Utredningen om romanfullmäktige kommer igång

Finland meddelade på torsdagen i Strasbourg om grundandet av en inofficiell arbetsgrupp för att utreda frågor rörande grundandet av ett europeiskt romanfullmäktige. Utredningsarbetet baserar sig ett initiativ av republikens president Tarja Halonen, och de europeiska romanorganisationerna har uttryckt ett stöd för projektet.I Finlands inlägg i Europarådets ministerkommitté poängterades vikten av att romanminoriteten på vår kontinent får förutsättningar att framföra sina ställningstaganden på europeika nivå. I den av Finland ledda arbetsgruppen deltar representanter för romangemenskapen, internationella organisationer och andra regeringar.
Understatssekreterare Jaakko Laajava som höll Finlands tal påpekade också att Europa även i framtiden vill vara ett samfund som grundar sig på demokrati, människorätt och rättstatsprinciper. Dessa målsättningar är just dem som terrorismen vill krossa och därför är kampen mot terrorismen också en kamp just för dehär värderingarna. Kampen måste föras på demokratins, människorättens och rättsstatens villkor. Ministerkommitten bildade också inom Europarådet en arbetsgrupp mot terrorism, vars arbete skall komplettera vederbörande avtalssystem. I det finländska anförandet upprepades stödet för en reformering av människorättsdomstolen och i sammanhanget poängterades vikten av att även i framtiden varje person skall garanteras individuell besvärsrätt. I samband med mötet undertecknade Finland ett tilläggsprotokoll beträffande övervakningsmyndigheter och gränsöverskridande information. Tilläggsprotokollet fogas till generalavtalet om skydd för individer id ad-behandling av personuppgifter.
Ytterligare information: människorättsenhetens chef Ann-Marie Nyroos o4o-709 4248, ambassadör Erkki Kourula +33-61321 629.

ihmisoikeudet