Tunnelmia suurlähetystön arjesta ja elämästä Tanskassa

Suomen suurlähetystöissä ympäri maailman on säännöllisesti harjoittelijoita tutustumassa ulkoasianhallinnon työhön. Tässä jutussa harjoittelijamme Jenni ja Henriikka kertovat, millaista suurlähetystön arki ja elämä on Tanskassa.

Harjoittelijat kahvilla suurlähetystön edessä

Henriikka - suoritit suurlähetystössämme kolmen kuukaden mittaisen yliopistoharjoittelun. Millaista Kööpenhaminassa asuminen ja suurlähetystössä työskentely on ollut?

Harjoittelu suurlähetystössä on ollut verraton kokemus. Vaikka odotukset olivat korkealla jo ennen harjoittelun alkua, osoittautui se paljon monipuolisemmaksi kuin osasin kuvitella. Jälkikäteen huomaan tienneeni hyvin vähän siitä, mitä suurlähetystössä konkreettisesti tehdään.

Harjoittelijana olen päässyt seuraamaan tanskalaista yhteiskuntaa läheltä monesta eri näkökulmasta. Uusien työ- ja toimintatapojen ohella olen oppinut valtavasti tanskalaisesta yhteiskunnasta, politiikasta ja taloudesta. Myös EU-politiikkaan olen saanut uutta konkreettista kosketuspintaa. Parasta oppia ovat olleet jatkuva tiedonhankinta, eri kielillä toimiminen sekä raporttien kirjoittaminen. Erilaiset seminaarit ja tapahtumat ovat niin ikään antaneet uusia ajatuksia.

Suurlähetystön työilmapiiri on fantastinen. Tiivis ja avoin yhteisö tekee työnteosta hauskaa, ja uusien asioiden omaksuminen helpottuu, kun ympärillä on avuliaita ja ystävällisiä ammattilaisia.

Kolmessa kuukaudessa tanskan taitoni on ehtinyt kehittyä selvästi. Eksoottista lausumistapaa ei kannata arastella: tanskalaiset ovat jaksaneet kuunnella mongerrustani kiitettävästi, ja vastaavasti kuullun ymmärtämiseni on parantunut selvästi. Mikäli tanskan kieli ei ole entuudestaan tuttu, puhuvat tanskalaiset todella hyvin ja rohkeasti englantia.

Tanska on Pohjoismaana monessa mielessä kotoisa, mutta toisaalta monessa mielessä erilainen kuin Suomi. Täällä asuminen on avannut silmiäni sekä sen suhteen, mitä Suomessa voitaisiin tehdä paremmin, että sen, missä Suomessa ollaan ehdottomasti edellä.

Kotikaupunkina Kööpenhamina tarjoaa valtavan määrän tekemistä ja nähtävää. Kaupungin tunnelma on rento ja kansainvälinen. Suosikkipaikkojani ovat suuret puistot, lukemattomat museot ja galleriat, Ofelia Pladsin uimalaituri sekä laajasti maailman eri keittiöitä edustavat ravintolat. Pyörällä kulkeminen on ehdottomasti nopeinta ja kätevintä – suurlähetystön sinisellä Jopolla kertyy kilometrejä päivittäin. Lyhyiden välimatkojen ansiosta retket myös muualle Tanskaan tai Ruotsiin onnistuvat helposti.

​​​​​​​Henriikka Heinonen

 

Jenni - suoritat konsulaatissamme viiden kuukauden mittaista korkeakouluharjoittelua. Millainen kokemus harjoittelusi on ollut?

Harjoitteluni suurlähetystöllä on jo yli puolivälissä ja opin edelleenkin joka päivä uusia kiinnostavia asioita. Harjoitteluni työtehtäviin kuuluu konsulaatin puolella olevat asiat kuten passihakemuksien ja oleskelulupahakemuksien käsittely. En osannut odottaakaan, kuinka paljon eri asioita suurlähetystössä tapahtuu. Siksi jokainen työpäivä on ollut mielenkiintoinen ja erilainen, mikä tarkoittaa myös erilaisia työtehtäviä. Työyhteisö suurlähetystössä on mahtava. Työntekijät ovat hyvin ystävällisiä ja töihin on joka aamu mukava tulla. Ruotsin kielen taitoni on parantunut, koska myös Ruotsin puolelta tulevia asiakkaita on ollut paljon. Kolmessa kuukaudessa olen oppinut valtavasti. Olen tästä työkokemuksesta todella kiitollinen jo tässä kohtaa, koska kaikki oppimani asiat ovat parantaneet ammatillista osaamistani sekä rikastuttanut elämänkokemustani.

Kotiutuminen Kööpenhaminaan oli yllättävän helppo ja arki lähti heti rullaamaan sujuvasti. Tähän vaikuttanee myös se, että työpaikka on niin mukava, että kaikki muukin on mennyt helposti. Tylsää ei tässä kaupungissa tule, koska tekemistä ja nähtävää riittää. Itse en puhun tanskaa, mutta onneksi tanskalaiset puhuvat mielellään myös englantia. Oli paras päätös ikinä lähteä ulkomaille työharjoitteluun ja varsinkin Kööpenhaminaan suurlähetystöön, suosittelen ehdottomasti muillekin tekemään samoin!

Jenni Sippola

 

Harjoittelijaksi Kööpenhaminan suurlähetystöön 2020?

​​​​​​Oletko kiinnostunut harjoittelusta Kööpenhaminan suurlähetystössä? Hakuaika vuoden 2020 korkeakoulu- ja yliopistoharjoitteluihin alkaa syksyllä 2019. Ilmoitamme avoimista paikoista suurlähetystön verkkosivuilla, Facebook-sivulla(Linkki toiselle web-sivustolle.), Instagramissa(Linkki toiselle web-sivustolle.) ja Twitterissä(Linkki toiselle web-sivustolle.).

​​​​