EU: Egypten måste få en våldsfri lösning samt fria och hederliga val

Egyptens politiska tumult fick nästan all uppmärksamhet vid EU:s utrikesministermöte i Bryssel på måndagen. Enligt utrikesminister Alexander Stubb är "en lösning utan våld det allra viktigaste, och naturligtvis önskar vi fria och rättvisa val. Men det är inte vår sak att börja ge råd åt t.ex. egyptierna om vem som borde leda dem. Det är egyptiernas sak", formulerade utrikesminister Stubb.

"Detta är en historisk situation. Vi kan dock inte veta hur brett protesterna sprider sig i arabvärlden, eftersom alla länder är mycket olika sinsemellan. Därför är det ännu för tidigt att förutspå om detta är arabvärldens 1989", bedömde utrikesministern. Utrikesministern betonade Egyptens - med sina 85 miljoner invånare - strategiska betydelse som bro både till Mellanöstern och till Afrika.

Enligt utrikesminister Stubb skulle EU nu ha en god möjlighet att iaktta en mer värdig utrikespolitik, vilket Stubb aktivt har efterlyst. ”T.ex. med tanke på arabvärlden, om vi är uppriktiga, så har ju EU inte varit särskilt konsekvent i sin politik - värdena och fördelarna har inte sammanfallit på ett trovärdigt sätt".

Stubb betonade dock samtidigt, att "när vi talar med en röst, uppnår EU goda resultat. Och framför allt används EU:s gemensamma röst av (EU:s höga representant/utrikesminister) Catherine Ashton", konstaterade utrikesministern.

Gott arbete för finländarnas bästa

Utrikesminister Stubb tackade Finlands ambassad i Kairo för dess arbete för de ca 3 500 finländarnas bästa som befinner sig i Egypten. "I ambassaden har man arbetat 24 timmar i dygnet veckan runt under ledning av ambassadör Roberto Tanzi-Albi." Enligt utrikesministern har också samarbetet med researrangörerna för att repatriera de finländska turisterna varit mycket effektivt och okomplicerat.

"I turistorterna vid Röda havet har det varit tämligen lugnt. Mest är vi bekymrade över de finländare som stadigvarande bor i Egypten, de är ca 150-200. Av dessa har nu ca 100 meddelat att de vill åka till Finland. Det svåraste är att under de närmaste dagarna få dessa personer till ett ställe på en gång, från vilket vi kan flyga dem med ett särskilt Finnairplan till Finland, förklarade utrikesministern situationen.

Enligt utrikesministern är situationen oroväckande. Trots detta är situationen den att "vi ber finländarna avlägsna sig från Egypten, vi kan inte ge order". Utrikesministern påminde finländska EU-korrespondenter om att man väntar upp till en miljon personer till demonstrationen i Kairo på tisdagen, ”och ingen vet vad allt som kan hända".

Också internationell media var mycket intresserad av Stubbs, som kommit till Bryssel från Afrikanska unionens möte, bedömning. Utrikesministern lyfte bl.a. i nyhetsbyrå Reuters intervju fram de sociala mediernas enorma inverkan på situationen. "Det är fråga om en motsvarande omvälvning som CNN:s rapport och bild om det första kriget i Persiska viken orsakade i den internationella politiken."

Många av demonstrationerna t.ex. i Kairo verkar ha uppstått genom sociala medier. "Vi vet inte ännu exakt vad som är på gång, men de sociala medierna leder en historisk förskjutning mot demokrati och frihet. När flaskans ande blir fri, kan man inte längre stanna den", sammanfattade utrikesminister Stubb de sociala mediernas betydelse.

Ytterligare information: utrikesministerns diplomatiska rådgivare Päivi Pohjanheimo +358-50-5113786; ambassadrådet Jussi Seppälä +32-476-950547