Hyvä tietää

Asemapaikan sijainti

Egypti sijaitsee Afrikan mantereen koilliskulmassa. Se rajoittuu pohjoisessa Välimereen, idässä Israeliin ja Punaiseen mereen, etelässä Sudaniin ja lännessä Libyaan. Maan pinta-ala on 1 001 450 km², josta vain noin neljä prosenttia voidaan käyttää asutukseen ja viljelyyn, sillä valtaosa maasta on autiomaata. Egyptin pohjoisosaa kutsutaan Ala-Egyptiksi ja eteläosaa Ylä-Egyptiksi.
Niilin suistoalue eli delta on Egyptin tärkeintä maanviljelysaluetta. Delta sijaitsee Välimeren rannikon ja Kairon välissä siten, että Välimereen rajoittuva sivusta on noin 220 kilometriä. Niilin laaksoalue, joka ulottuu Sudanin rajalta Kairoon, on myös tärkeää maanviljelysaluetta. Laakso on noin 880 kilometriä pitkä ja leveimmiltä kohdiltaan noin 50 kilometriä. 

Hankinnat

Kauppojen aukioloajat vaihtelevat, mutta ne ovat yleensä auki aamuyhdeksästä eteenpäin. Talvisin kaupat sulkeutuvat aikaisemmin illalla ja kesällä ovat auki yömyöhään. Työviikko on sunnuntaista torstaihin, joten liikkeet saattavat olla suljettuina perjantain ja lauantain. Eräät kristityt pitävät kuitenkin sunnuntaita pyhäpäivänään ja heidän liikkeensä ovat silloin yleensä kiinni.

Elintarvikkeet

Välttämättömiä elintarvikkeita saa paikallisista kaupoista yleensä vaikeuksitta. Tuoretta lihaa saa kaupoista ja kadulta päivittäin. Uusien supermarkettien tuotevalikoima on hyvä, mutta toisinaan erikoistuotteiden saannissa esiintyy ongelmia. Saatavilla olevat tuontielintarvikkeet ovat pääsääntöisesti kalliimpia kuin Suomessa.

Lääkkeet

Apteekkeja on runsaasti  ja niiden aukioloajat ovat pitkiä. Useita lääkkeitä, kuten antibiootteja, saa reseptivapaasti.

Kirjat ja lehdet

Englannin-, ranskan- ja saksankielisiä lehtiä on saatavilla kohtalaisen hyvin, tosin niiden hinnat ovat korkeat. Kirjakaupoissa on saatavilla ulkomaalaisia kirjoja. Kairon amerikkalaisesta yliopistosta, British Councilista tai British Schoolista voi lainata kirjoja.
Kairon esikaupunkialueilla on joitakin suurempia hypermarketteja ja ostoskeskuksia, muun muassa Carrefour, City Stars, Mall of Egypt, Cairo Festival mall ja Hyper One, joista löytyy myös kansainvälisiä ketjuja. Silmälaseja on saatavilla normaalisti, samoin piilolinssejä ja piilolinssitarvikkeita saa silmälääkäriltä.

Ilmasto

Egypti kuuluu subtrooppiseen alueeseen, jossa on lämmin ja kuiva ilmasto. Suurimmassa osassa maata ei sada juuri koskaan. Deltan pohjoisosassa, lähinnä aivan Välimeren rannikolla, sataa hieman useammin erityisesti joulu–maaliskuun aikana. Kairossa sadepäiviä on 6–10 vuodessa. Silloinkin sataa vain kuuroittain. Maalis–toukokuussa on hiekkamyrskyjä, jotka saattavat kestää jopa muutaman päivän ajan. Pöly on hyvin hienojakoista ja tunkeutuu käytännössä joka paikkaan.
Yö- ja päivälämpötilat vaihtelevat huomattavasti ympäri vuoden. Kesällä, eli kesä–lokakuussa päivälämpötilat ovat jatkuvasti yli +30 asteen. Yölämpötilat ovat +15 ja +25 asteen välillä. Talvella eli joulu–maaliskuussa päivälämpötilat saattavat nousta yli +20 asteen, mutta yölämpötilat jäävät poikkeuksetta alle +10 asteen.
Kesäisin ilmastointilaite on välttämätön niin autossa, kotona kuin työpaikallakin. Talvella erilliset lämmityslaitteet ovat tarpeen, koska rakennuksissa ei ole keskuslämmitystä tai eristeitä.

