Harjoittelussa Kööpenhaminan-suurlähetystössä

Suurlähetystössä syksyllä korkeakouluharjoittelijoina olleet Salla Soininen ja Nicole Blechingberg kertovat mietteitään harjoittelusta ja Kööpenhaminasta asuinpaikkana.

Vasemmalla Nicole Blechingberg ja oikealla Salla Soininen
Vasemmalla Nicole Blechingberg ja oikealla Salla Soininen

Salla Soininen, ammattikorkeakouluharjoittelija

Aloitin 5kk kestävän harjoitteluni syyskuussa 2019 suurlähetystön konsulaatissa. Työ konsulaatissa on osoittautunut erittäin monipuoliseksi. On ollut mielenkiintoista päästä seuraamaan, kuinka konsulaatti toimii, ja miten Suomen kansalaisia avustetaan ulkomailla. 

Keskeisiin työtehtäviini on kuulunut passi- ja oleskelulupahakemusten käsittelyä, konsulin avustamista ja asiakkaiden auttamista sähköpostin ja puhelimen välityksellä. 

Olen päässyt myös osallistumaan suurlähetystön järjestämiin tapahtumiin. Olin avustajana ilmasto- ja tekoäly-aiheisissa seminaareissa syksyllä, ja olen lähettänyt tapahtumiin kutsuja. Työhöni on kuulunut myös taloushallinnollisissa tehtävissä avustaminen. 

Olen saanut myös mahdollisuuden kirjoittaa opiskeluuni kuuluvan käännösprojektin konsulaatissa. Olen aina ollut kiinnostunut Pohjoismaissa työskentelystä ja olen nyt harjoitteluni ansiosta saanut paljon tarvittavaa työkokemusta sekä inspiraatiota tulevaisuuden työnhakuun.

Nicole Blechingberg, korkeakouluharjoittelija

Aloitin 3kk kestävän harjoitteluni lokakuussa 2019.  On ollut mahtavaa päästä seuraamaan suurlähetystön jokapäiväistä työtä. Olen oppinut erittäin paljon Suomen ja Tanskan välisistä suhteista. 

Yksi parhaimmista ja kiinnostavammista asioista harjoitteluni aikana on ollut mahdollisuus päästä seuraamaan suurlähetystön työtä Suomen EU-puheenjohtajuuskauden aikana. Olen osallistunut muun muassa kokousten ja seminaarien valmisteluun ja käytännön järjestelyihin. 

Työtehtäviini on kuulunut muun muassa päivittäistä mediaseurantaa ja erilaisia tiedon keruuseen liittyviä tehtäviä, raporttien kirjoittamista, sähköpostien koordinointia ja seminaarien valmistelemista. 

Olen myös päässyt osallistumaan erilaisiin tapahtumiin, jotka ovat käsitelleet ajankohtaisia aiheita, esimerkiksi ilmastonmuutosta ja EU-politiikkaa. On ollut mielenkiintoista seurata ja oppia enemmän Tanskan sisäpolitiikasta. Olen huomannut, että ilmastokysymykset ovat olleet syksyllä laajalti esillä Tanskassa, eikä ihme sillä Tanska on saamassa uuden ilmastolain. 

Sallan ja Nicolen mietteitä harjoittelusta Kööpenhaminassa

Joka päivä on osoittautunut erilaiseksi ja olemme päivittäin oppineet jotain uutta suurlähetystön toiminnasta ja Tanskan sisä- sekä ulkopolitiikasta, unohtamatta mitä kaikkea Kööpenhaminalla on tarjottavana asuinpaikkana. 

Ilmapiiri suurlähetystössä on ollut aivan mahtava, kaikki kollegat ovat olleet erittäin auttavaisia ja ottaneet meidät hyvin yhteisöön mukaan ensimmäisestä päivästä lähtien. 

Työyhteisö on monikielinen ja lähetystöllä kommunikoimme suomeksi, ruotsiksi, tanskaksi ja englanniksi. Yksi suosikkitraditioistamme lähetystössä on joka perjantai järjestettävä ”Fredagshygge”, eli yhteinen aamupala, joka on tanskalainen perinne työpaikalla.

Suosikkitapahtumat:

C40-huippukokous
Kööpenhaminassa järjestettiin suuri joukko erilaisia tapahtumia suurkaupunkien C40-verkoston huippukokoukseen liittyen.

Ilmastoseminaari
Seminaari oli osa Suomen EU-puheenjohtajuuskauden ohjelmaa Tanskassa. Seminaarissa keskusteltiin vihreiden investointien merkityksestä ilmastonmuutoksen torjunnassa. Puhujina olivat mm. Euroopan investointipankin varapääjohtaja Alexander Stubb ja Euroopan komission energian pääosaston pääjohtaja Ditte Juul Jørgensen

Tekoälyseminaari
Tämäkin seminaari oli osa Suomen EU-puheenjohtajuuskautta Tanskassa. Keskustelun aiheina olivat mm. digitalisaatio ja tekoälyn merkitys ja rooli tulevaisuudessa

Suurlähettilään itsenäisyyspäivän vastaanotto

Muiden suurlähetystöiden harjoittelijoiden tapaaminen

Medicinsk paradeorchæster 
Norjalaisten lääketieteen opiskelijoiden jokavuotinen esiintyminen suurlähetystössä. Perinne on jatkunut jo monta vuotta.

Suurlähetystön yhteinen joulujuhla

Miksi Kööpenhaminaan?

Meidän molempien mielestä oli helppoa asettautua Kööpenhaminaan, sillä kaupunki on pohjoismainen ja kotoisa. 

Kööpenhaminassa pääsee helposti liikkumaan pyörällä ja se onkin paras tapa oppia tuntemaan kaupunkia. 

Täällä on paljon nähtävää museoista puutarhoihin ja Tivoliin. Pidämme molemmat erityisen paljon Kööpenhaminan arkkitehtuurista. Lempikohteitamme ovat Skuespilhuset, Nyhavn ja Nørrebro. 

Viikonloppuisin on ihana käydä Nørreportin lähellä sijaitsevassa Torvehallernissa smørrebrødilla tai kahvilla ja tanskalaisella leivoksella.

Nyt joulun aikaan on ollut mahtavaa päästä fiilistelemään joulua Kööpenhaminan joulumarkkinoille. 

Suosittelemme lämpimästi työharjoittelun suorittamista Suomen Kööpenhaminan suurlähetystössä kaikille jotka ovat kiinnostuneita saamaan kansainvälistä työkokemusta ja tietoa Pohjoismaisesta yhteistyöstä!

-    Salla Soininen ja Nicole Blechingberg