12.6.2023

Dominikaaninen tasavalta: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Vältettävä kaikkea matkustamista Haitin vastaiselle raja-alueelle.

Ajankohtaista

Ajankohtaista tietoa Dominikaanisen Tasavallan koronapandemiatilanteesta saat seuraamalla paikallisviranomaisten tiedotusta: https://www.msp.gob.do/web/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901(Linkki toiselle web-sivustolle.)

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Dominikaaninen tasavalta on suhteellisen turvallinen matkailukohde, mutta varovaisuus on tarpeen. Varkauksia ja ryöstöjä tapahtuu myös matkailijoiden suosimilla alueilla. Maan länsiosassa Haitin vastainen raja-alue on riskialtista, joten tarpeetonta matkustamista alueelle kannattaa välttää.

Mielenosoituksia esiintyy ajoittain, ja ne saattavat kärjistyä levottomiksi.

Passi ja arvotavarat kannattaa säilyttää tallelokerossa. Valuuttaa kannattaa vaihtaa pienissä erissä sellaisissa valuutanvaihtopaikoissa, joissa on suojassa ulkopuolisten katseilta. Luottokortti kannattaa ottaa mukaan vain silloin, kun tietää sitä tarvitsevansa.

Santo Domingon ulkopuolella ei ole keskitettyä hätäpalvelua. Santo Domingossa yleinen hätänumero on 911, joka toimii paikallisissa matka- ja lankapuhelinliittymissä. Matkailijoiden kannattaa ottaa yhteyttä ensisijaisesti Dominikaanisen tasavallan turistipoliisin (CESTUR) ilmaiseen palvelunumeroon 1-809-200-3500 (saattaa toimia vain paikallisliittymissä). Toinen numero on 1-809-222-2026 ext 2123. Sähköpostiosoite on [email protected]. Osoite: Avenida Gustavo Mejía Ricart 121, Santo Domingo.

https://www.facebook.com/Cestur-MIDE-642352072464128/info/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
http://cestur.gob.do/2018/05/11/servicio-de-asistencia-y-proteccion-al-turista/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Rikollisuus

Matkailijoihin on kohdistunut varkauksia ja ryöstöjä turistialueilla sekä isoissa kaupungeissa, joten yleinen varovaisuus on tarpeen. Pimeällä liikkumista hotellialueiden ulkopuolella ja autioilla rannoilla kannattaa välttää.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Liikenneturvallisuus on heikohko varsinkin maanteillä. Moottoripyöräilijät aiheuttavat usein liikenneonnettomuuksia. Sadekauden aikana teiden kunto heikkenee huomattavasti.

Yöllä ajamista kannattaa välttää. Ajaessa on syytä pitää ovet lukossa ja ikkunat suljettuina.

Viralliset taksit ovat suhteellisen turvallisia. Julkista liikennettä ei yleisesti suositella, mutta matkustettaessa kaupungista toiseen yksityiset linja-autoyhtiöt ovat yleensä luotettavia.

Dominikaanisen tasavallan liikenneministeriö Ministerio de Obras Públicas y Comunicaciones http://www.mopc.gob.do/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Luonnonolot

Merivirrat ovat voimakkaita Macaon alueella. Rannoilla on harvoin uimavalvojia tai varoitusmerkkejä.

Hurrikaanikausi kestää kesäkuusta marraskuun loppuun, jolloin hirmumyrskyt ja rankkasateet voivat aiheuttaa hätätilan useissa osissa maata, erityisesti rannikolla ja vuoristossa.

Hirmumyrskyn uhatessa on tärkeää seurata paikallisten viranomaisten tiedotteita ja noudattaa niissä annettuja ohjeita. Hirmumyrskyjen kehittymistä voi seurata Yhdysvaltojen hurrikaanikeskuksen National Hurricane Centerin verkkosivuilta https://www.nhc.noaa.gov/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Maanjäristysriski on olemassa etenkin saaren pohjoisrannikolla. Niistä tiedotetaan verkkosivuilla http://www.servir.net(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Dominikaanisen tasavallan hätätoimintakeskus Centro de Operaciones de Emergencias
https://coe.gob.do/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Dominikaanisen tasavallan väestönsuojeluviranomainen Defensa Civil Dominicana http://www.defensacivil.gob.do/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Terveys

Dominikaanisessa tasavallassa esiintyy hyttysten levittämiä virustauteja. Hyttysten pistoilta kannattaa suojautua peittävillä, vaaleilla vaatteilla sekä käyttämällä hyttyskarkotteita ja -verkkoa.

Kaikille matkailijoille suositellaan kattavaa matkavakuutusta. Yksityisten lääkäreiden ja sairaaloiden taso on kohtuullinen, mutta julkisen sektorin sairaanhoidossa on suuria puutteita. Maaseudulla ja syrjäisillä alueilla palveluja on vähän.

Sairaalahoitoa vaativissa sairaustapauksissa on suositeltavaa ottaa heti yhteys oman matkavakuutuksen palvelukeskukseen. Sairaalat eivät yleensä hyväksy matkavakuutusta maksun takeeksi, vaan vaativat luottokortin.

Lisätietoja:
Dominikaanisen tasavallan sosiaali- ja terveysministeriö https://msp.gob.do/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Pan American Health Organization https://www.paho.org/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/matkailijan-terveysopas(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Maan lait ja käytännöt

Huumelait ovat ankaria, ja huumausainerikoksista seuraa vakavat rangaistukset.

Maahantulosäännökset

Koronaepidemian johdosta matkustusrajoitukset ja karanteenisäädökset voivat muuttua nopeasti, joten on tärkeää seurata ajantasaisia viranomaistiedotteita ja sosiaalista mediaa. Maahan tullessa ja sieltä lähdettäessä täytyy olla täytettynä elektroninen maahantulolomake, joka löytyy tästä: https://eticket.migracion.gob.do/(Linkki toiselle web-sivustolle.) Lisätietoja myös; UK Travel advisory https://www.gov.uk/foreign-travel-advice(Linkki toiselle web-sivustolle.)

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yhteystiedot

Kiertävä suurlähettiläs Karibian alueella


Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti [email protected].