Tanskan koronatartuntaseurantasovellus Smittestop julkaistaneen lähiaikoina

Tanskalaisviranomaiset ovat ilmoittaneet lanseeraavansa lähiviikkoina mobiilisovelluksen, jolla voidaan jäljittää henkilöitä, jotka ovat olleet kontaktissa covid19-tartunnan saaneeseen henkilöön. Vapaaehtoisuuteen pohjautuvaa sovellusta kehittää Tanskan valtiolle ilmaiseksi tanskalaisyritys NetCompany.

Tanskalaisviranomaiset ovat ilmoittaneet lanseeraavansa lähiviikkoina mobiilisovelluksen, jolla voidaan jäljittää henkilöitä, jotka ovat olleet kontaktissa covid19-tartunnan saaneeseen henkilöön. Ajatuksena on vapaaehtoisuuteen pohjautuva sovellus, joka tulisi yli 15-vuotiaiden henkilöiden käyttöön. Ensimmäisessä vaiheessa sovellus voisi rekisteröidä kontaktit 1-2 metrin etäisyydeltä henkilöistä, joilla on sama sovellus käytössä. Sovelluksen työnimi on ”Smittestop”, eli tartuntastoppi.

Sovellusta kehittää Tanskan valtiolle ilmaiseksi tanskalaisyritys NetCompany(Linkki toiselle web-sivustolle.). NetCompany tekee yhteistyötä viranomaisten kanssa myös toisen digitaalisen ratkaisun, COVIDmeterin(Linkki toiselle web-sivustolle.) osalta. COVIDmeterin kautta kansalaiset voivat vapaaehtoisesti jakaa tietoa terveydestään ja mahdollisista COVID19-oireista.

Sovellus tullaan julkistamaan kahdessa etapissa koska kaikkien toimintojen ei odoteta olevan valmiita lähiviikkojen sisällä. Ensimmäisessä vaiheessa sovellus kertoo vain, miten monta muuta sovelluksen käyttäjää on ollut käyttäjän lähistöllä (2 metrin etäisyydellä yli 15 min) yhden päivän aikana. Tämän taustalla on muistuttaa tanskalaisia pitämään etäisyyttä mutta samalla antaa terveysviranomaisille tietoa ihmisten kontaktien määrästä. Tätä tietoa voidaan puolestaan käyttää, kun analysoidaan eri skenaarioita avaamistoimien osalta. Sovellus ei tämänhetkisten tietojen mukaan tule käyttämään GPS-paikannusdataa.

Vasta sovelluksen toisessa etapissa voidaan selvittää koronatartunnan riskiä. Tässä vaiheessa sovelluksen käyttäjä voi saada tiedon siitä, että toinen käyttäjä, joka on ollut ko. henkilön lähellä, on saanut tartunnan. Tämän jälkeen sovellus neuvoo, mitä henkilön tulee tehdä, esim. olla yhteydessä lääkäriin ja käydä testissä. Sovelluksen kautta olisi myös mahdollista saada tieto koronatestin tuloksesta sähköisen tunnustautumisen (nk. NemID) kautta. Ajatuksena on, että sovelluksen avulla voitaisiin jarruttaa tartuntojen leviämistä.

Kumpikaan vaihe ei vielä ole valmis julkistettavaksi, johtuen pitkälti IPhone-puhelinten bluetooth-toimintoon liittyvistä teknisistä haasteista. Koska miltei puolet tanskalaisten älypuhelimista on IPhoneja sovelluksen julkistaminen ennen tämän ongelman ratkaisua ei ole mielekästä. Sovelluksen lanseeraus viivästynee siihen saakka, kunnes tämä ongelma ratkaistaan. Tämä taas liittyy osittain Googlen ja Applen suunnitelmiin yhteisestä ratkaisusta.

Tartuntatautien tutkimuslaitos Statens Serum Institut(Linkki toiselle web-sivustolle.) pyysi jo maaliskuussa teleoperaattoreiden apua mobiilipaikannetietojen saamisessa. Tätä dataa on tarkoitus käyttää tartunta-analyysien tekemisessä ja rajoittavien toimien vaikutusten arvioinnissa.

Epidemiatilannetta, ml. tehohoitokapasiteettia, liikennetietoja, kansalaisten liikkumis- ja ostoskäytäntötietoja sekä ihmisten välisiä kontakteja ja kansalaisten käyttäytymistä seurataan Tanskassa tarkkaan. Laaja seuranta, ml. kehitteillä oleva mobiilisovellus, liittyy Tanskan uuteen laajennettuun testausstrategiaan. Laajan seurannan ja testauksen pohjalta pyritään ennakoimaan tartuntatilanteen kehittymistä ja esim. tehohoitokapasiteetin suunnittelua.

 

Teksti: Katja Luopajärvi