Europarlamenttivaalien 2019 ennakkoäänestys Egyptissä 15.-16.5.

Egyptissä ennakkoäänestys järjestetään Suomen suurlähetystössä Kairossa: keskiviikkona 15.5. klo 9.00-15.00 ja torstaina 16.5. klo 9.00-15.00.

Ulkoministeriö vastaa ennakkoäänestyksen järjestämisestä ulkomailla. Ennakkoäänestyspaikkoina toimivat Suomen edustustot ja niiden toimipaikat. Suomessa europarlamenttivaalien vaalipäivä on sunnuntai 26.5.2019. Europarlamenttivaaleissa ulkosuomalainen ja Suomessa asuva, mutta äänestyksen aikaan ulkomailla tilapäisesti oleskeleva äänioikeutettu voi äänestää myös kirjeitse. Lisätietoja määräajoista ja ohjeista löytyy täältä: https://vaalit.fi/kirjeaanestys(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Henkilöllisyystodistus mukaan:

Äänioikeutettuja ovat asuinpaikkaan katsomatta kaikki Suomen kansalaiset, jotka viimeistään vaalipäivänä eli 26.5.2019 täyttävät 18 vuotta. Äänioikeutettu saa samoissa europarlamenttivaaleissa äänestää vain yhdessä EU:n jäsenvaltiossa: joko kotivaltiossaan tai siinä valtiossa, jossa asuu (asuinvaltiossaan). Suomen kansalainen, joka on säädetyssä määräajassa ilmoittautunut äänestäjäksi jonkun toisen EU:n jäsenvaltion europarlamenttivaaleissa, ei ole äänioikeutettu Suomen europarlamenttivaaleissa.

Äänestyspaikalla on esitettävä passi tai muu virallinen henkilöllisyystodistus. Väestörekisterikeskus lähettää jokaiselle äänioikeutetulle, jonka osoite on tiedossa, ilmoituksen äänioikeudesta. Tämä ilmoitus on syytä ottaa mukaa äänestyspaikalle. Sen puuttuminen ei kuitenkaan ole esteenä äänestämiselle.

Euroopan parlamentti (EP) on yksi Euroopan unionin lainsäädäntöelimistä. EU-kansalaiset valitsevat sen jäsenet suorilla vaaleilla, jotka järjestetään kaikissa jäsenvaltioissa joka viides vuosi.

Lisätietoja vaaleista ja äänioikeudesta: oikeusministeriön vaalisivustolta https://vaalit.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)