Studerande planerade mat och dryck för Arktiska rådets utrikesministermöte

Studerande planerade mat och dryck för Arktiska rådets utrikesministermöte

Arktiska rådets elfte ministermöte ordnades i Rovaniemi den 7 maj 2019. Finland stod värd för mötet och utrikesminister Timo Soini var mötets ordförande. Samtliga utrikesministrar för Arktiska rådets medlemsländer deltog i mötet. Vid arrangemangen kring utrikesministermötet följde man ett miljövänligt koncept. Maten som serverades mötesdeltagarna är en väsentlig del av hållbara mötesarrangemang. För matens del hade utrikesministeriet ett nära samarbete med både lokala aktörer och med yrkeshögskolan Haaga-Helia.

Kuva: Jouni Porsanger
Utrikesministermötet i Rovaniemi ordnades på Lappi Areena i Rovaniemi den 7 Maj. Foto: Jouni Porsanger

 

Miljövänliga möten är ett koncept som utvecklats av utrikesministeriets team för ordförandeskapet i Arktiska rådet och WWF Finland. Det handlar om att göra ansvarsfulla val när man beställer mat och dryck, att minska mängden avfall och matsvinn och att finna sätt att minska utsläppen i samband med möten.

Vid arrangemangen kring Finlands ordförandeskap i Arktiska rådet som precis avslutats beaktade man miljön under två års tid. Övriga utrikesministeriet har tagit anvisningarna i bruk under våren.

Allt börjar med värderingar

Vid mötesarrangemangen ville man visa kunnandet hos unga finländska yrkesutbildade personer. Yrkeshögskolan Haaga-Helia kontaktades av Annariina Kukkonen, som är konferensansvarig i utrikesministeriets Arktisteam, med anledning av menyplanering i början av hösten 2018. I projektet deltog andra årets studerande till köksmästare inom ramen för ledarskapsutbildningen i matproduktion under ledning av lektor Jari Karjalainen.

De studerande Aleksi Lukka och Erika Helme ansåg att projektet var mycket intressant:

”Vi blev genast intresserade av uppdraget eftersom tillställningens värderingar motsvarade till fullo våra egna. Ansvarsfull, hälsosam, vegetarisk och god närproducerad mat som gjorts som handarbete är just det som inspirerar oss i arbetet.”

”Vi inledde planeringsprocessen med att kartlägga vad som är säsongsmat under våren, leva oss in i stämningen i Lappland och bekanta oss med WWF:s matguider. Det mest utmanande i planeringen var tidpunkten och platsen för mötet: det vårlika Lappland, vars natur först håller på att vakna upp.”

 

 Ruokatuotannon johtamisen 2. vuoden koulutusohjelman opiskelijat tekivät menusuunnittelun osana opintojaksotehtävää. Kuvassa vasemmalta oikealle: Erika Helme, Elli Pietilä, Ilkka Oksanen, lehtori Jari Karjalainen, Lotta Seppä, Neea Johansson, Ronja Laakkonen ja Aleksi Lukka sekä ulkoministeriöstä Katariina Prepula, Annariina Kukkonen ja Kalle Kankaanpää.
Andra årets studerande inom utbildningsprogrammet för matproduktion utförde menyplaneringen som en del av uppgiften under studieavsnittet. På bilden från vänster till höger: Erika Helme, Elli Pietilä, Ilkka Oksanen, Jari Karjalainen, Lotta Seppä, Neea Johansson, Ronja Laakkonen och Aleksi Lukka samt från utrikesministeriet Katariina Prepula, Annariina Kukkonen och Kalle Kankaanpää.

”Teamarbetet fungerade väl och vi är nöjda med och stolta över slutresultatet. På samma sätt fungerade kommunikationen med utrikesministeriet bra. Responsen var saklig, konstruktiv och några förändringar behövde inte just göras. Det var ett nöje att samarbeta och man fick en känsla av att även uppdragsgivaren var nöjd”, säger Aleksi Lukka som även var projektchef.

Vasemmalla kokousdelegaattien ja oikealla ministerien lounasmenu.
Till vänster mötesdelegaternas och till höger ministrarnas lunchmeny.

Utbudets ursprung är känt

För att man skulle kunna vara säker på att maten och drycken görs av miljövänliga råvaror bad konferensansvariga Kukkonen olika cateringföretag att göra upp en lista över de råvaror som används vid serveringarna.

”Det var glädjande att se att råvarorna vid till exempel ministermiddagen i Arktikum den 6 maj samt vid avskedsmottagningen den 7 maj var närproducerade, säger Kukkonen. ”Även om ansvarstagande redan hör till flertalet företags verksamhet, är det dock inte alltid helt och hållet genomtänkt. Anpassning av utbudet till säsongsprodukter är inte nödvändigtvis alltid lätt. Här har också beställaren ett ansvar att i samarbete med tjänsteleverantörerna diskutera vilket som skulle vara det mest ansvarsfulla valet”, säger Kukkonen.

Mötet den 7 maj avslutades med lunch.
Mötet den 7 maj avslutades med lunch.

Den mat som serverades vid mötena fick ett mycket positivt mottagande, den fick beröm av såväl ministrarna och de övriga mötesdeltagarna som av de journalister som arbetade vid mediecentret. Miljöansvaret har kommit till mötesborden för att stanna.