Joukkoliikenne

Kairossa on metro, joka on toiminnassa klo 5.30–00.00 talvisin ja klo 5.30–01.00 kesäisin. Se on suhteellisen siisti ja ensimmäinen vaunu on varattu ainoastaan naismatkustajille. Ruuhka-aikoina metro on hyvin täysi.
Julkiset bussit ja minibussit ovat yleensä täpötäysiä, ja siksi hieman hankalia käyttää. Ulkomaalaiset käyttävät usein takseja, sillä niiden saanti on helppoa ja käyttö edullista.
Kairosta on rautatieyhteys Aleksandriaan, Luxoriin, Assuaniin ja Suezin kanavan varrella sijaitseviin kaupunkeihin. Matkustajajunien ensimmäinen luokka vastaa jokseenkin suomalaisten junien toista luokkaa. Matkaliput ovat edullisia ja makuuvaunutkin kohtuullisia.
Egyptin sisäinen lentoliikenne kattaa tärkeimmät kaupungit ja turistikohteet. Niilin risteilyyn mahdollisuudet ovat hyvät Luxorin ja Assuanin välillä. Myös Nasserjärvellä voi risteillä.

Juomarahat

Juomarahojen (baksheesh) antaminen on normaali käytäntö Egyptissä, minkä vuoksi on hyvä varata pieniä seteleitä mukaan. Tippiä annetaan miltei kaikista palveluista muun muassa ovimiehille ja taksikuskeille. Hotelleissa ja ravintoloissa laskuun lisätään yleensä 10–12 prosentin palvelumaksu, mutta tämän lisäksi on tapana jättää ylimääräistä juomarahaa.

Kansalliset vapaapäivät

Juhlapäivät 2019

 • 1. tammikuuta: uusi vuosi
 • 7. tammikuuta: koptien joulupäivä
 • 25. tammikuuta: vallankumouksen vuosipäivä
 • 25. huhtikuuta: Siinain vapautuspäivä
 • 28. huhtikuuta: koptien pääsiäispäivä
 • 28. huhtikuuta: Sham el Nessim (kevään juhla) 
 • 1. toukokuuta:  työläisten päivä
 • 5.–7. kesäkuuta * Eid el Fitr (paaston päättyminen)
 • 23. heinäkuuta:  vallankumouksen vuosipäivä
 • 12.–15. elokuuta: * Eid el Adha (suuri juhla, uhrijuhla)
 • 1. syyskuuta:  Hijri New Year  (egyptiläinen uusi vuosi)  
 • 6. lokakuuta: voiton päivä
 • 30. marraskuuta: profeetan syntymäpäivä
   
  *=muuttuu vuosittain

Kodinhoitoapu

Egyptissä on saatavilla kotiapua helposti, mutta ongelmana on kielitaidon puute. Myös ulkomaista työvoimaa on tarjolla, esimerkiksi Filippiineiltä, mutta filippiiniläisten palkkavaatimukset ovat korkeammat kuin paikallisilla.

Koulut ja opiskelu

Kairossa on useita kansainvälisiä kouluja, muun muassa amerikkalainen, brittiläinen, ranskalainen ja saksalainen, jotka noudattavat omia opetusjärjestelmiään ja joissa opetuksen taso on yleisesti ottaen hyvä.
Koulukustannukset vaihtelevat ja ovat osassa kouluja hyvinkin korkeat. Koulut huolehtivat yleensä kuljetuksista koulubusseilla. Edellytyksenä kansainväliseen kouluun pääsyyn on kielitestien läpäisy, mutta joissain kouluissa on tarjolla intensiiviopetusta kieltä vielä hallitsemattomille.
Kieliopintoja voi harjoittaa monien eri maiden kieli- ja kulttuurikeskuksissa kohtuullisin kustannuksin. Yksityistuntien ottaminen on myös mahdollista ja suhteellisen edullista.

