Arabvärlden - vart är du på väg?

Blomstrande demokrati eller den gamla oligarkin med nya ledare? Ingen kan veta vilket resultatet kommer att vara av folkresningarna i arabländerna. Detta var man ense om vid utrikesministeriets öppna diskussionsmöte i Ständerhuset i Helsingfors på måndagen. I mötet fick man höra utrikesminister Alexander Stubbs och Finlands ambassadörers tankar om händelserna i arabvärlden.

Enligt utrikesminister Alexander Stubb har yttervärlden knappt alls påverkat inledningen av arabländernas omvälvning, men västländernas och Turkiets exempel har haft en inverkan. Foto: Eero Kuosmanen Enligt utrikesminister Alexander Stubb har yttervärlden knappt alls påverkat inledningen av arabländernas omvälvning, men västländernas och Turkiets exempel har haft en inverkan. Foto: Eero Kuosmanen

Tjugo arabländer är för närvarande mitt inne i en kraftig samhällelig omvälvning. Enligt utrikesminister Alexander Stubb är situationen historisk: en kamp mot oligarki och för demokrati är på gång. Ingen kunde förutse dessa snabba händelser, trots att alla visste att förvaltningssystem som förtrycker medborgarna inte är på en stabil grund.

På samma sätt kan ingen veta, vad som är att vänta. Enligt Stubb står arabvärlden inför två framtidsutsikter: I bästa fall utvecklas Europas södra grannskapsområde till en ny tillväxtregion, där demokratin blomstrar och våldsamma extremiströrelser har dämmats av. I ett olyckligt fall präglas regionen även i fortsättningen av oligarki, fattigdom och instabilitet, vilkas verkningar syns ända till Europa.

Ländernas inre splittring hotar folkresningarna

Enligt chefen för Finlands Mellanösterninstitut Ari Kerkkänen kommer båda av de scenarion Stubb framförde att uppfyllas. Trots att arabländerna ofta i västländerna behandlas som en helhet, är alla tjugo länder olika och således kommer också stormens slutresultat att skilja sig från varandra.

Ändå finns det också liknande faktorer bakom folkresningarna i de olika länderna.

"Sari Nusseibeh, rektor för Al-Quds universitetet i Östra Jerusalem och palestinsk intellektuell, konstaterade nyligen träffande att de två viktigaste sakerna för vilket samhälle som helst är jämlikhet och frihet. Det var just avsaknaden av dessa som satte i gång omvälvningen i Tunisien och Egypten", konstaterade Kerkkänen.

Utrikesministeriets diskussionsmöte "Omvälvning i Arabvärlden" samlade mycket publik i Ständerhuset. Foto: Eero Kuosmanen Utrikesministeriets diskussionsmöte "Omvälvning i Arabvärlden" samlade mycket publik i Ständerhuset. Foto: Eero Kuosmanen

Enligt Kerkkänen har medborgarna i arabländerna redan länge lidit å ena sidan av frustration över situationen i det egna landet och å andra sidan av en maktlöshet inför inverkan från yttervärlden. Avsaknaden av frihet samt kränkningar av de grundläggande fri- och rättigheterna förklarar också den religiösa radikalismens framfart i regionen.

Kerkkänen påminde om att det i många arabländer finns religiösa och etniska skiljelinjer som kan vända folkresningen i en destruktiv riktning. Tecken på detta har man redan sett i Bahrain, där folkresningen har ändrat form till en motsättning mellan shia- och sunnimuslimer.

I Syrien är klyftan den mellan kristna och sunnimuslimer samt mellan araber och kurder.

"I Syrien kan adekvata och snabba reformer - i synnerhet upphävande av undantagstillståndslagen och förbättrande av möjligheterna för partier att registrera sig - ännu förhindra ett kaos i likhet med Irak. Tunisiens och Egyptens väg är dock osannolik", säger chefen för institutet i Syriens huvudstad Damaskus.

"Förändringen är oåterkallelig"

Enligt Finlands ambassadör i Tunisien Tiina Jortikka-Laitinen kan hotet av politisk splittring också ses i Tunisien, där redan över 50 partier har registrerats inför sommarens val. I landet finns ännu den gamla regimens inverkan kvar, vilket orsakar osäkerhet om framtiden.

"I Tunisien är omvälvningen oåterkallelig, men det kommer att ta en lång tid för att den ska rota sig. Även det som sker runt omkring påverkar utvecklingen", sade Jortikka-Laitinen i sitt anförande.

Enligt Finlands ambassadör i Tunisien Tiina Jortikka-Laitinen har händelserna den senaste tiden tvingat västländerna att ändra sin inställning till arabländerna. "Arabvärlden har nu också ansiktet av aktiva kvinnor." Foto: Eero Kuosmanen Enligt Finlands ambassadör i Tunisien Tiina Jortikka-Laitinen har händelserna den senaste tiden tvingat västländerna att ändra sin inställning till arabländerna. "Arabvärlden har nu också ansiktet av aktiva kvinnor." Foto: Eero Kuosmanen

Enligt ambassadören har Europeiska unionen stött arabländerna i sin reform mot demokrati relativt väl, men även mera kunde göras.

"EU saknar en strategisk vision om den Nordafrikanska regionen. Unionen har varit bra med i händelserna och gett löften om ekonomiskt och politiskt stöd, men regionen betraktas trots detta ofta endast som en del av balansspelet i EU:s grannskapspolitik, där de östra och södra grannarna konkurrerar om uppmärksamhet.

Enligt Finlands ambassadör i Egypten Roberto Tanzi-Albi har Facebookgenerationen något förlorat sitt grepp om revolutionen i landet, men glaset är trots detta ännu halvfullt. Egyptens traditionella ställning som det ledande arablandet gör landets situation särskilt intressant.

"Om demokrati blir verklighet i Egypten, finns det större möjligheter till demokrati också i andra arabländer", konstaterade Tanzi-Albi.

Händelserna i Arabländerna intresserar finländarna

Omvälvningen i Arabvärlden intresserar allmänheten i Finland, eftersom utrikesministeriets diskussionsmöte drog två stora salar fulla i Ständerhuset.

På de talrika frågorna från publiken svarade utöver de ovan nämnda också avdelningschefen för avdelningen för Afrika och Mellanöstern Kirsti Kauppi, Finlands ambassadör i EU:s kommitté för utrikes- och säkerhetspolitik Anne Sipiläinen, Finlands ambassadör i Israel Per-Mikael Engberg, Finlands ambassadör i Turkiet Kirsti Eskelinen, Finlands ambassadör i Förenade Arabemiraten Matti Lassila, Finlands ambassadör i Marocko Antti Rytövuori, chefen för Finlands beskickning på de ockuperade palestinska områdena Pia Rantala-Engberg, Finlands ambassadör i Iran Harri Salmi, Finlands ambassadör i Saudiarabien Jarno Syrjälä samt Finlands ambulerande ambassadör i Algeriet Risto Veltheim.


 

demokratia
ihmisoikeudet