Nya beskickningschefer till Kuala Lumpur, Rumänien, Pakistan, Algeriet och generalkonsulatet i New York

Republikens president har idag den 7 mars beslutat om följande ambassadörsutnämningar:

Tapio Saarela Utrikesrådet Tapio Saarela till ambassadör i Kuala Lumpur i Malaysia från den 1 september 2008.

Saarela anställdes vid ministeriet år 1971 och han har tjänstgjort vid Finlands FN-beskickning, ambassaderna i Beograd och Wien, som generalkonsul i Los Angeles och som ambassadör i Sofia. Vid ministeriet har han verkat på den politiska avdelningen samt som biträdande protokollchef. Åren 2002—2004 fungerade Saarela som i Helsingfors baserad ambulerande ambassadör i Kazakstan, Kirgizistan, Mongoliet, Tadzjikistan, Turkmenistan och Uzbekistan. Han har sedan år 2004 verkat som Finlands ambassadör i Bukarest.

Irmeli Mustonen Utrikesrådet Irmeli Mustonen till chef för Finlands ambassad i Bukarest i Rumänien från den 1 september 2008.

Mustonen anställdes vid utrikesministeriet år 1976. Hon har fungerat som ambassadör i Islamabad i Pakistan från år 2005 och dessförinnan som chargé d´affaires a.i. på samma ort från år 2003. Mustonen har också tjänstgjort utomlands vid Finlands permanenta beskickningar i New York och Genève. Vid ministeriet har Mustonen arbetat på den administrativa avdelningen samt i olika uppgifter på ministeriets politiska avdelning.

Osmo Lipponen Utrikesrådet Osmo Lipponen till chef för Finlands ambassad i Islamabad i Pakistan från den 1 september 2008.

Lipponen har sedan år 2004 verkat som chef för  generalkonsulatet i New York. Han anställdes vid utrikesministeriet år 1973 och har tjänstgjort i olika befattningar bland annat på den politiska avdelningen. Han har arbetat vid beskickningarna i Tokyo, Paris och Moskva. Han har också varit generalkonsul i S:t Petersburg och Finlands ambassadör i Zagreb i Kroatien. Dessutom var han år 2002 chef för OSSE:s (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) mission i Albanien.

Ritva Jolkkonen Utrikesrådet Ritva Jolkkonen till chef för generalkonsulatet i New York i Förenta staterna från den 1 oktober 2008.

Jolkkonen flyttar till sitt uppdrag från Buenos Aires i Argentina där hon verkat som ambassadör sedan år 2005. Jolkkonen har skött många uppdrag inom utvecklingssamarbetet från år 1974 bland annat i Peru och Kenya. Vid utrikesministeriet har hon lett enheten för humanitärt bistånd och verkat som linjechef för FN:s utvecklingsfrågor samt i ledningen för den utvecklingspolitiska avdelningen. Hon har också varit ambassadör i Dar es Salaam i Tanzania.

Risto Veltheim Utrikesrådet Risto Veltheim vid utrikesministeriet till ambulerande ambassadör med Algeriet som verksamhetsområde.

Veltheim anställdes vid utrikesministeriet år 1971. Han har tjänstgjort vid Finlands beskickningar i Rom och Lima samt vid Finlands permanenta beskickning vid Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) i Paris samt vid Finlands permanenta FN-beskickning i Genève. Han har också fungerat som ambulerande ambassadör i Centralamerika och som ambassadör i Buenos Aires. Vid ministeriet har han bland annat tjänstgjort på den handelspolitiska och den politiska avdelningen. Från år 2005 har han verkat som Euromed-koordinator på avdelningen för Afrika och Mellanöstern.

YK