Harri Kämäräinen ambassadör i Köpenhamn och sidoackrediteringar till Liechtenstein samt Bosnien och Hercegovina

Vid föredragningen torsdagen den 15 juli förordnade republikens president en ny ambassadör till Köpenhamn samt sidoackrediteringar till Liechtenstein samt Bosnien och Hercegovina.

Republikens president förordnade utrikesrådet Harri Kämäräinen till chef för Finlands ambassad i Köpenhamn från och med den  1 september 2021.

Harri Kämäräinen. Fotograf: Petri Krook

Kämäräinen övergår till ambassadchefsposten från posten som ambulerande ambassadör i Sydasien (Pakistan, Bhutan, Maldiverna och Sri Lanka), där han har arbetat sedan 2018.

Fokus i Kämäräinens mångsidiga karriär har legat på Östeuropa och Kaukasien. Åren 2017 – 2018 arbetade han som ledande sakkunnig i enheten för södra Asien. Vid Finlands ambassad i Teheran arbetade Kämäräinen som ambassadchef 2012 – 2017. Dessförinnan, det vill säga åren 2010 – 2012, var han enhetschef vid östavdelningen. Kämäräinen har också arbetat bland annat vid Finlands ständiga representation vid OSSE och vid representationen vid Nato. Under åren 2003 – 2006 arbetade han som medarbetare till EU:s särskilda representant för Sydkaukasien i Georgien, Armenien och Azerbajdzjan.

Kämäräinen inledde sin tjänstgöring vid utrikesministeriet 1987. Till sin utbildning är han diplomtranslator.

Presidenten beslutade också om sidoackreditering av chefen för ambassaden i Bern, ambassadör Valtteri Hirvonen, i Liechtenstein från och med den 1 september 2021 och chefen för ambassaden i Zagreb, ambassadör Kalle Kankaanpää, i Bosnien och Hercegovina från och med 15 juli 2021.

 

Ytterligare information:

Saija Nurminen, ambassadråd, tfn 029 535 0202, [email protected]