Hyvä tietää

Kansalliset vapaapäivät

Puhelimet

Tanskan maakoodi on +45.

Terveydenhuolto

Tanskassa sairaustapauksessa käännytään suoraan julkisen terveydenhuollon lääkärin tai terveyskeskuksen puoleen. Tanskalaiset valitsevat asuinpaikan mukaan lääkäriklinikan, jonne ensisijaisesti hakeutuvat lääkäriapua tarvittaessa. Oma lääkäri antaa tarpeen vaatiessa lähetteen erikoislääkärille. Iltaisin ja viikonloppuisin päivystää Lægevagten.
Kaikkien akuuttihoitoa tarvitsevien on ennen hoitoon hakeutumista soitettava päivystävän lääkärin "Akuttelefon" -päivystykseen. Päivystyksen puhelinnumero on (+45) 1813. Puhelun perusteella päivystävä lääkäri tai sairaanhoitaja tekee päätöksen hoidon tarpeesta. Hoitopaikoissa on näytettävä joko Kela-kortti (sygesikringskort) tai lomake E111.
 
Ensiapu ja akuutti lääkäriapu on aina ilmainen, myös turisteille. Tilapäisesti Tanskassa käymässä olevat EU-kansalaiset sekä Islannin, Norjan ja Liechtensteinin asukkaat saavat lisäksi saman ilmaisen tarvittavan lääkärinhoidon, kuten maassa pysyvästi asuvat.
 
Mahdollisten kiireellisten hoitojen takaamiseksi on kuitenkin suositeltavaa, että Tanskaan matkustavalla on matkavakuutus, joka kattaa sairaanhoidon, lääkekulut ja tarvittaessa kotiinkuljetuksen Suomeen.

Valuutta

Tanskan kruunu (krone, DKK) on sidottu euron kurssiin vaihteluvälillä 7.2-7.6. Maksuvälineinä käymät länsimaiseen tapaan yleisimmät luottokortit, vaikka niiden käytöstä usein veloitetaankin erikseen.

Hyvä tietää