Ulkoministeriön Salam-rauhanhanke edistää nuorten mediaosaamista ja verkostoitumista

Ulkoministeriön rauhaa ja sovintoa edistävä Salam-projekti toi yhteen yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta kiinnostuneita nuoria Irakissa ja Afganistanissa. Syksyn aikana nuorille järjestettiin työpajoja, joissa keskusteltiin rauhanrakentamisesta ja viestinnän keinoista sovintoa edistävässä työssä. Irakilaisille työpaja järjestettiin Erbilissä, Afganistanissa nuoret kokoontuivat Kabuliin.

Nuori mies ja nuori nainen työskentelevät tietokoneella.
Salam-ohjelmassa rohkaistaan nuoria ja annetaan heille työkaluja ja taitoja esimerkiksi mediavaikuttamiseen ja rauhanvälittämiseen.

Suurin osa, noin 60 % Irakin ja Afganistanin väestöstä on alle 25-vuotiaita. Afganistanin työpajaa vetänyt Shakiba Adil painottaakin aktiivisten nuorten merkitystä yhteiskunnan toimintakyvylle ja kehitykselle. Adilin mukaan projektiin osallistuneilla nuorilla on paljon annettavaa maan tulevaisuudelle.

”Afganistanin nuorilla ei ole välttämättä valtaa tehdä suuria poliittisia päätöksiä sodasta ja rauhasta, mutta heillä on sitäkin enemmän halua ja potentiaalia edistää oman arjen ja yhteisön positiivista kehitystä. Maan tulevaisuus on tällaisten motivoituneiden nuorten varassa”, Adil sanoo.

Irakissa kolmen päivän työpajaan osallistui 11 nuorta miestä ja naista, Afganistanissa 8. Osallistujat eli rauhanlähettiläät valittiin nettihakemusten perusteella. Erityisesti Irakissa projekti herätti suurta kiinnostusta: hakemuksia saatiin huimat 1 100. Tämä kertoo työn tarpeellisuudesta ja tavoitteiden tärkeydestä nuorten mielissä.

Salam-ohjelmassa rohkaistaan nuoria ja annetaan heille työkaluja ja taitoja esimerkiksi mediavaikuttamiseen ja rauhanvälittämiseen. Projektin myötä nuorille tarjoutuu samalla tilaisuus tutustua ja verkostoitua niin irakilaisten, afganistanilaisten kuin suomalaistenkin toimijoiden kanssa.

”Työpajoissa toisilleen tuntemattomat, eri puolilta maata tulleet ja monenlaisista elämäntilanteista, etnisistä ja uskonnollisista taustoista lähtöisin olevat nuoret tunnistivat samoja, kaikille nuorille läheisiä ja yhteisiä kipukohtia kuten työttömyys, näköalattomuus ja nettikiusaaminen”, Irakin projektia koordinoiva tuottaja Mustafa Abdulameer kuvailee.

Työpajoissa nuoret pääsivät kuvaamaan videomateriaalia heille tärkeistä teemoista. Nuoret nostivat esiin ongelmia, mutta myös ratkaisuja. Videoita ja projektin etenemistä voi seurata Facebookissa Salam for Peace –sivuilla(Linkki toiselle web-sivustolle.). Hanketta toteuttaa ulkoministeriölle suunnittelutoimisto Måndag yhteistyössä irakilaisten ja afganistanilaisten nuorisojärjestöjen kanssa.

 

Lisätietoja:

Rim Mezian, viestintäsuunnittelija, ajankohtaisviestinnän yksikkö, puh. +358 295 351 905

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]