ABC: Olli Rehn, tuhlaajamaiden piiskuri

Espanjalainen oikeistolainen ABC-sanomalehti julkaisi taannoin myönteiseen sävyyn kirjoitetun henkilökuvan Olli Rehnistä, tehokkaasta komissaarista, joka haluaa saada Euroopan tuhlaajamaat kuriin. Espanjan taloudesta Rehn korostaa, että työreformi on otettava käyttöön mahdollisimman pian ja julkisia menoja on leikattava. Espanjan lisäksi myös muut GPS maat ovat Rehnin tiukan kurin armoilla.

Siitä asti kun Olli Rehn astui virkaansa EU talouskomissaarina, hän ei ole lopettanut Espanjan ja muiden velkaantuneiden maiden piiskaamista taloustilanteen korjaamiseksi, kirjoittaa oikeistolainen ABC henkilökuvassaan Olli Rehnistä 24.10. Toimillaan Rehn haluaa välttää uusien ”Kreikkojen” syntymisen EU:ssa.

ABC kertoo Olli Rehn myöntävän, ettei hänelle viime aikoina ole juurikaan jäänyt aikaa nukkumiselle. Onnekseen hän kertoo omaavansa kokemusta pitkistä päivistä jo armeija-ajoilta, joten hän on jaksanut työskennellä läpi näiden vaikeiden aikojen. Rehn sanoo aina ihailleensa Winston Churchillia, mutta ei koskaan kuvitellut joutuvansa itsekin tilanteeseen, jossa hän joutuisi valvomaan valtioille talouskriisistä aiheutuneita uhrauksia. Winstonin rautaisesta johtamisesta inspiroituneena Rehn ei ole epäröinyt toimia velkaantuneiden maiden tilanteen parantamiseksi.

Rehn valittiin vuonna 1995 keskustapuolueesta Euroopan parlamentin jäseneksi, ja hän on siitä lähtien työskennellyt Brysselissä, kirjoittaa ABC. Hän on edustanut Suomea Euroopan neuvostossa, ollut EU:n laajentumisesta vastaava komissaari ja vuoden 2010 helmikuusta alkaen hänen vastuullaan on ollut EU:n talousasiat. ABC kuvaileekin, kuinka Rehnin vastuulla on näin ollen ”korjata väärään suuntaan osoittava GPS (Greece, Portugal, Spain)”.

ABC kirjoittaa Rehnin korostavan, että Espanjan taloudessa pelkkä valtiovarojen selvitys ei riitä, vaan maassa on otettava työreformi käyttöön mahdollisimman nopeasti ja julkisia menoja on leikattava rankalla kädellä vuonna 2011. Espanjaan ja muihin ”tuhlarimaihin” täytyy hänen mukaansa soveltaa samoja sääntöjä kuin jalkapalloon: sääntöjen rikkojille tulee antaa rangaistus välittömästi, aivan kuten pelikentälläkin toimitaan. Näin pelaajat eivät pääse keskustelemaan rangaistuksista joka kerta kun pilliin vihelletään.

Artikkeli kertoo Euroopassa sheriffin virkaa toimittavan Rehnin olevan naimisissa ja yhden tyttären isä. Hän on opiskellut taloustiedettä, kansainvälisiä suhteita ja journalismia Minnesotassa, valmistunut valtiotieteen kandidaatiksi Helsingin yliopistosta ja suorittanut tohtorintutkinnon Oxfordissa. Näin ollen hän on tottunut muuttamaan ja matkustelemaan eri maiden välillä. Tämän jazzin ja rockin harrastajan pakopaikkana toimii Puulavedellä sijaitseva kesämökki, jossa hän pyöräilee, lukee, ui jääkylmissä vesissä ja linnoittautuu saunaan. Mutta lehti kertoo, että myös mökillä ollessaan Rehn pitää yhteydet ulkomaailmaan kunnossa; muun muassa Turkin talousministeri on viettänyt joitain päiviä Puulavedellä perheensä kanssa hänen vieraanaan.

ABC:n mukaan toisin kuin espanjalainen edeltäjänsä Joaquín Almunia, Rehn on pysynyt tiukkana mitä tulee selkeämpien toimintasuunnitelmien tekemiseen. Euroopan talousvastaava pitää parempana tilanteiden diagnosointia kuin ennustamista, eikä hän vääristele ongelmia tai vähättele nykyistä tilannetta.