Tervetuloa Kööpenhaminaan suurlähettiläs Harri Kämäräinen!

Syyskuun alussa Kööpenhaminan edustusto toivotti tervetulleeksi Harri Kämäräisen, joka aloitti Suomen suurlähettiläänä Tanskassa 1.9.2021.

Suurlähettiläs Kämäräinen pyörällä.

Ennen Tanskaan saapumistaan Kämäräinen toimi vuodesta 2018 Suomen kiertävänä suurlähettiläänä Etelä-Aasiassa vastuualueinaan Pakistan, Sri Lanka, Malediivit ja Bhutan. Lisäksi hän on ollut Suomen suurlähettiläs Teheranissa vuosina 2012-2017.

”Kööpenhaminaan muutto tuntui kotiin tulemiselta”, suurlähettiläs Kämäräinen kertoo ensitunnelmistaan. ”Suomi ja Tanska ovat samaa pohjoismaista perhettä: jokainen on erilainen mutta näkymätön side yhdistää maita. Tämä lämmin vastaanotto on tuntunut jokaisessa tapaamisessa tähän mennessä”.

Hyvä ensivaikutelma on tullut myös suurlähetystön tiimistä, joka tuntuu isolta kiertävän suurlähettilään pestin jälkeen. Vaikka Etelä-Aasian läheisen minitiimin jättäminen tuntui haikealta, toisenlainen työkenttä tarjoaa uusia mahdollisuuksia. Edessä on mielenkiintoista työskentelyä edustuston asiantuntijoiden, konsulaatin pätevän väen, Business Finlandin sekä kulttuuri-instituutin kanssa.

Kämäräinen liittyi ulkoministeriön palvelukseen vuonna 1987. Suurlähettilästehtävien lisäksi kokemusta on karttunut muun muassa ulkoministeriön Itä-Euroopan ja Keski-Aasian yksiköstä, EU:n Etelä-Kaukasian erityisedustajan neuvonantajana sekä Etyj:n Etelä-Kaukasian yksiköstä. 

Kaukana käyminen on auttanut näkemään pohjoismaat muiden silmin ja antanut Kämäräiselle perspektiiviä. ”Yksinään jokainen maa on pieni, mutta kun yhdistämme voimavaramme, olemme Pohjoismaina suuria yhdessä”, Kämäräinen visioi. Tuntuu hienolta singahtaa Pohjolaan idästä, jossa pohjoismaiset saavutukset ja innovaatiot tunnetaan hyvin. Kämäräinen kuitenkin kokee, että haasteena on saada suomalaista osaamista juuri tanskalaisten tietoon. Vaikka Suomi ja Tanska ovat usein kärkikahinoissa esimerkiksi maailman onnellisimman maan listauksissa, meillä on paljon taitoa ja tietoa jaettavana Tanskanmaalle.

Tanskan suurlähettiläänä Kämäräinen haluaa erityisesti oppia arktisista alueista. Heti alkuun on luvassa tutustumisretki Grönlantiin suurlähettiläskollegoiden kanssa. ”Grönlannissa tiivistyvät monet ilmastonmuutoksen uhkakuvat, ja tuleekin olemaan kiinnostavaa kuulla miten paikalliset ihmiset kokevat tilanteen”, Kämäräinen kertoo tulevista matkasuunnitelmistaan.

Kämäräinen on suorittanut tutkinnon kääntämisessä sekä opiskellut lingvistiikkaa ja liiketaloutta. Hän puhuu suomen lisäksi ruotsia, englantia, saksaa, ranskaa, venäjää, puolaa ja persiaa, jonka lisäksi tanskantunnit ovat juuri alkaneet. Vapaa-ajallaan hän lenkkeilee, pyöräilee ja ui. Kulttuurin suurkuluttajana Kööpenhaminan ooppera, teatteri ja muu kulttuuritarjonta tulevat varmasti myös tutuiksi.

Seuraa suurlähettilään elämää Tanskassa Twitterissä:@HarriKamarainen(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)