Liikennekäyttäytyminen

Suhteellisen hyväkuntoinen tieverkosto ulottuu kaikkiin tärkeimpiin kaupunkeihin ja turistikohteisiin. Ajamista on kuitenkin syytä välttää pimeällä, koska tien pinnassa saattaa olla yllättäviä kuoppia tai tielle on voitu jättää esimerkiksi rikki mennyt ajoneuvo ilman pysäköintivaloja. Valoitta ajaminen on yleistä maanteilläkin. Huoltoasemia on, mutta pitkillä taipaleilla tankkaukset on syytä suunnitella etukäteen. Korkeaoktaanista bensiiniä ja dieselpolttoainetta ei ole saatavilla kaikilta huoltoasemilta.
Ulkomaalaiset eivät saa liikkua tietyissä osissa maata ollenkaan tai ilman etukäteislupaa. Rajoituksia on sotilaallisista tai turvallisuussyistä. Tämä koskee erityisesti Libyan ja Sudanin vastaisia rajaseutuja. Siinain niemimaalla monin paikoin ulkomaalaiset eivät saa poistua pääteiltä muun muassa maamiinavaaran takia. Myös luoteisrannikolla Aleksandriasta Libyan rajalle arvioidaan olevan vielä 16 miljoonaa jalkaväkimiinaa toisen maailmansodan ajalta. Autiomaassa pidempiä matkoja tehtäessä tulee mukana olla paikallinen opas, tai matkasta tulee ilmoittaa etukäteen paikallisille viranomaisille.

Majoitus

Egyptistä on helppo löytää majoituspaikkoja aina viiden tähden luksushotelleista hyvinkin edullisiin matkustajakoteihin. Eräät majoituspaikat eivät hyväksy naimattomia, eri sukupuolta olevia henkilöitä samaan huoneeseen. Tämä koskee pääsääntöisesti egyptiläisiä, mutta myös länsimaalaisilta saatetaan kysyä avioliittotodistusta.

Mitat ja painot

Egyptissä on käytössä metrijärjestelmä. Joitakin paikallisia mittayksiköitä käytetään edelleen, esimerkiksi feddan. 1 feddan on 0,42 hehtaaria.

Pankit

Lähes kaikki laskut maksetaan käteisellä, koska yleensä vain suurimmilla yrityksillä on pankkitilit.
Egyptissä toimii useita paikallisia ja kansainvälisiä pankkeja, jotka ovat avoinna sunnuntaista torstaihin ja kiinni useimpina juhlapäivinä. Aukioloajat vaihtelevat. Rahanvaihto onnistuu kuitenkin helposti suurimmissa hotelleissa ja rahanvaihtopisteissä. Rahaa on mahdollista nostaa myös pankkiautomaateista luottokortilla.

Posti

Postin kulku Egyptistä Suomeen on hidasta ja epäluotettavaa. Pikakirjekin on parhaimmillaan perillä noin viikon kuluttua.
Maapostissa lähetetty paketti saattaa olla perillä vasta kuukausien päästä. Lentoposti Suomesta Egyptiin tulee perille yleensä muutamassa päivässä. Egyptissä toimii kansainvälisiä kuriiripalveluita, joiden kautta pakettien lähettäminen käy luotettavammin ja nopeammin.

Puhelimet

Egyptin maakoodi on 20. Puhelinyhteydet ovat entisestään parantuneet. GSM-verkkoa on laajennettu, ja se toimii nyt hyvin. Suurimmilla suomalaisilla liittymäntarjoajilla on sopimukset egyptiläisten yritysten kanssa, joten matkapuhelut kuuluvat kaikkialla autiomaata lukuun ottamatta.
Telefaksiyhteydet toimivat yleensä kohtuullisesti.
Useita internetyhteyksiä tarjoavia yrityksiä löytyy ja yhteydet toimivat kohtuullisesti. Kaupungista löytyy useampia kahviloita, joissa on ilmainen langaton verkkoyhteys.

