Ministeri Sasi Dohassa: WTO-kokouksen onnistuminen kehitysmaiden ja ympäristön etu

Ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi käytti sunnuntaina Suomen puheenvuoron Maailman kauppajärjestön (WTO) ministerikokouksessa Qatarin Dohassa. Kokouksen varapuheenjohtajana toimiva Sasi korosti puheessaan WTO-kokouksen onnistumisen suurta merkitystä ja totesi, että päätös kauppaneuvottelujen aloittamisesta on tärkeä, jotta myös ensi vuonna pidettävät kehitysrahoitus- ja ympäristökonferenssit Monterreyssä ja Johannesburgissa voisivat onnistua.

Ministeri Sasi painotti puheessaan myös kauppa- ja ympäristösopimusten välisen suhteen selkeyttämisen tärkeyttä. Tämä lisäisi luottamusta WTO:hon. Monenkeskinen kauppajärjestelmä ei toimi tehokkaasti ilman kansalaisten laajaa tukea. Hän sanoi Suomen pyrkivän edistämään todellista keskustelua ja avoimuutta WTO:ssa.

Informaatioyhteiskunta on ministeri Sasin mukaan taloudellisen kasvun ja työllisyyden parantamisen keskeinen moottori. Suomi pyrkii vauhdittamaan WTO-neuvottelujen kautta informaatioteknologiatuotteiden kaupan vapauttamista ja suotuisimpien olosuhteiden luomista sähköisellle kaupankäynnille sopimalla siitä, ettei sille aseteta tulleja tai muita kaupan esteitä.

Ministeri Sasi sanoi maailman tarvitsevan ajan tasalla olevia, yhteisesti hyväksyttäviä kauppasääntöjä globalisaatiokehityksen hallitsemiseksi. WTO on ainut näiden sääntöjen demokraattinen neuvottelufoorumi. Epäonnistuminen neuvottelujen aloittamisessa merkitsisi köyhimpien maiden aseman heikkenemistä, vahvempien oikeuden korostumista ja alueellisten kauppajärjestelyjen lisääntymistä.





Ministerin puhe

Dohan kuulumisia Kauppapolitiikka-lehdessä(Linkki toiselle web-sivustolle.)

WTO
kestävä kehitys
tietotekniikka