Varför transporterar Finlands utrikesministerium hem finländare från Egypten?

Utrikesministeriet rekommenderar att finländare lämnar de största städerna i Egypten och ordnar flygtransport för dem som vill återvända till Finland. Hur ser läget ut för närvarande, vad ska man göra för att komma med på planet, vad annat gör utrikesministeriet och vad kan det göra för att hjälpa finländare i Egypten?

Situationen i Egypten har blivit farlig

I Kairo och andra stora städer är det farligt att röra sig utomhus; brottsligheten och plundringen fortsätter. Livsmedelsförsörjningen fungerar dåligt, vatten och andra drycker kan ta slut i affärerna och bankerna är stängda. Det är svårt att förutspå när oroligheterna kan vara över. Det är möjligt att situationen förvärras ytterligare.

Utrikesministeriet rekommenderar finländare att lämna de största städerna i Egypten

Utrikesministeriet rekommenderar finländare att i mån av möjlighet lämna de största städerna i Egypten. Researrangörerna ansvarar för sina kunder. Från turistorterna vid Röda havet har man hittills kunna resa bort med normala turistflyg.

Men för närvarande är det synnerligen svårt att ta sig bort från Kairo på egen hand. Några flyg har avgått från Kairo, men flygfältet är överbelastat av personer som vill ta sig ut ur landet och det är inte lätt att komma med på flygplanen. Det är inte säkert att ta sig ut ur landet landvägen på grund av risken för brottslighet.

Enligt ambassadens uppskattning finns det cirka 100 finländare i Kairo som vill resa till Finland och som inte har andra möjligheter att ta sig ut ur landet.

Det är utrikesministeriets skyldighet att i krissituationer hjälpa finländare utomlands

Utrikesministeriets konsulära service bistår nödställda finländare i händelse av storolyckor eller krissituationer, vid behov ordnas evakuering till närmaste trygga område eller till hemlandet.

Den transport som utrikesministeriet ordnar till Finland gäller endast dem som inte på egen hand kan lämna det farliga området med kommersiella transporter. Finland var ett av de första EU-länder som meddelade att de ordnar flygtransport hem.

Finska staten betalar inte i regel kostnader för hemtransport

Hemtransporten sker på resenärernas egen bekostnad. De personer som under kriget i Libanon 2006 reste hem betalade själva sin resa. Då använde man sig av transporter ordnade av andra EU-länder och nordiska länder, eftersom finska staten inte hade någon egen evakueringstransport. Efter bussolyckan i Malaga 2008 betalades flygkostnaderna av det försäkringsbolag i vilket fordonet som orsakat olyckan var försäkrat. De personer som nu transporteras hem under oroligheterna i Egypten ska själva betala sin resa.

I speciellt exceptionella situationer när ett mycket stort antal finländare är i livsfara utomlands kan statsministern fatta ett undantagsbeslut om att staten bekostar evakueringsflyg. En sådan situation förelåg efter tsunamin 2004.

Hemsändningen är alltid frivillig. Utrikesministeriet kan inte tvinga någon att resa bort från Egypten.

Utrikesministeriet skickar ett flyg till Kairo för att hämta hem finländare

Utrikesministeriet skickar ett flyg till Kairo onsdagen den 2 februari för att hämta hem finländare. Flygtransporten behandlades av ministeriernas beredskapschefer vid ett möte den 31 januari. Vid hemtransporten följs beredskaps- och evakueringsplanen vid ambassaden i Kairo.

Ett konsulärt utryckningsteam från utrikesministeriet har anlänt till Kairo för att hjälpa ambassaden med flygarrangemangen. Utrikesministeriets kriscenter är öppet hela tiden och likaså telefonjouren 0800-04444.

Passagerarna betalar för flygresan

Hemtransporten är avgiftsbelagd och kostar 400 euro per passagerare. Passagerarna ska underteckna en betalningsförbindelse och de får anvisningar för betalningen på ort och ställe. Barn under två år reser gratis.

Vem får plats på flyget?

Flyget är avsett för finländska medborgare och utlänningar som har permanent uppehållstillstånd i Finland och deras familjemedlemmar. Alla som vill ha en plats på flyget till Finland måste ha ett giltigt resedokument.

Om det blir platser över i planet erbjuds de medborgare i andra nordiska länder eller EU-länder.

  • Utrikesministeriets konsulära service bistår finländare utomlands vid storolyckor eller kriser.
  • Utrikesministeriets kristeam utreder årligen cirka 160 krissituationer som drabbat – eller skulle ha kunnat drabba – finländare. Det är vanligen fråga om naturkatastrofer, terroristattacker eller fordonsolyckor.
  • Finlands alla ambassader har en beredskapsplan som övas regelbundet.
  • Hemsändning och evakuering som ordnas av utrikesministeriet baserar sig på lagen om konsulära tjänster (1999)
  • Lagen om konsulära tjänster gäller finländska medborgare och utlänningar som har permanent uppehållstillstånd i Finland.