hand med alla veteraner.

Visiten på Costa del Sol var ett viktigt bevis på uppmärksamhet för områdets cirka 20 000 övervintrande finländare. Enbart i finländarnas ”huvudstad” Fuengirola bor 3 400 registrerade finländare. Det verkliga antalet torde vara ungefär trefaldigt. Följaktligen möttes ministern av spontana applåder när han gick ute på gatan.