Utrikesminister Erkki Tuomioja: Vi måste hålla fast vid utvidgningskriterierna


-Vi måste hålla fast vid de medlemskriterier som vi slagit fast för EUs ansökarländer, konstaterade utrikesminister Erkki Tuomioja då han träffade media över en kopp kaffe. Även om EU-kommissionen i sin färska utvidgningsrapport antyder att 10 länder kunde bli medlemmar senast år 2004, har man inte ens börjat förhandla om de svåraste frågorna som lantbruket och strukturfonderna. Man kan inte åsidosätta gemensamt fastslagna medlemskriterier på politiska grunder.

Tuomioja hade just återvänt från en resa till Makedonien, Albanien och Italien. Han konstaterade att vi fått ta del av två goda nyheter från Balkan: valet i Kosovo och de konstitutionella reformer som Makedonienavtalet förutsätter. Även regeringen i Albanien har fått beröm av EU för sin konstruktiva hållning. Enligt Tuomioja är dock ett av hela Balkanområdets problem att där finns alltför mycket vapen, både lagliga och illegala. Han hade hört att under den kaotiska situation som rådde i Albanien för några försvann en miljoner kalasjnikov-stormgevär ur arméns lager. Sålunda stöder Finland bl.a i Albanien ett UNDP-projekt att samla upp och förstöra småvapen.

När det gäller läget i Afghanistan är det positivt att vid mötet i Berlin nästa vecka deltar alla de parter som kommer i fråga i en ny bredbasig koalitionsregering. Europeiska Unionen har beslutat att utnämna ett eget specialsändebud för Afghanistan med uppgift att stöda FNs verksamhet för att stabilisera landet och få igång återuppbyggnadsarbetet. Enligt Tuomioja ser det ut som om det värsta spådomarna om en humanitär kris inte kommer att förverkligas. Man har lyckats med att transportera tillräckligt med mat till landets gränser, problemet är nu distributionen inom landet.




EU