Äänestysaktiivisuus Espanjassa kasvoi presidentinvaalin toisen kierroksen ennakkoäänestyksessä

Presidentinvaalin toisen kierroksen ennakkoäänien määrä oli Espanjassa yhteensä runsaat 13000, noin tuhat enemmän kuin ensimmäisellä kierroksella.

Puolen vuoden valmistelutyö päättyi toisen kierroksen vilkkaaseen äänestykseen Suomen Madridin suurlähetystössä, kunniakonsulaateissa ja suurlähetystön toimipaikoissa.

Toisen vaalin ennakkoäänestyskierros järjestettiin Espanjassa 31.1.-3.2. Varsinainen vaalipäivä on 11.2., ja tuolloin saadaan presidentinvaalin lopulliset tulokset vaalihuoneiden sulkeutumisen jälkeen. 

Suomen Madridin suurlähetystö päätti perustaa presidentinvaaleja varten 11 äänestyspaikkaa eri puolille Espanjaa. Aurinkorannikolla Fuengirolassa suurlähetystö avasi kaksi äänestyspaikkaa siellä asuvan suuren suomalaisyhteisön vuoksi. Aiemmissa vaaleissa Fuengirolassa on ollut yksi äänestyspaikka. Äänestäjät olivat tyytyväisiä kahden vaalihuoneiston perustamiseen.

 

Vaalivastaava Essi Andreasén Los Bolichesin kaupingintalon äänestyspaikalla. Kuva Janne Leipijärvi fuengirola.fi

 

Suomella oli Espanjassa yli 100 vaalitoimitsijaa edustuston henkilökunnan lisäksi. He takasivat sujuvan äänestyksen sekä mantereella että saarilla asuville suomalaisille.

Vaalitunnelmaa Aurinkorannikon Fuengirolan seurakuntakodissa.

 

Presidentinvaalin tulos ratkeaa varsinaisena vaalipäivänä 11.2.

Vaalin toisella kierroksella äänestäjät tekevät valinnan kahden ehdokkaan välillä. Ehdokkaina ovat Kokoomuksen Alexander Stubb ja valitsijayhdistyksen Pekka Haavisto. Ensimmäisen vaalin ehdokkaista kukaan ei saanut yli puolta äänistä, joten toiselle kierrokselle päätyivät eniten ääniä saaneet kaksi ehdokasta. Varsinainen vaalipäivä pidetään 11.2., jolloin presidentinvaalin tulos myös ratkeaa.

Tasavallan presidentti johtaa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa yhteistyössä valtioneuvoston kanssa ja toimii puolustusvoimien ylipäällikkönä. Valtion päämiehen tehtäviin kuuluvat myös mm. hallitusvallan käyttö yhteistyössä valtioneuvoston kanssa, valtiopäivien ja ennenaikaisten eduskuntavaalien määrääminen, lakien vahvistaminen ja asetusten antaminen sekä virkanimitykset. Presidentin toimikausi on kuusi vuotta.