Information om inträde till Danmark

Danmark stängde sina yttre gränser för flyg-, fartygs-, landsvägs och tågtrafik den 14. mars kl 12, fram till 13. april. Danska medborgare samt personer som bor och arbetar i Danmark får inträde. 

Danmark stängde sina yttre gränser för flyg-, fartygs-, landsvägs och tågtrafik den 14. mars kl 12, fram till 13. april. Danska medborgare samt personer som bor och arbetar i Danmark får inträde. 

Övriga personer får inträde till Danmark endast ifall personen har ett vägande skäl att komma till Danmark. Bl.a. nedanstående kriterier räknas som dylika vägande skäl (listan är inte uttömmande). Myndigheterna avgör i varje enskilt fall huruvida kriterierna för tillträde till Danmark uppfylls.

•    Ifall personen arbetar eller bor i Danmark
•    Ifall personen ska levera varor till Danmark
•    Ifall personen ska hämta upp varor i Danmark, t.ex. slaktdjur
•    Ifall personen har umgängesrätt till ett eller flera minderåriga barn i Danmark
•    Ifall personen ska besöka en kritiskt sjuk familjemedlem (ett vanligt släktbesök är inte ett vägande skäl)
•    Genomfart till det egna hemlandet anses vara ett vägande skäl, ifall genomfarten utgör en naturlig del av reserutten och man ämnar göra genomfartsresan så fort som möjligt. Personen bör kunna bevis att personen är på väg till sitt hemland. 

Danmarks polis har öppnat en informationstelefon för frågor gällande inträde: +45 70 20 60 44

Mer information om inträde på engelska(Länk till en annan webbplats.) og på danska(Länk till en annan webbplats.)

Ambassaden uppmanar alla att förbereda sig på långa köer vid gränserna. Inträde i landet avgöra från fall till fall. Var beredd att visa dokument som bevisar din identitet och orsaken till din resa. Kom igåg att kontrollera situationen också i andra länder ifall du anländer till Danmark från övriga länder. 

Finska medborgare uppmanas att återvända till Finland

Finlands regering uppmanar alla finska medborgare som befinner sig på resa utomlands att återvända till Finland så fort som möjligt. En stängning av Finlands yttre gränser påverkar inte rätten att återvända till hemlandet för finska medborgares och personer som permanent bor i Finland. 

Finländare och personer som permanent bor i Finland som återvänder från en resa instrueras till två veckors karantänsliknande tillvaro. Dessa personer bör komma överens om en två veckors frånvaro med sin arbetsgivare, studieplats eller dagvårdsplats, beroende på livssituation. 

Mer information:

Undantagsförhållanden råder i Finland på grund av coronavirusutbrottet(Länk till en annan webbplats.)

Utrikesministeriets frågor och svar angående resor och coronavirus(Länk till en annan webbplats.)

Utrikesministeriet: Res inte utomlands(Länk till en annan webbplats.)

Ambassaden följer situationen tätt och uppmanar till att följa de danska myndigheternas instruktioner på danska(Länk till en annan webbplats.) och på engelska(Länk till en annan webbplats.)