Pukeutuminen

Kesäkuukausina on erittäin lämmintä, päivälämpötilat jatkuvasti yli +30 astetta, ja ilma on yleensä kuivaa. Tämän vuoksi kannattaa suosia ohuita ja ilmavia puuvilla- tai pellavavaatteita. Keväällä ja syksyllä sää muistuttaa Suomen kesää. Illat ja yöt ovat kuitenkin viileitä, minkä vuoksi takin/villapuseron käyttö on paikallaan. Talvella etenkin yöllä voi olla viileää. Puuttuvan keskuslämmityksen vuoksi talvella, joulu–maaliskuussa, myös sisätiloissa tarvitaan lämpimiä vaatteita, sillä yölämpötilat jäävät alle +10 asteen.

Ravinto

Ruokakulttuuri

Egyptiläinen ruokakulttuuri on osa arabialaista ruokakulttuuria. Sen ominaispiirteitä ovat erilaiset ja runsaat ruokalajit, jotka grillataan, keitetään tai paistetaan rasvassa. Egyptissä suositaan myös salaatteja ja keittoja. Vieraiden oletetaan nauttivan kaikkia tarjolla olevia ruokalajeja. Isännät saattavat jopa paheksua, jos jokin ruokalaji ei kelpaa.
Aterioiden yhteydessä ei tarjota kovinkaan usein alkoholipitoisia juomia, koska islam kieltää alkoholin nauttimisen. Tästä huolimatta Egyptissä tuotetaan viinejä ja olutta. Turkkilaisen kahvin ja teen nauttiminen on osa arkirutiinia. Kahvia ja teetä juodaan useita kertoja päivässä.
Egyptiläiselle keittiölle ominaisia ruokalajeja ovat dolmat eli riisillä täytetyt viininlehdet, foul eli keitetyt pavut, temeija eli öljyssä paistetut papukakut, tahina eli seesaminsiemenistä ja öljystä valmistettu kastike, johon kastetaan leipää ja fetajuusto sipulin kera sekä halva jälkiruokana. Näitä tyypillisiä ruokalajeja syövät niin varakkaat kuin köyhät. Kanaa syödään paljon sen edullisuuden vuoksi.
Muita yleisiä ruokalajeja ovat kanavarras shish tawook, vartaalla kypsennetystä lampaanlihasta valmistettu shish kebab sekä rasvassa keitetty liha, jonka kanssa nautitaan vihanneksia ja riisiä. Egyptissä saatava liha on yleensä joko lammasta, kanaa tai nautaa. Kalaruoat ovat yleisiä etenkin Välimeren rannikolla, mutta myös Kairosta löytyy hyviä kalaravintoloita.
Monet egyptiläiset ruokalajit sopivat hyvin myös länsimaiseen makuun. Mausteiden käyttö ei ole kovin runsasta. Valkosipuli on yleinen kaikkien ruokien mauste. Päivän pääateria on runsas lounas, joka nautitaan klo 16–18 välisenä aikana.

Ravintolat ja kahvilat

Kairossa on paljon ravintoloita, joissa saa niin paikallista kuin länsimaistakin ruokaa. Esimerkiksi kiinalaisia ja japanilaisia ravintoloita on useita. Pöytävarauksen tekeminen - ehkä viikonloppua lukuun ottamatta - ei ole välttämätöntä. Hyviin ravintoloihin saa yleensä viedä oman viinipullon kohtuullista korkkausmaksua vastaan.

Rekisteröity parisuhde

Homoseksuaaleja on pidätetty Egyptissä rikosnimikkeeseen irstauden harjoittaminen (habitual practice of debauchery) vedoten. Yleisesti ottaen homoseksuaalisuus on kuitenkin käytännössä siedettyä ainakin ulkomaalaisten osalta.

