Taidemuseo Amos Rex kurkottaa innovatiivisesti maan alle

Elokuun lopussa Helsingin keskustaan avattu taidemuseo Amos Rex on saanut suitsutusta luovasta arkkitehtuuristaan muun muassa BBC:ltä. Maan alle kaivettu museo jatkaa tyylillisesti ympäröivän Lasipalatsin funktionalismia, ja siitä ennustetaan isoa kulttuurillista menestystä.

Amos Rex on 50 miljoonan euron taidemuseo, jonka tavoitteena on vahvistaa Helsingin keskustan museokeskittymää; Mannerheimintien toisella puolella on nykytaiteen museo Kiasma, ja lisäksi lähietäisyydeltä löytyvät myös Helsinki Art Museum, Helsingin Taidehalli ja Ateneum. Amos Rexin rahoitus on kokonaisuudessaan peräisin taidemesenaatti Amos Andersonin (1878–1961) perustamalta Föreningen Konstsamfundetilta.

Kuva: amosrex.fi
Amos Rexin kattokupolit muodostuvat osaksi maisemaa; niiden päällä voi kiipeillä ja kävellä.

Suomenruotsalaisen lehtikustantajan ja taidekeräilijän Amos Andersonin taidemuseo sijaitsi vuodesta 1965 alkaen hänen kotonaan Helsingissä. Yli satavuotias rakennus ei kuitenkaan sopinut pysyväksi ratkaisuksi, joten 2010-luvun alussa aloitettiin uuden museotilan etsintä. Lasipalatsi ja sitä ympäröivä alue valikoitui ennen kaikkea keskeisen sijaintinsa takia. Rakennuksesta oli tullut Helsingin kaupungille taloudellinen rasite, joten kaupunki suostui yhteistyöhön museon säätiön kanssa.

Lasipalatsin rakennus on suojeltu, minkä takia arkkitehtitoimisto JKMM:n suunnitteleman yli 2000 neliömetrin kokoisen taidemuseon uudisosa on rakennettu Lasipalatsin aukion alle. Sen sisätiloja valaisee katosta tulviva luonnonvalo – uusien näyttelytilojen katto koostuu kaartuvista kupoleista, joiden muodostamien maan pinnalle kohoavien kumpujen päällä ihmiset saavat vapaasti kuljeskella ja kiipeillä. Myös vuonna 1936 rakennettu Lasipalatsi on taidemuseon rakentamisen yhteydessä kunnostettu hellävaraisesti takaisin vanhaan loistoonsa.

Amos Rexiin on tulossa vaihtuvia näyttelyitä: nykytaidetta, interaktiivista ja kokeellista taidetta, mutta myös klassista ja muinaista taidetta. Myös muutaman vuoden korjauksessa ollut perinteikäs elokuvateatteri Bio Rex avaa jälleen toimintansa Lasipalatsissa ja elokuvateatteri jakaa sisäänkäyntinsä taidemuseon kanssa.

Amos Rexin avajaisia vietettiin 30.8. Museon johtaja Kai Kartio ennustaa Amos Rexille noin 200 000 kävijää ensimmäisen vuoden aikana.

Lue lisää:
This is Finland(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)
Amos Rex(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)
Föreningen Konstsamfundet(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)


Teksti: Bea Bergholm