Konstmuseet Amos Rex sträcker sig innovativt under jorden

Konstmuseet Amos Rex öppnades i slutet av augusti i Helsingfors centrum. Det nya museet har fått beröm från bland annat BBC för sin alldeles unika, innovativa arkitektur: hela museet är nämligen byggt under jorden och följer omgivande Glaspalatsens funktionalistiska stil.

Amos Rex är ett privat projekt på 50 miljoner euro, vars syfte är att bidra till ett centralt museikomplex i Helsingfors: på andra sidan av Mannerheimvägen ligger moderna museet Kiasma, och i närheten finns också Helsinki Art Museum, Helsingfors Konsthall och Ateneum. Museets byggnadsarbete och verksamhet bekostas av den allmännyttiga Föreningen Konstsamfundet grundad av Amos Anderson.

Foto: amosrex.fi
Det är tillåtet att gå och klättra på kupolerna av Amos Rex på markytan.

Amos Anderson (1878-1961) var en finlandssvensk tidningsredaktör och konstmecenat och museet som bar hans namn verkade sedan 1965 i hans hem på Georgsgatan i Helsingfors. Den över hundraåriga byggnaden var dock inte ett praktiskt alternativ och av därför började man leta efter ett nytt utrymme på 2010-talet.

Glaspalatsens område blev valt på grund av att det ligger så centralt. Byggnaden hade blivit en ekonomisk belastning för staden och av den anledningen gick Helsingfors stad med på samarbetet med arkitektbyrån JKMM. Eftersom Glaspalatsen är en beskyddad byggnad, så byggdes de nya 2170 kvadratmeter stora utställningsutrymmen under jorden. Vid planeringen var utgångspunkten att skapa smidiga utrymmen som kan anpassas enligt behov.

Taket är gjort av glas i kupolformer, vilket får naturljuset att flöda in i salarna. Det är även möjligt för människorna att gå och klättra ovanpå kupolerna på markytan. I samband med museibygget har den 1936 byggda Glaspalatsbyggnaden renoverats med pietet så att den har återfått sin forna glans.

Amos Rex kommer att presentera föränderliga utställningar: modern konst, interaktiv och experimentell konst, men också klassisk konst från forna tider. Museet vill erbjuda på intressant och ambitiös konst med inspiration och livsglädje. Också den nyligen renoverade, klassiska biosalongen Bio Rex kommer att öppna åter och dela ingång med museet.

Amos Rex öppnades för allmänheten den 30 augusti 2018. Museichef Kari Kartio förutspår att museet kommer att ha ca 200 000 besökare under det första året.

Läs mer:

Text: Bea Bergholm