Sähkövirta

Verkkojännite on useimmilla alueilla 220V/50Hz, mutta joissain paikoissa maaseudulla saatetaan edelleen käyttää 130V/60Hz. Pistorasiat ovat kaksipinnisiä, eurooppalaisen standardin mukaisia. Egyptistä on toisinaan vaikeaa löytää sovittimia, eli pienemmän jännitteen vaativia laitteita kuljettavan on hyvä varata muuntaja/sovitin mukaan. Virtapiikit saattavat toisinaan vahingoittaa herkkiä sähkölaitteita.

Terveydenhuolto

Kairossa ilmansaasteet sekä hiekka ja pöly aiheuttavat herkistymistä hengitystietulehduksille. Myös päänsärkyä, väsymystä ja iho-oireita esiintyy normaalia enemmän. Erityisesti liikenteen aiheuttama jatkuva melu voi myös aiheuttaa oireita.
Vihannekset ja hedelmät kannattaa desinfioida huolellisesti välttyäkseen vatsataudeilta. Kesäaikana on syytä nauttia runsaasti pullotettua vettä nestehukan estämiseksi. Lintuinfluenssatapauksia on todettu siipikarjassa eri puolilla Egyptiä ja muutaman siipikarjan kanssa tekemisissä olleen henkilön on ilmoitettu sairastuneen ja menehtyneen H5N1-viruksen aiheuttamaan sairauteen. Tästä syystä on tärkeää kiinnittää huomiota hyvään hygieniaan.

Terveydenhuolto

Egyptissä on suurissa kaupungeissa ja matkailukeskuksissa kansainvälistä tasoa olevia sairaaloita. Hoitomaksut ovat hyvin korkeat, joten matkavakuutuksen voimassaolo on erittäin tärkeä. 

Rokotukset

Kaikille suositeltava rokotesuoja:
 • kurkkumätä-jäykkäkouristus (dT)
 • MPR
 • hepatiitti A
Riskinarvion perusteella harkittava rokotesuoja:
 • hepatiitti B
 • lavantauti
 • meningokokki
Malarian tartuntavaara on hyvin vähäinen, joten malarian lääke-ehkäisyä ei tarvita. Lisätietoa lintuinfluenssasta ja rokotuksista on saatavilla Kansanterveyslaitoksen Matkailijan terveysoppaasta.

Turvallisuus

Valokuvaaminen

Sotilaskohteita ja useita julkisia rakennuksia ei saa kuvata. Henkilöiden kuvaamiseen tulee pyytää kuvattavilta lupa.

Valuutta

Yksi Egyptin punta (L.E. tai EGP) jakautuu 100 piasteriin. Kaikki pankit ja yksityiset rahanvaihtotoimistot vaihtavat yleisimpiä länsivaluuttoja. Käyttökelpoisimmat valuutat ovat euro ja Yhdysvaltojen dollari.

Vapaa-aika

Matkailumahdollisuudet ovat Egyptissä yleisesti ottaen hyvät. Kairosta pääsee muutamassa tunnissa autolla sekä Punaisen meren rannalle että Välimerelle. Tunnin lentomatkan päässä on useita rantalomakohteita, kuten Sharm El Sheikh ja Hurghada. Myös aavikkomatkat ovat suosittuja.
Kairossa lenkkeily ei ole liikenteestä johtuen juurikaan mahdollista, mutta esimerkiksi Zamalekissa on maksullinen puistoalue, jossa on mahdollista ulkoilla. Joissakin hotelleissa on kuntosaleja, tenniskenttiä ja uima-altaita, jotka ovat käytössä kerta-, kuukausi-, tai vuosimaksulla. Kairossa toimii myös kuntoklubeja, jotka tarjoavat ryhmäliikuntaa.
Kairossa on vilkas kulttuurielämä ja muun muassa oopperatalo, lukuisia taidegallerioita ja useita konserttisaleja.

Hyvä tietää