Europaparlamentsvalet 2019 - förhandsröstning i Egypt

Förhandsröstningen i Egypt äger rum vid Finlands ambassad i Kairo på följande dager: onsdag den 15 maj kl. 9.00-15.00 och torsdag den 16 maj kl. 9.00-15.00

Utrikesministeriet ansvarar för att ordna förhandsröstningen utomlands. Det går att rösta vid Finlands ambassader och konsulat och deras verksamhetsställen i 86 länder. Valdagen i Finland är söndag den 26 maj. I Europaparlamentsvalet kan en röstberättigad, som stadigvarande bor eller tillfälligt vistas utomlands vid tidpunkten för valet, ges rätten att rösta per brev från utlandet. Mer information här: https://vaalit.fi/sv/brevrostning(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Ta med identitetskortet:

Röstberättigad vid Europaparlamentsvalet i Finland är varje finsk medborgare oavsett av bosättningsorten som senast på valdagen fyller 18 år. Röstberättigad får rösta vid samma Europaparlamentsval enbart i en av Europeiska unionens medlemsstater, dvs. en röstberättigad får rösta antingen i sitt hemland eller i staten där han eller hon bor. En finsk medborgare som inom den föreskrivna tidsfristen har meddelat att han eller hon önskar utöva sin rösträtt i en annan medlemsstat är inte röstberättigad i Finlands Europaparlamentsval.

Vid röstningsstället ska pass eller annat officiellt identitetsbevis visas upp. Befolkningsregistercentralen sänder till alla dem som är upptagna i registret en anmälan om rösträtt (ett meddelandekort). Det lönar sig att ta med meddelandekortet om rösträtt, men det går att rösta även utan det.

Europaparlamentet (EP) är ett av Europeiska unionens lagstiftningsorgan. EU-medborgarna väljer ledamöterna till Europaparlamentet genom direkta val som förrättas i alla medlemsstater vart femte år.

Mera information om valen och rösträtt finns på justitieministeriets valsida: https://vaalit.fi/sv/(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)