Ministeri Virolainen Washingtoniin Maailmanpankkiryhmän kokouksiin

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen osallistuu 20.-21.4. Washington D.C.:ssä Yhdysvalloissa Maailmanpankkiryhmän kevätkokoukseen sekä Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ja Maailmanpankin yhteisen kehityskomitean kokoukseen.

Virallisen ohjelman ohella ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen emännöi naisten oikeuksiin ja talouskehitykseen keskittyvän aamiaistapahtuman Maailmanpankkiryhmän kokoukseen osallistuville ministereille.

”Naisten oikeuksista ja talouskehityksestä on puhuttu aivan liian kauan eri pöydissä. Ilman naisten oikeuksien parempaa toteutumista kehitysmaiden taloudet pyörivät vain puoliteholla, naiset on otettava täysivaltaisesti mukaan”, ministeri Anne-Mari Virolainen toteaa.

Aamiaistapaaminen on osa SheDecides-liikkeen toimintaa. Alankomaiden aloitteesta vuonna 2017 syntynyt liike pyrkii parantamaan kehitysmaiden naisten seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien toteumista.

Matkan aikana ministeri Virolainen tapaa Maailmanpankkiryhmän ylintä johtoa, muiden muassa Maailmanpankin operatiivisen johtajan Kristalina Georgievan sekä pankin yksityisen sektorin kehitysrahoituksesta vastaavan IFC:n pääjohtajan Philippe Le Houeroun. Tapaamisissa Virolainen korostaa Suomen roolia koulutuksen osaajana, yksityisen sektorin vahvistamista sekä hyvää yhteistyötä Suomen IFC-ilmastorahaston perustamisen osalta. Virolainen nostaa tapaamisissa esille myös naisten tasa-arvoon, seksuaali- ja lisääntymisterveyteen ja -oikeuksiin sekä muuttoliikkeeseen liittyviä asioita.

Ministeri Virolainen tapaa myös Yhdysvaltain varakauppaedustajan Jeffrey D. Gerrishin keskustellakseen ajankohtaisista kauppapolitiikan kysymyksistä ja WTOn kehityksestä.

Sääntöpohjaisen, avoimen kauppajärjestelmän merkityksestä ja tulevaisuudesta sekä globaalista talouskehityksestä vaihdetaan näkemyksiä pyöreän pöydän keskustelussa Washingtonin johtavien ajatushautomojen edustajien kanssa. Keskusteluun osallistuu mm. Yhdysvaltojen entinen kauppaedustaja Michael Froman.

IMF:n ja Maailmanpankkiryhmän yhteisen kehityskomitean kokouksen pääaiheina ovat Maailmanpankkiryhmään kuuluvien Kansainvälisen jälleenrakennus- ja kehityspankki IBRD:n ja Kansainvälisen rahoitusyhtiö IFC:n pääomakorotukset, äänivaltauudistus ja tulevaisuuskatsauksen toimeenpano.

Maailmanpankkiryhmä on yksi maailman suurimmista kestävän kehityksen rahoittajista. Sen köyhimpiä maita rahoittava osa, Kansainvälinen kehitysjärjestö IDA, on yksi Suomen tärkeimmistä kehitysyhteistyökanavista.

Kokouksia voi seurata Twitterissä hashtageilla #IMFMeetings ja #WBGMeetings

Lisätietoja (Washingtonin aikavyöhykkeellä, -7 tuntia): ulkomaankauppa- ja kehitysministerin erityisavustaja Juha Kirstilä, puh. +358 40 552 8200 sekä yksikönpäällikkö Max von Bonsdorff, kehitysrahoituslaitosten yksikkö, puh. +358 50 344 1014

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected].