”Suomalaisia arvostetaan Espanjassa sekä työntekijöinä että yrittäjinä”

Asianajaja Raisa Venermo on vuodesta 2013 avannut Espanjan markkinoita suomalaisille oman yrityksensä kautta ja tuonut mukanaan tuulahduksen suomalaista työkulttuuria. Lue Venermon vinkit, miten maahan mielivän yrityksen kannattaa toimia.

Kuva: Raisa Venermo / Avalaw

Raisa Venermo on barcelonalaisen asianajotoimisto AvaLaw’n perustaja. Taustaltaan hän on Turun oikeustieteellisen kasvatti vuosimallia 2000. Venermo asuu Barcelonassa aviomiehensä ja lapsensa kanssa. Kaupunkiin hän päätyi 16 vuotta sitten sattumalta: muutaman sivun lehtijuttu Barcelonasta sai hänet hakeutumaan kaupunkiin. Yrittäjäksi Venermo ryhtyi vuonna 2007, eikä ole katunut.

"Päädyin perustamaan oman yrityksen, kun minulle alkoi kertyä omaa asiakaskuntaa toisen työn ohelle. Paikallisen asianajotutkinnon suorittaminen antoi myös varmuutta omaan tekemiseen ja isompien töiden ottamiseen. Lopulta, kun oma asiakaskuntani oli kasvanut riittävän suureksi, perustin oman yrityksen. Ensin toimin toiminimellä, mutta vuonna 2013 perustin lopulta kahden partnerin kanssa yhteisen yrityksen, AvaLaw’n. Yritykseni nimi Ava tulee siitä, että halusin avata Espanjan markkinat suomalaisille yrityksille", Venermo kertoo.

Nykyään AvaLaw’lla on toimipiste Barcelonan lisäksi Palma de Mallorcassa, Alicantessa ja piakkoin myös Madridissa. AvaLaw’lla on asiantuntemusta ja kokemusta niin kiinteistökaupoista, suursijoittajille myönnettävistä Golden Visa  -oleskeluluvista kuin myös yrityksen perustamisesta Espanjaan. Vaikka Raisa kokee bisneksen Espanjassa olevan miesvaltaista ja miesten olevan vahvemmassa asemassa yrittäjinä, hän on kokenut pärjäävänsä vallan mainiosti liike-elämässä ulkomaalaisena naisena.

Käytännön hankaluuksia on kuitenkin aiheuttanut niukka yhteiskunnallinen tuki esimerkiksi lapsen hoitoon liittyen. Lapsen hoidon järjestäminen on vaatinutkin neuvokkuutta, mutta Raisa on ratkaissut ongelman esimerkiksi ottamalla lapsen mukaan asiakastapaamisiin. AvaLaw on kolmen äidin yrityksenä pyrkinyt helpottamaan työn ja perheen yhteensovittamista ja tuomaan Espanjaan tuulahduksen suomalaisesta työskentelykulttuurista: toimistolta lähdetään kotiin viimeistään kuudelta.

Kuva: Raisa Venermo / Avalaw

Raisa Venermo näkee Espanjassa paljon mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille, vaikka toki kilpailuakin on. Suomalaisten etu Espanjassa on Venermon mukaan se, että suomalaisia arvostetaan Espanjassa sekä työntekijöinä että yrittäjinä. Hyvästä maineesta on etua esimerkiksi kansainvälisten asiakkaiden hankinnassa. "Suomalaiset pärjäävät Espanjassa hyvin, kun vain tekevät asiat suomalaisittain hyvin. Myös suomalaisesta sisusta ja härkäpäisyydestä on etua", Raisa nauraa.

Miksi sitten yrityksen kannattaisi siirtää toimintaansa Espanjaan tai aloittaa Espanjassa uutta toimintaa? Raisa nostaa esiin työelämän muutoksen ja etätyön lisääntymisen. Jos työn kannalta työpaikan sijainnilla ei ole merkitystä, miksi ei tehdä työtä Espanjassa? Tämä voi toimia rekrytoinnissa valttina ja työhön voi olla jopa helpompi löytää työntekijöitä. "Siirtämällä toiminnan Espanjaan yritys voi saada parempaa ja onnellisempaa henkilökuntaa pienemmillä kustannuksilla", Raisa vinkkaa.

Raisa listaa yrityksen perustamisen vaiheet Espanjassa:

  1. Tutki, onko yrityksen toiminta taloudellisesti kannattavaa.
  2. Valitse paikkakunta. Huomioi, että esimerkiksi mahdolliset nuoret työntekijät kaipaavat muutakin kuin rantaa ja aurinkoa. Esimerkiksi Barcelonassa, Madridissa, Valenciassa ja Alicantessa Raisa vinkkaa olevan tarjolla myös nuoria kiinnostavaa kulttuuria.
  3. Lopuksi: etsi tilat ja tee sopimukset sekä hoida muut käytännön järjestelyt.
Kuva: Raisa Venermo / Avalaw

Mahdolliset sudenkuopat on hyvä huomioida.

"Ensinnäkin, varaudu aikataulun venymiseen: paperitöiden loppuunsaattaminen voi viedä oletettua kauemmin. Toiseksi, paikallisten kumppanien valintaan kannattaa panostaa, sillä bisneskumppanien näkemys- ja kulttuurierot ovat useammin syynä yrityksen kaatumiseen kuin yrityksen taloudellinen kannattamattomuus. Käytä siis kumppanien valinnassa hyväksesi suosituksia. Kolmanneksi, huomioi työntekijöiden koulutustaso ja satsaa rekrytointiin. Hyvien työntekijöiden löytäminen voi olla haasteellista, mutta esimerkiksi Madridiin on helppoa saada myös kansainvälistä työvoimaa", Raisa neuvoo.

Lopuksi Raisa tiivistää vinkkinsä Espanjaan aikoville yrityksille viiteen kohtaan:

  1. Ole kärsivällinen.
  2. Valmistaudu hyvin.
  3. Valitse yhteistyökumppanit huolella.
  4. Panosta rekrytointiin.

Ja lopulta:

  1. Nauti siitä, mitä paikallinen kulttuuri tarjoaa.

Lue lisää Avalaw'sta: http://www.avalaw.es/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Jutun on kirjoittanut Hannaleena Jokihaara.