Utrikesministeriet reformerar det finländska representationsnätet

Pressmeddelande 293/2010
8.10.2010

Utrikesministeriet gör följande ändringar i representationsnätet under 2011 och 2012:

- Ambassaderna i Caracas i Venezuela och i Manila i Filippinerna stängs. Caracas stängs sommaren 2011 och Manila före utgången av 2012. Det inrättas en Helsingforsbaserad tjänst som ambulerande ambassadör för Västindien.
- Konsulatet i Göteborg i Sverige blir ett honorärkonsulat under 2011. Honorärkonsulatet kommer att erbjuda samma tjänster för allmänheten som det nuvarande konsulatet.
- Från och med hösten 2011 utnämns en ständig ambassadör till ambassaden i Alger i Algeriet. Samtidigt dras den nuvarande tjänsten som ambulerande ambassadör för Nordafrika in.
- En ständig ambassadör utnämns till den finländska ambassaden i Kathmandu i Nepal år 2011. Nepal är ett av de långvariga samarbetsländerna i det finländska utvecklingssamarbetet.
- Kontoret i sydafrikanska Kapstaden, som lyder under ambassaden i Pretoria, läggs ner sommaren 2011.
- Den Helsingforsbaserade tjänsten som ambulerande ambassadör för västra Balkan dras in. Ansvaret för länderna inom den ambulerande ambassadörens ansvarsområde fördelas mellan ambassaderna i regionen. Ändringen genomförs under 2011.
- Ett kontor öppnades i Minsk i Vitryssland den 1 oktober 2010.
- Utrikesministeriet planerar att göra kontoret i Murmansk till ett generalkonsulat. Kontoret lyder under generalkonsulatet i S:t Petersburg.

Reformerna ingår i ministeriets långsiktiga utvecklingsplan för representationsnätet. Syftet är att rikta representationsnätets resurser till länder och regioner med ökande betydelse för Finland.

Utrikesministeriet och statsförvaltningen har ett behov att öka produktiviteten och skära ner kostnader inom den offentliga sektorn. Reformerna svarar på detta behov genom att minska kostnaderna för representationsnätet med cirka 1,3 miljoner euro. År 2009 uppgick de totala kostnaderna för representationsnätet till cirka 115 miljoner euro, vilket utgjorde omkring 0,25 procent av den totala statsbudgeten.

Utrikesministeriet söker aktivt nya verksamhetsmodeller för att förbättra representationsnätets effektivitet och förmåga att reagera på förändringar i omvärlden. Finland har goda erfarenheter även av nordiskt beskickningssamarbete, och avsikten är att öka samarbetet i olika former.

Närmare upplysningar: understatssekreterare Peter Stenlund, tfn 040 168 3575, och understatssekreterare Peter Stenlunds tjänstemannasekreterare Sami Pirkkala, tfn 040 579 2594